Eindexamen in een kerk: 'Nog snel een schietgebedje gedaan'
De eindexamenperiode zijn ieder jaar al een spannend moment, maar zeker in tijden van corona. Vorig jaar gingen de centrale examens niet door, dit jaar wel maar in aangepaste vorm.
"Ik weet niet hoe het zou zijn in een gymzaal."
De tafels staan altijd natuurlijk ver uit elkaar. Daardoor waren de gymzalen van de school niet groot genoeg om alle examenkandidaten kwijt te kunnen. Dus moest Jeffrey zijn examen doen in een kerkgebouw. "Ik weet natuurlijk niet hoe het zou zijn om in onze gymzaal een examen te maken, maar het is in ieder geval een unieke situatie", vindt Jeffrey.
“Eindexamens zijn altijd al een spannende tijd, ook als er geen corona is”, vertelt rector Cisca Zweers van het Theresialyceum in Tilburg. “Natuurlijk zijn de anderhalvemetermaatregelen even extra gecheckt." Volgens haar vallen de gevolgen wel mee: “De leerlingen zullen dit op zich niet zo raar vinden, ze hoeven alleen de straat over te steken.”
“Ik ben er absoluut van overtuigd van dat deze leerlingen de wereld aankunnen.”
Vanwege corona mogen leerlingen dit jaar een extra vak herkansen en ze mogen één cijfer wegstrepen. De rector van de middelbare school legt dit uit: “Dit alles is er om ervoor te zorgen dat leerlingen niet de dupe worden van het feit dat ze minder lessen hebben kunnen volgen.”
Op scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom drommen rond kwart voor één de leerlingen bijeen op het plein. Sommigen zenuwachtig anderen een beetje stoer pratend. Het is niet zo dat deze leerlingen voor het eerst sinds maanden weer op school zijn. Wie eindexamen doet kreeg zoveel mogelijk les op school.
"We zijn er helemaal klaar voor."
Michael Schoonen is teamleider op de school en komt even voor één uur aangelopen met de examens Nederlands voor mavo 4. “Alles keurig netjes dicht, we zijn er helemaal klaar voor hoor”, zegt hij met een lach.
In meerdere grote gymzalen lopen de leerlingen met mondkapje naar binnen. Een flesje water staat voor ze klaar waarna ze een plekje zoeken om te gaan zitten. En als de deur dichtgaat is het moment van de waarheid aangebroken.
Op 15 juli weten alle leerlingen of ze geslaagd zijn of niet.