Coronanieuws: Deze zomer waarschijnlijk op vakantie met corona-reispas
De hoofdpunten:
- De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt: deze is de corona-reispas waarschijnlijk mogelijk.
- Duncan Laurence blijkt besmet met het coronavirus en kan niet optreden in de finale van het Songfestival.
- Bibliotheken mogen donderdag na maandenlange sluiting weer open.
- Er kwamen in onze provincie 907 besmettingen bij
- In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 288 coronapatiënten opgenomen, 23 minder dan een dag eerder.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten.
Gezondheidsraad: 'tweede prik AstraZeneca kan sneller na de eerste '
Mensen die worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca kunnen de tweede prik sneller na de eerste krijgen dan nu het geval is. Nu wordt nog twaalf weken aangehouden, maar dat kan naar minimaal vier. Dat zegt de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan minister Hugo de Jonge.
De Gezondheidsraad adviseerde eerder twaalf weken aan te houden om twee redenen. Er was weinig vaccin beschikbaar en door twaalf weken tussen de eerste en tweede prik aan te houden, konden er sneller meer mensen een eerste prik krijgen.
Corona-steunpakket met drie maanden verlengd
Het kabinet gaat de steunpakketten met drie maanden verlengen. De tegemoetkoming van de loonkosten en de vaste lasten van bedrijven blijven langer bestaan, omdat ook de coronaregels veel langer in stand bleven dan gedacht. Ook krijgen bedrijven nog langer de tijd om uitgestelde belastingverplichtingen terug te betalen. Ingewijden bevestigen een bericht van RTL Nieuws hierover. De verschillende steunmaatregelen worden in hun huidige vorm verlengd, er wordt niet versoberd.
Extra regels tegemoetkoming is dreun voor bedrijven
De extra regels die de overheid heeft gesteld voor de coronasteunregeling die voorziet in de tegemoetkoming van de vaste lasten (TVL) voor grote Nederlandse bedrijven, zien zij juist als een grote dreun. Dat zegt winkeliersvereniging INretail, die wil dat het omzetverlies berekend wordt zoals de zogeheten NOW, een andere steunmaatregel. Daar wordt naar verlies per winkel gekeken, in plaats van verlies per concern, zoals de TVL nu voor grote bedrijven stelt.
Volgens de extra regels moet over de hele organisatie sprake zijn van minstens 30 procent omzetverlies, anders komt het bedrijf niet in aanmerking voor de TVL. Dat kan per kwartaal volgens de branchevereniging zelfs honderdduizenden euro's schelen.
EU-landen en Europees Parlement eens over corona-reispas
De EU-landen en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de EU weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale 'COVID-19-certificaat' goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd.
Acht miljoen coronaprikken gezet
Donderdag is de acht miljoenste coronaprik gezet. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge weten.
Reactie Duncan Laurence op coronabesmetting
Zanger Duncan Laurence reageert op Facebook op het feit dat hij besmet is geraakt met het coronavirus. Daardoor kan hij zaterdag niet op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam optreden. "Vandaag is een van de verdrietigste dagen van mijn leven", schrijft hij. "Ik heb me nog nooit zo machteloos gevoeld."
"Ik ben zo voorzichtig geweest. We zijn allemaal zo voorzichtig geweest, maar helaas kunnen dit soort dingen nog steeds gebeuren." De zanger zegt ook dat de organisatie en zijn team kijken naar hoe hij alsnog een rol kan hebben bij het Eurovisie Songfestival zaterdag. "Ik zal dus zeker onderdeel zijn van de grote finale."
Een op de zes studenten heeft coronazelftest aangevraagd
Een op de zes studenten uit het hoger onderwijs heeft een coronazelftest aangevraagd. De laatste telling was dinsdag, meldt het ministerie. Het digitale portaal om een test aan te vragen was toen tien dagen open. Alle hogescholen en universiteiten die gefinancierd worden door de overheid zijn verbonden met de website Zelftestonderwijs.nl. De in totaal 800.000 studenten kunnen twee testen per week aanvragen. Dat is niet verplicht. Ook zonder negatieve testuitslag mogen ze in de collegebanken zitten.
Weekgemiddelde coronabesmettingen nog meer gedaald
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen van de afgelopen week is donderdag gedaald tot 4567. Dat is het laagste aantal sinds 9 maart. Het weekgemiddelde daalt hiermee voor de elfde dag op rij. In de afgelopen zeven dagen zijn 31.970 positieve coronatests gemeld.
