Coronanieuws: Nederland wil honderdduizenden vaccins naar Suriname sturen
De hoofdpunten:
- Het kabinet wil Nederland sneller open, vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels.
- In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de persconferentie van zojuist.
- Voor mensen met een negatieve coronatest is er straks meer mogelijk
- Niet begin juli, maar half juli moet iedereen die wil een eerste prik gehad kunnen hebben
- Er liggen vrijdag 230 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina
Liveblog
Liveblog gesloten
Je leest alle ontwikkelingen hieronder terug of morgen weer in een nieuw blog!
Nederland wil honderdduizenden vaccins naar Suriname sturen
Het is de bedoeling dat Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag. Op z'n vroegst worden de vaccins eind juni aan Suriname geleverd. De hoeveelheid en de datum zijn afhankelijk van de leveringen door AstraZeneca.
De vaccins zijn dan beschikbaar, omdat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er dan al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het Covax-programma verdeeld onder armere landen. Maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het kabinet deze levering afzonderlijk van Covax doen.
Theaters: blij met verruiming, maar dit seizoen is niet gered
De Nederlandse theaters zijn blij met het nieuws dat de zalen per 5 juni weer open mogen en vijftig bezoekers per avond mogen ontvangen. Voor grotere zalen met meer dan 1000 plaatsen geldt een maximum van 250 bezoekers. Maar het huidige theaterseizoen wordt er niet mee gered.
Dat stelt de VSCD, de verenging van theaterdirecteuren in reactie op de persconferentie van vrijdag. "We gaan heel erg ons best doen om met cultureel aanbod te komen, maar houd er rekening mee dat dit minder zal zijn dan normaal", stelt voorzitter Gabbi Mesters. "De maand juni is de laatste maand van het reguliere theaterseizoen en veel voorstellingen zijn vanwege de coronacrisis verplaatst of teruggetrokken."
Rutte: zeker nog tot na de zomer zo veel mogelijk thuiswerken
Mensen moeten zeker tot na de zomer nog zo veel mogelijk blijven thuiswerken. Dat zei demissionair premier Mark Rutte op een persconferentie over de versoepelde coronamaatregelen, die per 5 juni ingaan. Het loslaten van het zoveel mogelijk thuiswerken staat vooralsnog gepland voor de laatste stap van het openingsplan. Dan vervallen ook alle andere maatregelen, waaronder het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje.
De vlag kan uit bij festivalorganisaties: 'Ineens is er positief nieuws'
Voor de grote evenementen en festivals ging vrijdagavond tijdens de persconferentie ineens de zon schijnen. "Ik heb nog wel iets van: eerst zien en dan geloven. Maandenlang hebben we negatief nieuws gehad en was er veel teleurstelling", vertelt Jochem van Pelt tegen Omroep Brabant. Hij is woordvoerder van festival Lakedance dat op 7 augustus in Best staat gepland. "Er was al wel het een en ander uitgelekt, maar dan is het ook nog afwachten of het echt doorgaat. Maar ineens was er positief nieuws en ging de zon schijnen."
Museumvereniging: eindelijk weer bezoekers verwelkomen
Musea zijn opgetogen dat ze vanaf 5 juni weer open mogen. "Na een sluiting van bijna een half jaar kunnen ze eindelijk weer doen wat ze het liefste willen: bezoekers verwelkomen", reageert de Museumvereniging.
De brancheorganisatie van musea wijst erop dat er geen toegangstesten nodig zijn om naar binnen te kunnen. "Wel geldt natuurlijk het corona-protocol, waaronder het vooraf reserveren van een tijdvak, afstand houden en extra hygiëne."
De Jonge: vanaf 30 juni weer evenementen, met toegangstest
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge verwacht dat na 30 juni de grote evenementen zoals Lowlands weer mogelijk zijn. Dat stelde hij vrijdag tijdens de coronapersconferentie. Er zullen wel toegangstesten moeten worden afgenomen. Als iemand volledig gevaccineerd is, mag die met een vaccinatiebewijs naar binnen. Dat geldt ook voor degenen die de afgelopen zes maanden positief zijn getest en dat kunnen aantonen.
KHN: verdere versoepelingen zeer goed nieuws voor horeca
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is erg blij dat de coronamaatregelen voor de horeca verder worden versoepeld. "Zeker goed nieuws", laat KHN-voorzitter Robèr Willemsen weten. Hij zegt dat KHN de laatste tijd hard heeft gelobbyd in Den Haag voor verdere versoepeling van de maatregelen. "Ik ben blij dat het gelukt is. Het is een hele stap."
