Coronanieuws: 748 nieuwe besmettingen, goedkopere PCR-testen
De hoofdpunten:
- De aangekondigde nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen gaan deze woensdag in. Lees hier terug wat er verandert.
- In Brabant werden 748 nieuwe besmettingen geteld.
- In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 311 coronapatiënten opgenomen, 21 minder dan dinsdagochtend.
- Het Rode Kruis begint een voorlichtingscampagne in zes talen om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te informeren over corona.
- Bijna een op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld, met name werkenden in sectoren die lijden onder de coronacrisis.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten.
Kamer wil ook gratis PCR-coronatest voor reizigers
De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Dat wil de Europese Commissie ook, maar het demissionaire kabinet van premier Mark Rutte voelt daar niet voor.
"Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar", zei hij in een debat met premier Mark Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.
Commercieel bedrijf gaat PCR-test voor 49 euro aanbieden
Een groot commercieel bedrijf in coronatesten gaat samenwerken met reisorganisatie TUI om voor 49 euro per stuk PCR-testen aan te bieden aan ongevaccineerde reizigers die een test moeten doen om op vakantie te kunnen. Op dit moment is de prijs van zo'n coronatest 89 euro.
Het Europees Parlement riep eerder op om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Volgens hem zou de belastingbetaler niet moeten bijdragen aan iemands vakantie. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.
Vakantiegangers die een trip boeken bij TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland, kunnen met een kortingscode een PCR-test doen bij Spoedtest.nl. Voor mensen die zonder een externe partij op vakantie gaan blijft de prijs 89 euro.
Kamervoorzitter benadrukt: iedereen moet coronaregels opvolgen
De coronaregels in de Tweede Kamer gelden voor iedereen. Dat benadrukt voorzitter Vera Bergkamp in een brief aan de leden van het parlement, waarin een nieuwe set huisregels uiteen wordt gezet. Iedereen wordt geacht anderhalve meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in de openbare gedeelten van het Kamergebouw, aldus Bergkamp.
De brief lijkt een boodschap aan het adres van de parlementariërs van Forum voor Democratie. Medewerkers van de Kamer hadden zich beklaagd over het gedrag van leden van de partij, die het nut van mondkapjes betwisten en die niet willen dragen. Ook bewaren ze geen anderhalve meter afstand tot anderen.
Bergkamp stuurt de brief namens het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer. Aanleiding voor de huisregels "zijn de zorgen van het Presidium die ook door verschillende Kamerbewoners en publiek zijn geuit over het niet goed genoeg naleven van de maatregelen", schrijft ze.
CNV: volledig heropenen onderwijs niet wenselijk
Het volledig heropenen van het voortgezet onderwijs is volgens CNV Onderwijs niet wenselijk. Woensdag kondigde coronaminister Hugo de Jonge een extra Catshuisoverleg aan waarin besproken wordt of alle middelbare schoolleerlingen weer tegelijkertijd naar de les kunnen, zonder 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
"Het zal voor de leraren lastig worden om afstand te houden van de leerlingen", zegt een woordvoerster van de onderwijsbond. "En het merendeel van de docenten is nog niet gevaccineerd, dus dan lopen ze verhoogd risico op corona."
Dat betekent volgens de zegsvrouw dat het ziekteverzuim hoger zal liggen. "Dat zorgt alleen maar voor een hogere werkdruk en onrust in de examenperiode. Waarom zou je organisatorisch zo'n risico nemen voor de laatste paar weken van het jaar?", vraagt ze zich af.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat de scholen alleen volledig open zouden moeten als het OMT-advies een volledig positief advies geeft. "We vinden wel dat leraren, zeker als de scholen weer opengaan, zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden," zegt een woordvoerder, "maar we willen dit besluit niet tegenhouden."
KHN: verruiming openingstijd terrassen horeca verloopt goed
De verruimde openingstijd voor de terrassen van horecazaken verloopt tot dusver goed, al werkt het weer niet mee. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is met die verruiming een vervolgstap richting de heropening van de horeca gezet. Nu is het volgens KHN tijd voor het kabinet om door te pakken en de horeca per 2 juni volledig te heropenen.
Vanaf woensdag mogen horecazaken buiten eten en drinken serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel de coronaregels van kracht, zoals afstand houden. Volgens KHN is een aantal horecaondernemers om 06.00 uur open gegaan met een ludieke actie.