Ruim 900 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn in de afgelopen 24 uur 907 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 159 meer dan gisteren, toen ging het om 748 nieuwe infecties. Twee mensen in onze provincie stierven aan de gevolgen van COVID-19.
Landelijk kwamen er volgens het RIVM 4688 infecties bij. Dat zijn er 75 meer dan een dag eerder.
Nederlandse media krijgen vaccin voor Tokio
Naast de coaches en begeleiders van de Nederlandse olympiërs krijgen ook de Nederlandse media die afreizen naar de Olympische Spelen van Tokio de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Zij kunnen via sportkoepel NOC*NSF een inenting krijgen op een GGD-priklocatie op sportcentrum Papendal.
Het vaccin dat de journalisten kunnen krijgen is van BioNTech/Pfizer en komt uit de voorraad die ter beschikking is gesteld door het Internationaal Olympisch Comité. Het gaat dus niet af van de Nederlandse voorraad vaccins.
Opnieuw forse daling van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw fors gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1899 mensen vanwege COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 103 minder dan op woensdag en 250 minder dan op dinsdag. Het is het laagste aantal opgenomen patiënten sinds 13 maart. Op 17 maart lagen er voor het laatst minder dan 2000 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
Ook in de Brabantse ziekenhuizen liggen opnieuw minder coronapatiënten. Donderdagochtend ging het om 288 mensen, 23 minder dan gisteren, maakte het ROAZ bekend. In het afgelopen etmaal werden er 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen. 30 andere mensen die in het ziekenhuis belandden, zijn juist ontslagen. Twee COVID-patiënten zijn in de afgelopen 24 uur in een van de Brabantse ziekenhuizen overleden.
Priklocatie in Roosendaal
Roosendaal heeft vanaf vandaag zijn eigen priklocatie. Op de prikpost aan de Tussenriemer gaan 5000 prikken per week gezet worden, aldus de GGD West-Brabant. De locatie, waar al langer een teststraat staat, is zeven dagen per week open van 08.00 uur tot 16.00 uur. Er kan nog worden opgeschaald naar 8500 prikken per week.
Volgens de GGD moesten mensen in de gemeente Roosendaal eerst "wat verder weg" om een coronaprik te krijgen. De organisatie verwacht halverwege juni 81.000 inentingen per week te kunnen gaan zetten in West-Brabant.
Tweets Willem Engel en Van Ranst komen op 2000 reclameborden
Een screenshot van het twittergesprek van Viruswaarheid voorman Willem Engel en de Belgische viroloog Marc van Ranst op komt op reclameborden op meer dan tweeduizend locaties. Het benodigde geld daarvoor is opgehaald door Blendle-oprichter Alexander Klöpping, meldt de NOS.
De eerste borden zijn al gespot en worden op sociale media gedeeld met de hashtag #salsapandemie
Corendon hervat volgende maand vakantievluchten vanaf Maastricht
Corendon hervat volgende maand vakantievluchten vanaf Maastricht Aachen Airport. Vanaf 8 juni vliegt de touroperator wekelijks van de Limburgse luchthaven naar het Griekse eiland Rhodos. "De boekingen naar Griekenland gaan zo hard dat we vanaf juni al starten met een wekelijkse vlucht vanaf Maastricht naar Rhodos op de dinsdagen om aan de grote lastminutevraag te voldoen", laat Corendon-oprichter Atilay Uslu weten.
Mensen in risicogroep vragen zich af waar prikuitnodiging blijft
Mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een coronaprik hebben gekregen zijn in verwarring, blijkt uit een rondgang langs patiëntenorganisaties. Donderdag meldde het RIVM dat zo'n 10 procent van de groep mensen met een medische indicatie deze week nog wachtte op een uitnodiging. "Mensen vragen zich af of ze vergeten zijn", aldus directeur van de Harteraad Anke Vervoord.
Strabrechtse Heidedag geschrapt
De Strabrechtse Heidedag gaat dit jaar niet door. De braderie zou plaatsvinden op 15 augustus, maar is geschrapt vanwege de coronamaatregelen, laat de organisatie weten. Aan de braderie doen elk jaar tientallen natuur- en streekorganisaties mee. Ook worden er demonstraties gegeven in onder andere heide plaggen, mandenvlechten en kaasmaken.