KBO-PCOB: Pas op voor een digitale lockdown
Seniorenorganisatie KBO-PCOB maakt zich zorgen over de komst van een digitaal
coronacertificaat om te mogen reizen binnen Europa. "Deze app moet niet
ongemerkt een digitale lockdown veroorzaken. Want niet iedere oudere
bezit een geschikte smartphone", stelt de organisatie. "Daarom verwachten we ook van demissionair minister Hugo de Jonge dat hij voor een alternatief zorgt waardoor ook iemand zonder de juiste smartphone kan genieten van de hernieuwde vrijheden."
De Jonge: rustig nadenken over vaccineren kinderen
Het kabinet heeft nog niet besloten of Nederland kinderen gaat vaccineren tegen het coronavirus. "Ik vind dat we op een rustige, verstandige manier moeten nadenken en ons moeten laten adviseren vanuit medische en ethische achtergronden", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd, bijvoorbeeld of Nederland dan alle kinderen zou moeten vaccineren of alleen kinderen die door medische oorzaken risico lopen bij besmetting.
Samenvatting persconferentie
Kijk hier naar een samenvatting van de persconferentie:
Dit zijn alle versoepelingen
Het kabinet wil coronamaatregelen eerder loslaten en de vijfde stap in het openingsplan al op 30 juni laten ingaan. Op die datum stond eerst de vierde stap gepland. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de persconferentie van zojuist.
EK videoschermen verboden
Het kabinet wil videoschermen in de stad om samen naar het EK voetbal te kijken, verbieden. Rutte vindt het belangrijk dat we de komende tijd ondanks de versoepelingen op blijven letten. "Ik wil aan Nederland vragen: help nou effe mee", zegt hij.
Lowlands kan doorgaan
Lowlands kan dit jaar doorgaan, zegt Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. Ook kunnen er na 30 juni weer mensen het theater in, zonder 1,5 meter afstand te houden. Er moet dan wel een negatief testbewijs zijn, maar een vaccinatiebewijs kan een negatief testbewijs vervangen.
Iets langer nodig voor vaccineren
Door tegenvallende leveringen is het waarschijnlijk niet haalbaar om iedereen die wil in begin juli een prik te hebben gegeven, zegt Hugo de Jonge. Het nieuwe moment is half juli. De Jonge meldt verder dat er vandaag 9 miljoen prikken gezet zijn. "Alle cijfers die moeten stijgen die stijgen", zei hij over het aantal gezette vaccins en de bereidheid om te vaccineren. Er worden nu 1 miljoen prikken per week gezet, dit gaat naar 1,5 miljoen per week.
Versoepelingen voor sporten
Jeugd tot en met 17 jaar mag vanaf 5 juni weer wedstrijden tegen andere clubs spelen. De maximale groepsgrootte voor sporten gaat naar 50 personen, binnen en buiten. Dit geldt ook voor mensen van boven de 18. Bij sporten waarbij dit niet mogelijk is hoeft vanaf 5 juni geen 1,5 meter afstand meer te worden gehouden.
Met toegangstest mag meer
Vanaf 5 juni mag er meer als er gewerkt wordt met toegangstesten. Dit geldt ook voor de horeca. In bijvoorbeeld een bioscoopzaal mogen dan geen 50 maar ongeveer 200 mensen. Zonder toegangstesten zijn de regels strenger. Op een plek waar mensen zitten mogen dan maar 50 personen tegelijkertijd zijn. Een uitzondering zijn grote zalen meer dan 1000 zitplaatsen, daar mogen maximaal 250 mensen zitten.
Na 30 juni worden de regels nog soepeler: dan hoeft er als er getest wordt ook geen 1,5 meter afstand meer gehouden worden.
Per 5 juni versoepelen
Mark Rutte geeft aan dat stap 3 uit het openingsplan, zoals al verwacht, 5 juni ingaat in plaats van pas op 9 juni. "We doen het vooral omdat er zo een extra weekend ontstaat voor de culturele sector", aldus Rutte. Ook voor restaurants en café's is de vervroeging welkom. Vanaf stap 3 kunnen er ook weer meer dingen binnen. Ook voor de sport komen versoepelingen. Sauna's en zonnestudios en binnengedeelten van pretparken en dierentuinen. Nachtclubs, evenementen, kermissen en braderieën mogen nog niet open. Het maximaal aantal gasten thuis gaat naar 4 personen.