Twittergesprek viroloog Van Ranst en Engel komt in bushokjes
Alexander Klöpping gaat ervoor zorgen dat een gesprek op Twitter tussen de Belgische viroloog Marc van Ranst en Viruswaarheid-voorman Willem Engel wordt afgedrukt en in bushokjes komt te hangen. In het gesprek wijst Van Ranst, op dit moment ondergedoken, Engel terecht op het feit dat hij geen viroloog is en daarom "geen flying fuck" geeft om wat hij "uitkraamt".
Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, vroeg na het zien van het gesprek aan zijn volgers op Twitter wie er zou meedoen als hij een crowdfundingcampagne zou opzetten om het gesprek op zogenoemde abri's te zetten. Daar werd dusdanig enthousiast op gereageerd dat hij de daad bij het woord voegde. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.
In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping 'het grootst mogelijke publiek' verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de "angstpandemie". De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel geen voorstander is van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt 'dat hij nu extreem gehaat is'.
Van Ranst reageert vervolgens op Engel: "Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt." Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt "en Nederland zou dat best ook niet doen", aldus de Belg.
Extra voorlichting om vaccintwijfelaars te overtuigen
Het Ministerie van Volksgezondheid neemt extra stappen om twijfelaars te overtuigen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Met flyers in verschillende talen, filmpjes in wachtkamers bij huisartsen en in ziekenhuizen en voorlichtingsbijeenkomsten hoopt het ministerie twijfelaars over de streep te trekken.
De voorlichtingspakketten gaan woensdag al naar 1750 huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen. Volgende week komen daar nog 3600 locaties bij. De voorlichtingsbijeenkomsten worden gegeven door personen die een belangrijke rol in hun gemeenschap spelen. De eerste bijeenkomsten worden aan het einde van de week gehouden.
Het streven van de overheid is dat uiteindelijk 85 procent van de Nederlanders zich laat inenten tegen corona. Maar volgens de cijfers op het coronadashboard ligt de vaccinatiebereidheid momenteel op 72 procent. Onder de oudste Nederlanders is de bereidheid het hoogst, boven de 90 procent. Hoe jonger, hoe minder mensen aangeven zich te willen laten prikken. In de groep van 16 tot 39 jaar wil 65 procent zich laten vaccineren.
Selecteren medische risicogroepen voor prik kan tot donderdag
Huisartsen hebben nog tot donderdag de tijd om mensen met een verhoogd medisch risico aan te dragen voor een vervroegde coronavaccinatie. De selectie is eigenlijk vorige week woensdag al afgerond, maar er kwamen daarna nog telefoontjes binnen van mensen die zich afvroegen of ze ook in aanmerking kwamen voor voorrang, legt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) uit.
De voorrang geldt in principe voor mensen die vanwege een aandoening elk jaar ook al uitgenodigd worden voor de griepprik. Dat zijn mensen met bijvoorbeeld astma of diabetes mellitus, met een afweerstoornis en mensen met problemen aan longen, hart of nieren. Huisartsen hebben zelf wat ruimte om te bepalen of er in hun patiëntenbestand ook mensen zitten die nog niet worden uitgenodigd voor de griepprik, maar daar wel voor in aanmerking komen.
Huisartsen kregen ook na vorige week woensdag nog telefoontjes van mensen die wilden weten of ze ook bij de selectie horen. Ze hebben daarom wat extra tijd gekregen om patiënten die ze toch nog in aanmerking vinden komen voor een vervroegde prik aan te melden.
De Jonge: soms bewust van regels afgeweken, soms fouten gemaakt
De kritiek van de Algemene Rekenkamer op de financiële administratie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is terecht, maar er is ook geregeld bewust afgeweken van de regels omdat dat door de coronacrisis noodzakelijk was. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge woensdag in reactie op het rapport dat eerder op de dag verscheen. Hij beloofde voor dit boekjaar beterschap.
De Algemene Rekenkamer stelde vast dat het ministerie zo'n vijf miljard euro heeft uitgegeven waarbij niet aan de regels is voldaan. Het ging daarbij meestal om uitgaven in het kader van de bestrijding van de coronacrisis. Als gevolg van de schending van die regels, kan niet altijd gecontroleerd worden of het geld wel goed terecht is gekomen. Bovendien is er te weinig democratisch toezicht op geweest doordat de Tweede en Eerste Kamer niet altijd op tijd werden geïnformeerd.
