Verwarring over stiekem gemaakte camerabeelden rond moordzaak in Oss

18 mei 2021 om 16:48 • Aangepast 19 mei 2021 om 09:18
nl
In de grote rechtszaak rond Martien R. is dinsdag onduidelijkheid ontstaan over beelden die de politie stiekem opnam rondom een moord. De advocaat van Anton R., de zoon van Martien, stelt dat justitie die beelden niet aan de verdediging gaf. Het Openbaar Ministerie ontkent dat weer.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Het gaat om beelden van de moord op Peter Netten op 4 juni 2018, op het kamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss, waar R. woont. De politiecamera's stonden te snorren in het kader van het grote onderzoek 'Noord', als gevolg waarvan R. en een deel van zijn familie nu terechtstaan.

In de rechtszaak die maandag begonnen is, verwijt justitie de familie het vormen van een criminele organisatie, die handelde in drugs en wapens. In totaal zijn in de zaak vijftien verdachten, onder wie drie broers, de zoon, een neef en een schoonzus van Martien R.

'Integriteit onderzoek'
Zoon Anton R. is verdachte van de moord. Zijn advocate weet dat de beelden er moeten zijn, maar ze heeft ze niet gezien. "We beschikken niet over de beelden van die datum. Dat staat haaks op de belofte dat we alle gemaakte beelden zouden krijgen. Dat is reden om te twijfelen aan de integriteit van het onderzoek."

Volgens de officier moeten de beelden van 4 juni wel op de server staan. "Ik ga laten weten waar de beelden precies staan." De advocate antwoordde: "Op de server staan mappen met datums. 4 juni zit er niet bij."

Dat er beelden waren van een verstopte politiecamera, is eind vorig jaar al bekend geworden. Maar tot op heden weigerde het OM commentaar. Het is onbekend of die camera ook iets van de moord heeft gefilmd.

De moord zelf is overigens geen onderdeel van het omvangrijke proces rondom de familie. Die wordt later dit jaar als aparte zaak bij de rechtbank in Den Bosch behandeld. Naast Anton R. is ook Kaan D. verdachte. Beiden zijn ook aangeklaagd in het proces rond Operatie Alfa. Justitie denkt dat één van hen de schutter moet zijn geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.