Geen sneltest meer bij bezoek aan Duitsland
Duitsland ziet Nederland niet langer meer als een land met veel coronabesmettingen, maar nog wel als gewoon risicogebied. Dit betekent dat Nederlanders geen recente negatieve testuitslag meer hoeven te laten zien als ze de grens overgaan. Die verplichting gold sinds 6 april. Wie langer dan 48 uur in Duitsland is moet die nog wel tonen, omdat Nederland nog wel te boek staat als risicogebied.
Nederlanders en Duitsers die de grens heel regelmatig passeren vanwege werk, school of sociale contacten kunnen gratis een coronasneltest laten doen.
Reproductiegetal coronavirus stijgt voor het eerst in weken
Het zogenoemde reproductiegetal van het coronavirus is na een daling van een aantal weken weer gestegen. Volgens de laatste cijfers besmetten honderd mensen die het virus onder de leden hebben gemiddeld 85 anderen.
Bij de vorige wijziging van het r-getal op het coronadashboard eerder deze week was het cijfer gedaald tot 0,82, wat betekent dat honderd mensen 82 anderen besmetten. Een reproductiegetal onder de 1 wil zeggen dat de uitbraak van het virus langzaam kan uitdoven.
'Kabinet wil Nederland sneller open, vanaf 30 juni opnieuw minder coronaregels'
Het kabinet wil Nederland sneller dan gepland, al vanaf 30 juni, grotendeels van het slot halen. Dat meldt de NOS. "De maximale groepsgrootte thuis wordt dan acht personen, er mogen meer gasten in restaurants (tot 100 personen) en sportwedstrijden zijn dan weer toegestaan. De versoepelingen komen boven op de versoepelingen die op 5 juni ingaan", schrijft de omroep.
Verder mag de horeca dan tot middernacht open blijven en mogen theaters, musea en bioscopen meer bezoek toestaan. Er komt ook meer ruimte voor toegangstests bij evenementen, zo melden althans bronnen aan de NOS. Het kabinet was eigenlijk van plan om deze zogenoemde stap 5 op 21 juli te nemen.
Het AD meldde daarna dat vanaf volgende week zaterdag al 50 gasten welkom zijn in het café, restaurants, theaters en bioscopen.
EMA: coronavaccin Pfizer/BioNTech geschikt voor kinderen vanaf 12
Voor het eerst is een coronavaccin in de Europese Unie goedgekeurd voor het inenten van jongeren van 12 jaar en ouder. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig aan hen kan worden toegediend. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren, heeft het kabinet nog niet besloten. De Gezondheidsraad werkt aan advies daarover.
Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech was eerder al goedgekeurd voor gebruik vanaf 16 jaar. In ons land wordt het vooralsnog alleen gegeven aan jongeren van 16 en 17 jaar die door bepaalde medische factoren een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen.
Vaccinatiebereidheid in Brabant fors gestegen
De vaccinatiebereidheid in Brabant is flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek naar de corona-ervaringen van Brabanders, in opdracht van de provincie. Bijna tachtig procent van de Brabanders wil een wel een prik of is zelfs al gevaccineerd. Bij een vorig onderzoek was dat nog totaal 66 procent. Lees hier meer over hoe Brabanders kijken naar vaccinaties, versoepelingen en andere coronazaken.
697 coronabesmettingen in Brabant
In Brabant zijn vrijdag 697 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Dat zijn er meer dan een dag eerder, toen het om 502 besmettingen ging.
Landelijk werden 3914 positieve tests geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn er meer dan op donderdag, maar op vrijdagen zijn meestal meer nieuwe gevallen dan eerder in de week. Vorige week vrijdag meldde het RIVM meer dan 4100 positieve tests, de vrijdag ervoor ruim 5500 en nog een vrijdag eerder bijna 7500.
Meer niet-coronapatiënten dan coronapatiënten op intensive cares
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen en de reguliere zorg komt langzaam maar zeker weer op gang. Daardoor liggen er nu minder coronapatiënten op de intensive cares dan mensen met andere aandoeningen, zoals hartklachten en kanker. Sinds het begin van het jaar is dat maar één keer eerder gebeurd, op 16 februari.
Hugo de Jonge: 'Richting tien miljoen prikken'
Er zijn negen coronaprikken in Nederland gezet en we gaan richting de tien miljoen, deelt Hugo de Jonge op Twitter. In een filmpje prijst hij het personeel dat de prikken zet.