Volgens De Jonge klinkt de kritiek dat er miljarden "onrechtmatig" zijn uitgegeven ernstiger dan zij is. Soms gaat het om administratieve tekortkomingen, zoals het ontbreken van een paraaf of een pakbon. In andere gevallen is bewust van de regels afgeweken omdat er haast geboden was. "Op het moment dat er beademingsapparatuur moet worden aangeschaft, testmateriaal moet worden aangeschaft, laboratoria moeten worden gecontracteerd, dan is het niet altijd mogelijk om op alle momenten alle formele regels en stappen te zetten."
Zaterdag extra Catshuisoverleg over voortgezet onderwijs
Het kabinet buigt zich zaterdag over de vraag of het voortgezet onderwijs weer helemaal open kan, zonder dat leerlingen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge woensdag.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen nu nog beperkt fysiek les. Alleen voor eindexamenleerlingen zijn de beperkingen van de baan, de rest van de scholieren kunnen nog maar beperkt naar school.
Aan het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd of op middelbare scholen, en onder welke voorwaarden, de nog geldende restricties kunnen worden opgeheven. Dat advies ligt er als het goed is aan het einde van de week, zodat er zaterdag over kan worden gesproken, aldus De Jonge.
748 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds dinsdag 748 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren dat er 4613. Dit betekent dat de uitbraak verder afneemt.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met 147 gedaald, grootste afname sinds 1 januari
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalt steeds sneller. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noteerde woensdag een afname van 147 patiënten in 24 uur.
Dat is de grootste daling sinds 1 januari. In totaal liggen nu nog 2002 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. De meesten liggen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares zijn nu nog 637 coronapatiënten opgenomen, 9 minder dan een dag eerder.
Bandlid IJslandse songfestivalinzending positief getest
Een lid van de IJslandse groep van Dai og Gagnamagni is woensdag positief getest op het coronavirus. De band kan daardoor waarschijnlijk niet meer deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.
Dai og Gagnamagni zou eigenlijk donderdagavond aantreden in de tweede halve finale en woensdag twee keer repeteren. Tijdens deze shows wordt hoogstwaarschijnlijk de back-uptape gebruikt die eerder dit voorjaar moest worden opgenomen. Als ze doorgaan, wordt ook in de finale de back-up gebruikt.
Lidstaten akkoord met toelaten ingeënte toeristen van buiten
De 27 landen van de Europese Unie gaan weer open voor toeristen van buiten de EU op voorwaarde dat ze volledig tegen het coronavirus zijn ingeënt. De ambassadeurs hebben ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om meer reizigers toe te laten en de toegangsvoorwaarden te versoepelen.
Reisbureau Prijsvrij neemt groot deel D-reizen over
Het Bossche online reisbureau Prijsvrij heeft een akkoord bereikt met de curatoren van D-reizen over een doorstart van een deel van de failliete reisorganisatie. Dat bevestigt topman Marc van Deursen van Prijsvrij na eerdere berichtgeving van de NOS.
Het zou gaan om tussen de 100 en de 150 reisbureaus en tussen de 400 en 450 medewerkers. "We willen een gezond deel van D-reizen in stand houden", zegt Marc van Deursen van Prijsvrij.
De bibliotheken gaan weer open
Vanaf morgen mogen de bibliotheken weer open. Dat heeft de regering vorige week besloten. In het openingsplan dat het kabinet half april presenteerde, waren bibliotheken in eerste instantie ingedeeld bij stap 3 (nu gepland voor 9 juni). Vorige week zette de Tweede Kamer echter druk om bibliotheken eerder te openen. Vanaf morgen kan iedereen weer binnenlopen in zijn bibliotheek voor het lenen of inleveren van boeken.
Kabinet stak vorig jaar bijna 9 miljoen euro in coronacampagnes
Voor de coronaspotjes op televisie, radio en online heeft het kabinet vorig jaar bijna 9 miljoen euro uitgetrokken. De campagne 'Alleen samen krijgen we corona onder controle' was daarmee de duurste overheidscampagne van afgelopen jaar.
In totaal besteedde de rijksoverheid vorig jaar 33,2 miljoen euro aan in totaal 27 voorlichtingscampagnes. In 2019 was dat 32,2 miljoen euro voor 35 campagnes in de media. Door corona werden sommige uitgesteld, of vervielen zelfs helemaal.
