Coronanieuws: 'Meeste theaters en podia redden programmering 5 juni niet'
De hoofdpunten:
- 217 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
- 396 nieuwe besmettingen in Brabant, dalende trend zet door.
- Premier Rutte geprikt met Janssen-vaccin.
- Mensen geboren in 1979 en 1980 kunnen prikafspraak maken
- Vaccinatiecentra in Breda tot eind juni vol, aldus callcenter.
- Middelbare scholen mogen voor het eerst in zes maanden weer helemaal open.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Liveblog gesloten
Je kunt hieronder alles teruglezen en morgen is er weer een nieuw blog!
EK-schermen over twee weken opnieuw op agenda burgemeesters
Op 14 juni bespreken het Veiligheidsberaad en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) opnieuw of mensen in de horeca op schermen naar de laatste EK-wedstrijden mogen kijken. Het gaat dan niet om grote schermen in parken en pleinen waar duizenden voetbalfans het Europees kampioenschap kunnen volgen. Die blijven sowieso verboden. "Vijfduizend mensen op grote pleinen moet je niet willen", zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad - de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's - maandag.
Volgens Bruls moet het over twee weken dan wel goed gaan met de coronacijfers. Alleen als het aantal besmettingen verder blijft dalen, kunnen schermen worden opgetuigd. Ook is de openbare orde van invloed. De burgemeesters willen geen massa's hossende mensen op de been. "We zetten alles op een rijtje", aldus Bruls. Mogelijk kunnen voetbalfans vanaf de kwart- of halve finales samen naar de EK-wedstrijden kijken op terrassen.
Bloemencorso Zundert gaat door, bouwers kunnen aan de slag
Liefhebbers van mooie wagens en bloemen kunnen in september naar Zundert afreizen. Het bloemencorso gaat als dat kan door, zo hebben de Zundertse buurtschappen samen met de stichting Bloemencorso Zundert maandagavond besloten. Mocht het uiteindelijk toch niet door kunnen gaan, dan worden de wagens op een vaste locatie geplaatst waar toeschouwers mogen kijken.
'Meeste theaters en podia redden 5 juni niet'
Theaters en podia mogen vanaf 5 juni weer open, maar meer dan de helft heeft tegen die tijd nog geen live-voorstelling of optreden geprogrammeerd. Dat zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten.
Ook voor de poppodia is 5 juni waarschijnlijk te snel om de zalen te kunnen vullen, aldus Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Vrijdag werd tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen bekendgemaakt dat onder meer theaters, bioscopen en muziekpodia vanaf 5 juni weer gedeeltelijk open mogen.
Vijfde periode loonsteun gaat vooral naar horeca
Ruim 40 procent van de toegekende aanvragen voor de vijfde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) komt van werkgevers uit de horeca en catering. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Van de eerste bijna 19.000 toegekende aanvragen voor de financiële steun voor loonkosten, waren er ruim 8000 afkomstig van horecawerkgevers.
Werkgevers kunnen sinds 6 mei een aanvraag indienen voor deze vijfde NOW-periode, die de maanden april tot en met juni bestrijkt. Ondernemers hebben tot en met 30 juni de tijd voor zo'n verzoek. De voorwaarden in deze periode zijn dezelfde als bij het voorgaande pakket. Om in aanmerking te komen moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden.
Brussel keurt Pfizer-vaccin voor twaalfjarigen goed
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech mag in het vervolg ook aan twaalfjarigen worden toegediend. De Europese Commissie volgt het positieve advies dat de Europese toezichthouder vrijdag al gaf. Het vaccin, dat door tegenslag bij concurrenten steeds belangrijker is geworden voor de Europese Unie, was al goedgekeurd voor mensen vanaf 16 jaar. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelde vrijdag dat het ook voor jongeren vanaf twaalf veilig is.
Het is voor het eerst dat een coronavaccin voor deze leeftijdsgroep mag worden gebruikt. Jongeren worden doorgaans niet ernstig ziek van het coronavirus. Maar ze ontmoeten vaak veel mensen en kunnen het virus daardoor wel veel doorgeven. Deskundigen dringen daardoor inmiddels meer op het inenten van jongeren aan.
Van Dissel ziet nog veel onzekerheden rondom corona
RIVM-directeur Jaap van Dissel maakt zich zorgen dat het weer misgaat met het coronavirus, ondanks de afnemende besmettingscijfers. "We moeten nog wat verder zijn voordat het sein brandmeester is", zei Van Dissel die maandag een wetenschapsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in ontvangst nam. Hij kreeg de Akademiepenning voor zijn rol bij de bestrijding van Covid-19.
Volgens hem zijn er nog een hele hoop vragen over hoe het de komende jaren verder gaat met corona in Nederland. "Moeten we misschien toch nog een keer extra vaccineren? We hebben nu een hele hoge vaccinatiegraad, dat is heel erg mooi maar houden we die vast? Moeten kinderen, jonge adolescenten, ook gevaccineerd gaan worden?", vraagt de hoogleraar zich af.