Bijna 9 op de 10 ouderen gevaccineerd, minste animo in Urk
Tenminste 87 procent van alle Nederlandse 65-plussers heeft tot nog toe een coronavaccinatie gehaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat dit gedeelte van de ouderen zeker één keer is geprikt. De werkelijke opkomst is volgens het instituut nog hoger, want de vaccinatiegegevens die het centraal verzamelt zijn niet helemaal compleet. De opkomst is gemiddeld lager in de zogenoemde Biblebelt, waar relatief veel orthodoxe protestanten wonen.
ING: piek in pinbetalingen op terras bleef uit na versoepelingen
Nederlanders hebben vorige week niet meer gepind bij cafés en restaurants dan een week eerder, ondanks de langere openingstijden voor terrassen. Dat berekende ING op basis van de pintransacties na de versoepelingen die op 19 mei zijn ingegaan.
Britse toezichthouder keurt Janssen-vaccin goed
De Britse medicijnwaakhond MHRA heeft het Leidse Janssen-vaccin goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Daar hadden de autoriteiten eerder al goedkeuring gegeven voor het gebruik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca. Die moeten twee keer worden toegediend voordat mensen optimaal zijn beschermd, bij het Janssen-vaccin volstaat één dosis.
Al 5 miljoen op Giro555 voor coronabestrijding in arme landen
De inzamelingsactie 'Samen in actie tegen corona' van Giro555 heeft tot nu toe bijna 5 miljoen euro opgeleverd. Dat bedrag wordt gebruikt om vaccineren ook in armere, kwetsbare landen sneller mogelijk te maken. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen, reed vanaf 12 mei een gele collectebus door het hele land. Die vertrok in Utrecht en arriveerde daar vrijdag weer.
Kermisexploitanten willen 'ook weer aan de gang'
Ruim honderd kermisexploitanten hebben vrijdagochtend op het marktplein in Hilversum gedemonstreerd, omdat ze volgens de huidige openingsplannen van het demissionaire kabinet langer dan andere zogenoemde doorstroomlocaties moeten wachten tot ze weer open kunnen. "Wij willen ook weer aan de gang", zegt organisator Frans Stuy.
Oranje zonder positief geteste doelman Cillessen naar Portugal
Het Nederlands elftal gaat zaterdag zonder doelman Jasper Cillessen op trainingskamp naar Portugal. De keeper van Valencia, de nummer 1 onder de lat in Oranje, heeft eerder deze week positief getest op het coronavirus. Hoewel Cillessen geen klachten heeft, volgt hij de RIVM-richtlijnen en zit hij dus in zelfisolatie.
Burgemeesters kijken vooruit naar meer versoepelingen
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, kijken maandag vooruit naar stap 4 en 5 van het openingsplan van het kabinet. Die stappen omvatten onder meer het toestaan van evenementen, uitbreiding van het aantal mensen dat een groep mag vormen en het ontvangen van meer mensen thuis. De burgemeesters bespreken met justitieminister Ferd Grapperhaus wat dergelijke versoepelingen van het coronabeleid betekenen voor de gemeenten en de veiligheidsregio's, die het beleid moeten handhaven.
Mensen uit '74 en '75 aan de beurt voor de coronaprik
Mensen die in 1974 of 1975 zijn geboren, kunnen vanaf vrijdag online een afspraak voor een coronaprik maken via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De prik wordt toegediend door de GGD, die inmiddels 136 priklocaties heeft. Genoemde groepen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Willem Engel doet aangifte tegen Belgische viroloog
Het aanhoudende conflict tussen coronascepticus Willem Engel en de Belgische topviroloog Marc van Ranst lijkt nog lang niet voorbij. Na een reeks beschuldigingen over en weer ligt er nu ook een aangifte van smaad en laster op tafel. Die komt van Willem Engel, omdat hij vindt dat Van Ranst hem in de media vergelijkt met een terrorist en een virusontkenner, meldt de Stentor.
Volgens Engel heeft de viroloog zich in een interview met het Financieele Dagblad schuldig gemaakt aan strafrechtelijke uitingen. In het artikel stelt Van Ranst dat hij "niet met extreemrechtse mensen en virusontkenners in debat gaat". "Dat heeft geen enkele zin. Ik vind dat zon Willem Engel in Nederland veel te veel de ruimte krijgt, terwijl zijn kennis over het virus nihil is", stelt Van Ranst.