Mensenrechtenhof ziet geen bezwaar tegen lockdown
De eerste klager over een lockdown in de coronacrisis heeft ongelijk gekregen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De Roemeense regering heeft vorig voorjaar niet de mensenrechten geschonden toen ze de samenleving stillegde om de epidemie te beteugelen, oordeelt het hof.
Een Roemeense Europarlementariër was naar het hof gestapt uit onvrede over het uitgaansverbod dat bijna twee maanden lang gold. Cristian Terhe?, lid van oppositiepartij PSD, vatte dat op als huisarrest. Maar dat is het hof in Straatsburg niet hem eens.
Dak- en thuislozen vanaf maandag ingeënt tegen corona
Dak- en thuislozen worden vanaf komende maandag ingeënt tegen het coronavirus, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken met het vaccin van Janssen. Dat gebeurt bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.
Duncan Laurence heeft corona, treedt niet op bij Songfestivalfinale
Duncan Laurence, die in 2019 namens Nederland het
Eurovisie Songfestival won, is positief getest op corona. Dat maakt
de Nederlandse organisatie van het festival bekend. Vanwege de
isolatieperiode van tenminste zeven dagen zal Duncan zaterdagavond
niet live in Rotterdam Ahoy kunnen optreden, maar wel in een andere
vorm acte de présence geven.
Rapportage NOC*NSF: door lockdown nog nooit zo weinig gesport
Zelden of nooit is in 'Sportland Nederland' zo weinig gesport als in 2020. Dat blijkt uit het in opdracht van NOC*NSF uitgevoerde onderzoek Zo Sport Nederland, naar trends en ontwikkelingen in sportdeelname. Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van de sportkoepel noemt de uitkomst "dramatisch. Bij elke verzwaring van de maatregelen tegen corona zagen we een kentering." Het betrof met name kinderen.
WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten
De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.
"Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins", zei Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO.
België neigt naar inenten 16- en 17-jarigen
Ook Belgen van 16 en 17 jaar mogen erop hopen dat ze binnenkort al worden ingeënt tegen het coronavirus. De belangrijkste adviseur van de Belgische regering raadt aan ook hen te gaan prikken.
Het positieve advies van de Hoge Gezondheidsraad, vergelijkbaar met de Gezondheidsraad in Nederland, maakt de weg vrij voor de inenting van deze tieners. De Europese toezichthouder heeft inmiddels een coronavaccin goedgekeurd voor gebruik bij deze leeftijdsgroep, maar vooralsnog is dat alleen het Pfizer-vaccin.
Mensen uit 1966 kunnen afspraak maken voor coronavaccinatie
Mensen die zijn geboren in 1966 zijn aan de beurt voor vaccinatie tegen het coronavirus. Ze kunnen online een afspraak maken voor de prik, liet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag weten. Deze groep krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna.
In totaal krijgen ruim 250.000 mensen de uitnodiging. Volgens de planning komt die vrijdag met de post binnen. Vanaf dat moment kunnen de vijftigers die zich willen laten vaccineren ook telefonisch een afspraak maken met de GGD. Dat kan een dag eerder al via Coronatest.nl.
Zorgautoriteit: druk op ziekenhuizen is nog hoog, maar neemt af
De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van COVID-19 blijft hoog, maar lijkt iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport.
Er zijn iets meer operatiekamers in gebruik vergeleken met vorige week. Daarnaast geven nu 26 ziekenhuizen aan de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 28.
10 procent kwetsbare mensen deze week uitgenodigd voor prik
Circa 10 procent van de mensen met een medische indicatie ontvangt deze week een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus, of heeft die in de afgelopen dagen ontvangen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat naar aanleiding van een bericht in het AD. Het instituut is zelf tevreden over de gang van zaken. "Het was een heel grote logistieke operatie. We hebben in korte tijd 1,54 miljoen uitnodigingen verstuurd, daar waren we blij mee", zegt een woordvoerster.
'Latere uitbetaling coronasteun TVL breekt veel ondernemers op'
Voor veel ondernemers is uitstel van de betaling van de tegemoetkoming vaste lasten, TVL, een forse tegenvaller. Ze hadden al weinig reserves en moeten ook nog eens vakantiegeld uitbetalen. Er blijft amper geld over om de boel straks weer helemaal open te gooien, zeggen ondernemersvereniging ONL en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen BNR.