Tweeduizendste videoconsult in ziekenhuis Bernhoven
Sinds corona is het videobellen veel meer gebruikelijk in het ziekenhuis. Ziekenhuis Bernhoven meldt maandag dat het tweeduizendste videoconsult is gehouden. “Zelfs als het moeilijke gesprekken gaan worden, hoor ik van patiënten terug dat zij het prettig vinden dat dit via een beeldverbinding kan", vertelt internist-oncoloog Albert Vos, die net uit een videogesprek komt.
Vaccinatiecentra in Breda tot eind juni vol
Inwoners uit Breda en omgeving moeten naar Dordrecht, Ridderkerk of Goes als ze een prik willen hebben. In Breda is de hele maand geen plek meer, zo zegt een medewerker van het callcenter van de GGD. Ook bij Breda International Airport is geen plek meer. Mogelijk wordt er nog wel opgeschaald zodat er plekken bijkomen.
Zorgminister Hugo de Jonge wordt vrijdag gevaccineerd
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge krijgt vrijdagochtend zijn eerste inenting tegen corona. Welk vaccin hij krijgt, weet hij nog niet, zei hij na afloop van een overleg met een aantal ministers die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus. De Jonge is uitgenodigd omdat mensen uit zijn geboortejaar (1977) voor een prik aan de beurt zijn.
De bewindsman zei waarschijnlijk het vaccin van Pfizer te krijgen, maar moet net als iedereen "prikken wat de pot schaft", zo zei hij. Eerder op de dag werd demissionair minister-president Mark Rutte (geboren in 1967) ingeënt met het Janssen-vaccin.
Tientallen meldingen over scholen die niet volledig open willen
De Inspectie van het Onderwijs heeft al tientallen meldingen gekregen over middelbare scholen die niet van plan zijn om deze of volgende week hun deuren weer volledig te openen. "Het merendeel komt van ouders die zich zorgen maken omdat de school van hun kind nog niet helemaal open wil", zegt een woordvoerder van de inspectie. Die gaat in zulke gevallen eerst in gesprek met de schooldirectie.
Deze week mogen scholen weer iedere dag al hun leerlingen ontvangen. Vanaf volgende week maandag is dat verplicht.
396 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn tussen zondagochtend en maandagochtend 396 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen ging het om 543 besmettingen.
Het RIVM meldt landelijk 2134 nieuwe coronagevallen. Dat is zelfs voor een maandag een laag aantal. Ook het weekgemiddelde is opnieuw afgenomen en komt voor het eerst sinds lange tijd onder de 3000 gevallen.
Grapperhaus herhaalt: écht geen schermen voor EK-wedstrijden
Er komen voorlopig écht geen grote schermen in steden om wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal op te kijken. Dat heeft minister Grapperhaus maandag herhaald na overleg binnen het kabinet over de coronacrisis.
Dat het voor grote schermen, met de bijbehorende grote groepen mensen, nog te vroeg is, gaf het kabinet vorige week al aan. Maar burgemeester van Amsterdam Femke Halsema deed afgelopen week toch weer een pleidooi ervoor. Het zou volgens haar kunnen helpen mensen te spreiden. Ze wil het maandagavond opnieuw ter sprake brengen, tijdens overleg tussen de voorzitters van de veiligheidsregio's en Grapperhaus.
Instroom coronapatiënten in ziekenhuizen blijft rap afnemen
Steeds minder mensen belanden in het ziekenhuis met Covid-19. Nederlandse ziekenhuizen namen de afgelopen 24 uur nog maar 55 nieuwe patiënten op met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op intensivecareafdelingen waren slechts 10 nieuwe opnames nodig, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal nieuwe opnames blijf alsmaar dalen. De cijfers van maandag waren opnieuw de laagste van het jaar. Dat was een dag eerder ook al het geval, toen het LCPS 75 opnames op verpleegafdelingen registreerde en 14 op de ic's.
Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen maakte een pas op de plaats. Net als zondag zijn het er 1327.
Europese Commissie: geen quarantaine voor kinderen ingeënte toerist
EU-landen moeten kinderen van ingeënte vakantiegangers komende zomer geen quarantaine opleggen, vindt de Europese Commissie. Van kinderen jonger dan zes jaar zouden ze ook niet moeten vragen een coronatest te ondergaan, staat in een nieuwe aanbeveling aan de lidstaten.
Het is tijd om de beperkingen op het reizen te versoepelen, vindt de commissie. De komst van het Europese coronareiscertificaat, een QR-code die toont of de houder is ingeënt, negatief getest of beschermd door een eerdere coronabesmetting, maakt dat volgens Eurocommissaris Didier Reynders verantwoord.
Nederlands vaccinatietempo op Europees gemiddelde
De vaccinatie van de Nederlandse bevolking tegen het coronavirus verloopt zo snel als het Europees gemiddelde. Dat valt op te maken uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Volgens de laatste gegevens die de instantie heeft verwerkt, heeft 44,1 procent van de EU-burgers inmiddels ten minste één beschermende prik gekregen. Nederland zat daar met 44,9 procent een fractie boven.