Europese Commissie ziet economisch vertrouwen verder toenemen
Het economisch vertrouwen in de eurozone is in mei verder toegenomen. Dat melden onderzoekers van de Europese Commissie op basis van hun eigen graadmeter. Die verbetering komt vooral door toegenomen optimisme bij bedrijven in de dienstensector, waar bijvoorbeeld de horeca en winkeliers bij horen. Zij hadden het langst last van gedwongen sluitingen wegens lockdowns, maar zien met de toegenomen vaccinatiegraad en versoepelingen betere tijden tegemoet.
230 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Er liggen vrijdag 230 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Zeventien minder dan een dag eerder. Daarmee zet de daling van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis gestaag door. Er kwamen twaalf nieuwe coronapatiënten bij. 29 mensen werden uit het ziekenhuis ontslagen en drie mensen werden overgeplaatst. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van het virus.
Kaag: vervelend dat Griekse eilanden weer op oranje staan
Demissionair minister Sigrid Kaag, die Buitenlandse Zaken waarneemt, begrijpt dat mensen "zich overvallen voelen" door het besluit om qua reisadvies een aantal Griekse eilanden vanaf zondag weer op oranje te zetten. "Het is echt ontzettend vervelend. De situatie is nog best wel onzeker. In deze tijden lijkt het goed te gaan en dan valt het toch tegen", aldus Kaag.
De Jonge: vertraging inentingen door leveringsproblemen Janssen
Zorgminister Hugo de Jonge verwacht dat de leveringsproblemen van het Janssen-vaccin gevolgen zullen hebben voor de snelheid van de inentingen in juni. "Ik ga ervan uit dat het een implicatie zal hebben voor het moment waarop iedereen die eerste prik zal hebben gekregen." Hoeveel vertraging dat zal zijn, kon de demissionair minister vrijdagochtend nog niet zeggen. Hij komt er vrijdagavond op terug.
Zes landen sturen volledig gevaccineerd team naar Spelen in Tokio
Zes landen sturen een volledig gevaccineerde delegatie naar Tokio voor de Olympische Spelen. Bangladesh, India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka en de Malediven hebben het Internationaal Olympisch Comité beloofd dat al hun sporters en stafleden die naar Japan komen, gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF biedt alle sporters, begeleiders en journalisten die naar Tokio reizen de mogelijkheid om zich te laten vaccineren, maar stelt dat niet verplicht.
Aantal maaltijdbezorgers verdubbelde sinds pandemie
Het aantal zelfstandige bezorgers van maaltijden verdubbelde sinds het begin van de coronacrisis, begin maart vorig jaar. NU.nl vroeg hierover gegevens op bij de Kamer van Koophandel (KvK) en meldt dat er in het begin van het huidige kwartaal 1697 zelfstandige bezorgers waren geregistreerd. Precies een jaar eerder waren dat er nog 844. Het zijn vooral eenmansbedrijfjes van koeriers die bijvoorbeeld bezorgen voor Uber Eats of Deliveroo.
'Kleine reisorganisatie loopt vaak coronasteun mis'
Kleine reisorganisaties lopen vaak hulp uit steunpakketten mis die zijn opgetuigd wegens de coronacrisis. Dat stelt hun belangenvereniging, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Doordat veel van deze ondernemingen op een woonadres zijn gevestigd, kunnen ze bijvoorbeeld geen aanspraak maken op de tegemoetkoming in de vaste lasten.
Harde knallen bij vaccinatielocatie Kampen, politie vindt niks
In Kampen zijn donderdagavond rond middernacht op een plein waar een GGD-vaccinatielocatie staat twee harde knallen gehoord. Bij de politie kwamen daarna meerdere telefoontjes van geschrokken inwoners binnen en ook op sociale media worden veel vragen gesteld over de knal. Ook de beveiliging van de vaccinatielocatie had de politie ingeschakeld. Volgens een van de beveiligers was de druk van de explosies in de tent te voelen. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk.
GGD aan vaccinatielocaties: controleer uitnodigingsbrief
Vaccinatielocaties wordt gevraagd bij medewerkers opnieuw onder de aandacht te brengen dat bij het inenten van een coronavaccin wordt gecontroleerd of iemand een uitnodigingsbrief heeft gehad. Dat zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland in een reactie op berichtgeving van de Volkskrant. Die meldt dat jongeren die nog lang niet in aanmerking komen voor een vaccinatie met een trucje blijken voor te dringen.
