Defensiepersoneel op veel meer plekken blootgesteld aan chroom-6

31 mei 2021 om 11:43 • Aangepast 1 juni 2021 om 11:38
nl
Op alle locaties van Defensie zijn medewerkers mogelijk blootgesteld aan kankerverwekkende chroom-6 houdende verf. Daarbij heeft het ministerie van Defensie als werkgever niet aan zijn zorgplicht voldaan, blijkt uit onderzoek in opdracht van dat departement.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

(Oud-)medewerkers van deze locaties komen ook in aanmerking voor een schadevergoeding als zij door chroom-6 ziek zijn geworden. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser biedt haar excuses aan, aan alle (oud-)medewerkers en hun nabestaanden.

Collectieve financiële regeling
In 2018 bracht dezelfde commissie al naar buiten dat het ministerie van Defensie op vijf werkplaatsen (zogeheten POMS-locaties) zijn zorgplicht niet was nagekomen. Militairen stonden hier bloot aan chroom-6, terwijl het ministerie wist dat dit schadelijk was. Ook op vliegbases Gilze-Rijen, Woensdrecht, Volkel en Eindhoven werd met verf met chroom-6 gewerkt.

Er kwam toen een collectieve financiële regeling voor de getroffen POMS-medewerkers. Die regeling wordt nu uitgebreid naar (oud-)medewerkers van alle defensielocaties. Hoeveel dat kost is nog niet duidelijk.

Verf met chroom-6
Chroom-6 houdende verf wordt gebruikt om roestvorming tegen te gaan. Vooral in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had Defensie onvoldoende aandacht voor de arbeidsomstandigheden, aldus de onderzoekers. In de jaren negentig is het verbeterd.

Vooral onderhoudsmedewerkers (zoals lassers en verfspuiters) kwamen in aanraking met chroom-6. Om hoeveel mensen het gaat is niet meer vast te stellen. Mensen kunnen van chroom-6 onder meer astma, longfibrose en kanker krijgen.

4000 meldingen bij informatiepunt
Bij het informatiepunt chroom-6 hebben zich inmiddels 4000 mensen gemeld van wie 1000 (oud-)medewerkers van POMS-locaties. Visser roept militairen en burgermedewerkers die denken ziek te zijn door chroom-6 zich alsnog te melden bij het informatiepunt.

Sinds 2015 heeft het ministerie 4,2 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van chroom-6. Ook kunnen er nog steeds individuele claims worden ingediend.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!