Op de ranglijst van de instantie staat Nederland op de tiende plaats van de 27 EU-landen. Daarbij moet worden aangetekend dat de percentages heel dicht bij elkaar liggen. Zo staat Cyprus met 49,1 procent al op de vierde plaats.
80 procent volwassenen Friese Waddeneilanden wilde coronaprik
Zo'n 80 procent van de volwassen inwoners van de Friese Waddeneilanden is ingegaan op de uitnodiging voor een coronavaccinatie, laat de GGD Fryslân weten. Vorige week konden alle mensen van 18 tot 60 jaar op Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een prik komen halen. De Friese Waddeneilanden zijn daarmee de eerste gemeenten in het land waar alle 18-plussers een prik hebben kunnen krijgen.
Eerste mensen uit de jaren 80 kunnen afspraak coronaprik maken
Mensen die in 1979 en 1980 zijn geboren, kunnen vanaf maandag een afspraak maken voor hun coronaprik. Zij krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna. Binnenkort krijgen ze een brief met uitnodiging, maar ze kunnen nu al een afspraak online inplannen.
Wie zich wil laten vaccineren, kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD. De mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien. In totaal zijn ruim 420.000 mensen geboren in 1979 en 1980, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
217 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagmorgen 217 coronapatiënten opgenomen, net zoveel als zondag. Vijf coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Twee coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen. Niemand werd overgeplaatst.
Duncan Laurence is aan de beterende hand
Duncan Laurence is flink ziek geweest door corona, maar hij is inmiddels langzaam weer aan de beterende hand. Dat zei hij maandag in de ochtendshow Jan-Willem start op! van NPO Radio 2. Het was de eerste keer dat de zanger naar buiten trad sinds het Eurovisiesongfestival.
"Ik ben inmiddels weer helemaal op de been, we gaan vandaag weer de studio in om te kijken wat ik kan doen", vertelde de zanger aan Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. "Ik was hartstikke ziek, we weten dat het een rotziekte kan zijn. Maar we hebben voor ergere dingen gestaan."
Mark Rutte deelt foto van zijn vaccinatie
Premier Mark Rutte heeft een foto gedeeld van hoe hij een coronavaccinatie krijgt. "Vaccineren is de weg uit deze crisis en dat vooruitzicht komt dankzij het vaccin van Janssen nu ook voor mij persoonlijk een stap dichterbij."
Middelbare scholen mogen weer helemaal open
Middelbare scholen mogen vanaf vandaag voor het eerst in een halfjaar weer helemaal open. De scholen moesten half december hun deuren sluiten voor de meeste leerlingen. Sinds 1 maart mochten leerlingen weer minimaal één dag per week fysiek naar school. Vanaf vandaag mag dat dus weer elke dag.
Nu hebben scholen nog de keuze. Vanaf volgende week maandag zijn ze verplicht om weer volledig open te zijn.
Militairen helpen voor het eerst mee met vaccineren
In Barneveld en Arnhem helpen zestien militairen vanaf vandaag mee met het vaccineren tegen corona. Defensie heeft sinds begin dit jaar duizend militairen uit alle krijgsmachtonderdelen beschikbaar om te helpen bij de bestrijding van de coronacrisis. Dit is de eerste keer dat militairen helpen met prikken.
De GGD Gelderland-Midden had om extra handen gevraagd. De militairen blijven in elk geval vijf weken beschikbaar voor de hulp.
Veiligheidsberaad bespreekt opnieuw videoschermen buiten om EK te kijken
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio gaat maandagavond in Utrecht nog een keer praten over het al dan niet plaatsen van grote videoschermen buiten, waarop liefhebbers kunnen kijken naar het EK voetbal.
Het beraad had al besloten de schermen niet toe te staan, maar burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil het er opnieuw over hebben. Zij voelt wel voor het plaatsen van veel schermen in de stad, zodat zich overal maar kleine groepjes toeschouwers zouden verzamelen. Het EK voetbal begint op 11 juni. Als het toernooi aan de gang is, komen er mogelijk nog meer versoepelingen, waardoor buiten sport kijken misschien wel zou kunnen.
Acties tegen sluiting coronaopvang voor daklozen
Belangenorganisaties voor dak- en thuislozen uit de vier grote steden verzetten zich tegen de sluiting van de coronanoodopvang voor daklozen per 1 juni. Er staan daarom vandaag acties gepland in het Vondelpark in Amsterdam en op het Plein in Den Haag.
Volgens de organisaties worden met het sluiten van de noodopvang grote groepen mensen uitgesloten van hun recht op tijdelijk onderdak en behoorlijke huisvesting.
Meer kinderontvoeringen in 2020 ondanks corona-reisbeperkingen
Ondanks de internationale reisbeperkingen door de coronapandemie is het aantal ontvoerde kinderen vorig jaar iets toegenomen. In 2020 werden 224 kinderen ontvoerd tegen 207 in 2019. De dalende trend van de drie jaren daarvoor is daarmee niet doorgezet. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) in het jaarverslag.