Rekenkamer: verantwoording corona-uitgaven schoot ernstig tekort
Het Ministerie van Volksgezondheid kan een fors deel van de uitgaven aan de coronapandemie in 2020 niet goed genoeg verantwoorden. Dat constateert de Algemene Rekenkamer, die verantwoordelijk minister Hugo de Jonge, maar ook minister Wopke Hoekstra van Financiën, daarom een stevige tik op de vingers geeft.
In totaal is vorig jaar 5,1 miljard euro uitgegeven aan onder meer beschermingsmiddelen, beademingsapparatuur en testmateriaal. Het financieel beheer over die uitgaven 'schoot ernstig tekort'.
Zo ontbraken bijvoorbeeld ontvangstbewijzen voor rechtstreekse leveringen van goederen aan zorginstellingen. Ook was onduidelijk of aantallen afgenomen coronatests op facturen die het ministerie betaalde wel klopten. Daar komt bij dat de Tweede Kamer niet op tijd werd geïnformeerd over belangrijke overeenkomsten waarbij grote financiële verplichtingen werden aangegaan.
Europese rechter: staatssteun aan KLM mocht niet
De 3,4 miljard euro aan staatssteun die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan, had niet goedgekeurd mogen worden. De Europese Commissie heeft de goedkeuring niet genoeg onderbouwd, vindt de Europese rechter. KLM hoeft de steun echter niet onmiddellijk terug te betalen.
Het Gerecht van de Europese Unie is doordrongen van de bijzonder schadelijke gevolgen van de pandemie voor de Nederlandse economie. Daarom schort het de gevolgen van de uitspraak op totdat de commissie een nieuw besluit heeft genomen.
Weer flinke daling in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 311 coronapatiënten opgenomen, 21 minder dan gisteren. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur werden 25 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Hier staat tegenover dat 36 coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Vier patiënten werden overgeplaatst en één coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.
Vaccinatielocatie in Almkerk gaat open
De op een na laatste vaccinatielocatie van onze provincie opent de deuren. Het gaat om het Verlaat in Almkerk. Deze locatie zal 7 dagen per week van 8.00-16.00 uur geopend zijn. Daar kunnen per dag 700 prikken worden gezet. In totaal zijn nu vijftien priklocaties open in Brabant.
Manager ziet dierentuin voor het eerst met publiek
Het was een bijzondere dag voor Peter van der Schans (34), de nieuwe general manager van Dierenrijk in Mierlo. Hij opende woensdagmorgen voor de allereerste keer de deuren voor publiek. Van der Schans heeft in zijn eerste weken bij de dierentuin bij Eindhoven nog niet eerder mogen ervaren hoe het park is met bezoekers.
"Dat was heel gek. Het park is volledig veilig ingericht volgens alle maatregelen en het team heeft de laatste dagen hard gewerkt om de laatste puntjes op de 'i' te zetten. We zijn er helemaal klaar voor en ik kan niet wachten om de eerste mensen te mogen begroeten en te zien hoe zijn van dit prachtige park en alle dieren genieten."
Drie keer minder ov-reizen dan normaal tijdens coronacrisis
Nederlanders gebruikten sinds de eerste lockdown in maart vorig jaar drie keer minder het openbaar vervoer vergeleken met de periode voor corona. Dat komt naar voren uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink. Vervoerders hopen dat passagiers weer meer gebruik gaan maken van het ov omdat niet-essentiële reizen vanaf woensdag weer zijn toegestaan.
Vanaf het begin van de coronacrisis noteerden de openbaar vervoersbedrijven in totaal bijna 570 miljoen check-ins. In normale tijden waren dat er zon 1,47 miljard geweest. Daarvoor hebben de onderzoekers van Translink telkens een vergelijking gemaakt met eenzelfde week in 2019.
'Heel weinig besmettingen personeel Ahoy, pers en delegaties'
Van alle 20.000 coronatesten die zijn afgenomen onder het personeel van Rotterdam Ahoy, alle journalisten en landendelegaties om Ahoy binnen te mogen voor het Eurovisie Songfestival waren er tien testen positief. "Geen van de besmettingen hebben binnen Ahoy plaatsgevonden, dus het strenge testregime werkt tot nu toe goed", vindt uitvoerend producent van het Songfestival Sietse Bakker.
Sinds de opbouw voor het muziekfestijn in de Rotterdamse evenementenlocatie Ahoy op 6 april zijn er tot en met maandag 20.000 testen afgenomen in een speciaal daarvoor opgezette snelteststraat. "Dan heb je het over iedereen bij elkaar, dus personeel, pers en delegaties, zonder bezoekers", aldus Bakker. "En bij één van die tien positieve testen ging het om een dubbele besmetting. Die persoon was positief getest, ging in en kwam uit isolatie en werd daarna opnieuw positief getest."
