Tien mensen willen een nier schenken aan zieke Sandra
De 53-jarige Sandra heeft cystenieren, een erfelijke ziekte. Cysten zijn holten met daarin vocht. Als die groter worden en het aantal toeneemt, wordt gezond nierweefsel verdrukt. De nieren kunnen dan niet meer goed hun werk doen.
Het belemmert haar bij haar gewone leven. ’s Ochtends kan ze werken, de rest van de dag moet ze rusten. Sandra’s man Rudi kan haar helaas geen nier geven, vertelde ze al toen ze dinsdag haar verhaal deed bij Omroep Brabant.
Sandra heeft zelf bloedgroep A en heeft iemand nodig die dit ook heeft. Of iemand met bloedgroep 0. “Niet alle mensen die gereageerd hebben, weten welke bloedgroep ze hebben. Dat is een eerste vereiste, dat ze dat achterhalen. Als de bloedgroep goed is, wil ik telefonisch een gesprek voeren. Kijken of ze serieus zijn en weten wat het voor hun betekent.”
"Mensen mogen niet te zwaar zijn, of diabeet."
Van één reactie betwijfelt ze, vanwege het account waarmee gereageerd werd, of die serieus is. “Maar er blijven gelukkig genoeg mogelijke donoren over.”
Ze was al eerder in gesprek met mogelijke kandidaten. Dat leverde uiteindelijk niets op. Dus houdt ze nu een slag om de arm. Ook omdat er naast de bloedgroep nog meer eisen zijn. “Mensen mogen niet te zwaar zijn, geen diabeet zijn en ook geen kwaadaardige tumor hebben gehad.”
Mannen en vrouwen reageerden op haar oproep, van alle leeftijden. “En zat ook iemand bij die al eerder had geprobeerd om een nier af te staan via een anonieme donatie. Dat ketste toen af omdat hij een tumor had, maar die bleek later goedaardig te zijn. Hij is echt gemotiveerd, heeft naar eigen zeggen een goed leven en wil graag iets goeds doen.”
"Het ziekenhuis gaat met drie kandidaten in gesprek"
Als de bloedgroep goed is, neemt het ziekenhuis het over. Sandra mag maximaal drie namen van kandidaten aanleveren. “Die gaan de medische gegevens van de mogelijke donoren bekijken. Er volgt een videogesprek waarin wordt uitgelegd wat het doneren van een nier allemaal inhoudt. Er wordt bloed geprikt.”
Mogelijk zit de juiste match er niet bij. “Je moet geluk hebben. Ook de antistoffen zijn belangrijk, de juiste weefseltypering. Maar ik vind het al heel bijzonder dat mensen dit willen doen.”