'Stijging aantal coronabesmettingen Sint Maarten alarmerend'
De minister van Volksgezondheid op Sint Maarten, Omar Ottley, noemt de stijging van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen dagen alarmerend. Sint Maarten kende wekenlang een zeer beperkt aantal besmettingen en ook het aantal overleden coronapatiënten is al maanden gelijk (27). Maar in de afgelopen drie dagen zijn er 44 nieuwe coronabe smettingen geregistreerd.
'Nederlands trollenleger verspreidt desinformatie over vaccin'
Een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders heeft sinds februari gecoördineerd onjuiste en misleidende informatie over corona verspreid. Dat meldt journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV, dat de afgelopen drie maanden undercover ging in deze groep. De groep actievoerders spoorde via de berichtendienst Telegram medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken en heeft deze trollen dagelijks voorzien van desinformatie over het coronavaccin. GGDen, politici en prominente artsen worden door de leden van dit trollenleger online, maar ook fysiek lastiggevallen, aldus Pointer.
Helft minder wildplasboetes dan vorig jaar
Nederlanders zijn vorig jaar beduidend minder beboet vanwege wildplassen. Het aantal boetes voor dit vergrijp halveerde vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt datapersbureau LocalFocus na een analyse van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De politie vermoedt dat de sluiting van de horeca de oorzaak is.
In 2020 werden 8000 boetes uitgedeeld aan mensen die in het openbaar hun behoefte deden, tegen circa 17.000 een jaar eerder. Het totale met deze boetes opgehaalde bedrag kwam uit op 1,1 miljoen euro, ook een halvering.
Door de uitbraak van het coronavirus waren horecazaken een groot deel van het jaar gesloten. De politie noemt het 'heel aannemelijk"' dat het aantal boetes voor wildplassen of -poepen daardoor is gedaald.
Bibliotheken mogen weer mensen ontvangen
Na maanden gesloten te zijn geweest mogen de
bibliotheken donderdag weer open. De bibliotheken maakten in eerste
instantie geen deel uit van de versoepelingen van deze week, maar de
Tweede Kamer drong erop aan.
Voor de mensen die weer boeken willen lenen, geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moeten bezoekers een mondkapje dragen en een mandje gebruiken. Daarnaast mogen bibliotheken maximaal één persoon per 25 vierkante meter ontvangen, exclusief het personeel. Ook wordt een gezondheidscheck gedaan voordat mensen naar binnen mogen en moeten bezoekers zich registreren.
Sinds woensdag zijn onder meer sportscholen, zwembaden en plekken in de open lucht zoals pretparken weer open. Omdat de procedure voor de bibliotheken later in gang werd gezet, volgt de opening een dag later.
'Resultaten Field Labs-evenementen over concerten zijn positief '
De resultaten van de zogenoemde Field Labs, waarbij is geëxperimenteerd met evenementen zoals concerten en festivals, zijn positief. Met aanvullende maatregelen, zoals testen vooraf, zouden dit soort evenementen waarbij mensen niet op hun plaats hoeven te zitten snel veilig georganiseerd worden. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag bij het RTL-programma Beau.
Keijzer benadrukte dat er eerst nog wel advies moet worden gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT) over de conclusies van de Field Labs. Pas als het OMT ook zegt dat het veilig kan, kan er worden gekeken of concerten en evenementen weer mogelijk zijn met volledig publiek.
Daarvoor moeten dan wel de besmettingen en de ziekenhuisbezetting eerst verder dalen, tot het tweede niveau, 'zorgelijk'. Dat houdt in dat er per 100.000 inwoners 35 tot 100 besmettingen in een week worden gemeld. Dat is nu nog niet het geval.
Kamer wil ook gratis PCR-coronatest voor reizigers
De Tweede Kamer wil dat Nederlandse vakantiegangers die deze zomer naar het buitenland willen gaan en nog niet ingeënt zijn een gratis PCR-coronatest kunnen krijgen. Dat wil de Europese Commissie ook, maar het demissionaire kabinet van premier Mark Rutte voelt daar niet voor.
"Als Europa in de zomer veilig opengaat mag er geen tweedeling ontstaan. Een gezin met drie kinderen dat nog niet gevaccineerd is wordt dan op grote kosten gejaagd. Dat is oneerlijk en onjuist, daarom moeten de vereiste PCR-testen gratis verstrekt worden", aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).
Tom van der Lee van GroenLinks vindt het standpunt van het kabinet "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar", zei hij in een debat met premier Mark Rutte over de komende EU-top. Als er geen gratis test komt, zijn de jongeren volgens Van der Lee de pineut en kunnen ze niet op vakantie naar het buitenland.