Storioni Festival gaat online door
Het Eindhovense Storioni Festival heeft vanwege het uitgestelde openingsplan haar fysieke concerten van de planning geschrapt. Dat maakte de organisatie van het festival voor kamermuziek woensdag bekend. De tien concerten die gepland staan tussen 27 en 30 mei gaan wel online door.
Voor het eerst sinds begin crisis weer stijging investeringen
Ondernemingen in Nederland hebben in maart 9,5 procent meer geïnvesteerd in groot materieel. Het was daarmee de eerste maand sinds het begin van de coronacrisis waarin de investeringen op jaarbasis weer toenamen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bedrijven investeerden meer in machines, woningen en andere gebouwen en vliegtuigen. Aan personenauto's ging minder geld op.
Rode Kruis gaat anderstaligen voorlichten over corona
Het Rode Kruis begint een voorlichtingscampagne in zes talen om mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken beter te informeren over de coronapandemie. De informatie over testen, vaccins en preventie is in eerste instantie bedoeld voor arbeidsmigranten, vluchtelingen en migranten zonder papieren. Uit onderzoek van de hulporganisatie komt naar voren dat mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal extra kwetsbaar zijn tijdens deze coronapandemie.
'Ministerie betaalde miljoenen extra voor deal met Van Lienden'
Het Ministerie van VWS heeft zeker 13 miljoen euro meer betaald voor de mondkapjes van Sywert van Lienden dan nodig was. De ex-ambtenaar deed aanvankelijk een goedkoper aanbod om met zijn stichting zonder winstoogmerk spullen te leveren. Toch tekende het ministerie daarna voor een veel duurdere deal, waarvoor Van Lienden met zijn compagnons snel een commercieel bedrijf had opgericht.
Nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen gaan in
De aangekondigde nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen gaan deze woensdag in. Terrassen mogen langer open, mensen kunnen weer naar sportscholen en zwembaden en zogenoemde doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals pretparken, mogen weer gasten ontvangen. Ook sekswerkers mogen weer aan de slag. Het is de tweede stap van het openingsplan van het kabinet, die vorige week
werd aangekondigd.
Kabinet brengt verslag uit over uitgaven in coronajaar 2020
Het demissionaire kabinet presenteert woensdag het financieel jaarverslag over 2020, het jaar waarin door de coronapandemie de rijksbegroting al na drie maanden de prullenbak in kon. Tientallen miljarden euro's werden extra uitgegeven om de economie te stutten en bedrijven en banen te redden. De derde woensdag in mei staat in de Tweede Kamer sinds 2000 bekend als Verantwoordingsdag, en wordt ook wel 'gehaktdag' genoemd.
'Een op vijf werkenden krijgt geen vakantiegeld'
Bijna een op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden.
"Dit betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is", benadrukt vakbond CNV. Met name werkenden in sectoren die lijden onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Uitschieter is de evenementensector: daar krijgt zeventig procent geen vakantiegeld.
'Minister beloofde zorg vaccins nog voor advies Gezondsheidsraad'
Al voordat de Gezondheidsraad in december met het advies kwam om ouderen en kwetsbaren met voorrang te vaccineren, had het ministerie de eerste vaccins aan de zorg beloofd. Dat schrijft Trouw op basis van notulen van vaccinatie-overleggen. Toch draaide de minister de toezeggingen aan het zorgpersoneel niet terug. De vaccinatie van zorgpersoneel was 'reeds voorbereid en het afzeggen van afspraken zou tot vertraging hebben geleid', zo laat het ministerie weten.
'Overgrote deel besmettingen Koningsdag Amsterdam binnenshuis'
De GGD Amsterdam heeft na bron- en contactonderzoek in totaal 483 positieve meldingen vastgesteld waarvan de besmetting is gekoppeld aan Koningsdag of -nacht. Het overgrote deel van de besmettingen heeft binnenshuis in de privésfeer plaatsgevonden, meldt de GGD. Gekeken naar de leeftijdsverdelingen in de groep positieve gevallen is de meerderheid van de meldingen gevonden in de groep jongvolwassen, 47 procent bij 19- tot 24-jarigen
en 28 procent bij 25- tot 30-jarigen.