Drukkere wegen, treinen en winkelstraten: we gaan richting normaal
Langere files, vollere treinen en drukkere winkelstraten. Sinds de laatste versoepelingen trekken we er een stuk vaker op uit. De drukte komt soms zelfs weer in de buurt van voor corona, blijkt uit navraag van BNR bij data-, parkeer- en vervoersbedrijven. "Zo druk hebben we het dit jaar niet eerder
gezien", zegt Remco Bron van Resono. Volgens het databedrijf komt het aantal verkeersbewegingen met elke
versoepeling dichter in de buurt van de situatie van pre-corona.
OMT-leden letten na onderduiken Vlaamse viroloog extra op optreden
Het onderduiken van de Belgische topviroloog Marc Van Ranst zorgt er bij leden van het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) voor dat ze in de media beter op hun woorden letten. Ook gaan ze niet meer op alle mediaverzoeken in, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
Van Ranst zit ondergedoken omdat de voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings hem bedreigt.
Hogescholen willen extra opleidingsplaatsen zorg
Er moeten op hogescholen 120 extra opleidingsplaatsen komen voor werk-leer-trajecten voor specialistisch verpleegkundigen. Deze extra
opleidingsplaatsen zijn nodig om de grote werkdruk in de zorg op korte termijn te verminderen. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: Er is grote behoefte aan meer zorgprofessionals. Hogescholen willen er alles aan doen om snel meer specialistisch verpleegkundigen op te leiden.
Jongeren dringen met trucje voor bij vaccinaties
Jongeren die nog lang niet in aanmerking komen voor een vaccinatie blijken met een trucje voor te dringen. Het lijkt erop dat tientallen studenten door het opgeven van een medische indicatie een prikafspraak konden regelen waarop zij geen recht hebben. Ze kwamen daarmee weg omdat de GGD dat slechts sporadisch controleert. In gesprekken met de Volkskrant zeggen jongeren tientallen gevallen te kennen waarin is voorgedrongen.
Kermisexploitanten demonstreren in Hilversum
Kermisexploitanten demonstreren vrijdag om elf uur op het marktplein in Hilversum. Zij blijven het onrechtvaardig vinden dat de pretparken nu de coronamaatregelen versoepeld worden al wel weer bezoekers mogen ontvangen, terwijl de kermissen volgens het huidige openingsplan moeten wachten tot eind juni om open te gaan.
Premier Mark Rutte vreest voor precedentwerking: als er voor kermissen een uitzondering zou worden gemaakt.
Kabinet besluit hoe de coronaregels versneld te versoepelen
De ministerraad neemt vrijdag een besluit over de versnelde afschaling van de coronamaatregelen. Bekend was al dat de derde stap in de versoepeling 5 juni ingaat, vier dagen eerder dan gepland. Het kabinet zal nu een beslissing nemen over de verdere uitwerking en voorwaarden.
In deze derde fase kun je weer vier bezoekers thuis ontvangen, gaan culturele instellingen zoals musea weer open en wordt meer mogelijk qua binnensporten.
Kritiek op coronasteunpakket van de ECB zwelt aan
De Europese Centrale Bank heeft vorig jaar 'een gedrocht' opgetuigd met haar coronasteunpakket van 1850 miljard euro. Dat zegt de Groningse hoogleraar politieke economie Jakob de Haan in Trouw. Hij is niet de enige die waarschuwt voor de gevaren van een centrale bank die zoveel geld bijdrukt als de ECB nu doet, de kritiek daarop zwelt aan. Kenners denken dat de bank misschien al na deze zomer van koers zal wijzigen.
NU'91: 'Minister kijkt bij plan inhalen zorg vooral naar productie'
Het plan van minister Tamara van Ark om behandelingen die door de coronadruk zijn uitgesteld, snel in te halen, valt niet goed bij NU'91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals. Volgens voorzitter Stella Salden gaat de productie voor en wordt er niet gezorgd dat zorgprofessionals
voldoende tijd krijgen om bij te komen, te herstellen en in goede gezondheid weer aan de slag te gaan.
Ziekteverzuim hoogste sinds 2003: twee procent kwam door corona
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en de overheid is vorig jaar opgelopen tot 4,7 procent, volgens het CBS het hoogste percentage sinds 2003. Dit betekent concreet dat er van elke duizend werkdagen 47 werden verzuimd wegens ziekte. Ruim twee procent van de werknemers zei te hebben verzuimd door het coronavirus. Net als in voorgaande jaren was het verzuim in de zorg het hoogst: 6,4 procent tegen 5,7 het jaar daarvoor.