Tilburgse theaters, bioscopen en musea bereiden zich voor op heropening
Tot de laatste versoepelingen aangekondigd werden, was er veel kritiek vanuit de kunst- en cultuurbranche. Zij voelde zich gepasseerd of vergeten, waar in andere sectoren meer mocht. Nu is het zaterdag eindelijk zover, er kan weer genoten worden van kunst en cultuur. Hoe bereiden deze plekken zich voor op dit moment? Wij gingen bij Theaters Tilburg, Cinecitta en De Pont langs om een kijkje te nemen.
De Pont Museum
Bij museum De Pont zijn ze wel klaar met de lege ruimtes. "Het mooiste is om te zien hoe bezoekers reageren op de werken," legt directeur Martijn van Nieuwenhuyzen uit.
Het museum is ruim opgezet, waardoor ze niet overal een vaste route hoeven uit te stippelen voor bezoekers. Enkel in wat kleinere afgesloten ruimtes geldt er een maximaal aantal bezoekers en soms een looprichting. "We kunnen 200 mensen per dag verwelkomen en dat loopt voor de eerste paar dagen al snel vol", vertelt Van Nieuwenhuyzen enthousiast.
"We kunnen niet wachten", lacht ook Hedwig Zeedijk van De Pont. Met zes tentoonstellingen is er nog nooit zo veel te zien geweest in het museum. "Normaal hebben we er maar twee of drie tegelijkertijd." Zo kun je vanaf zaterdag onder andere tentoonstellingen zien van Hans Broek, Sigmar Polke en Maya Watanabe.
"Ons seizoen is eigenlijk al bijna ten einde", vertelt Susanne van Hoogendoorn van Theaters Tilburg. "De voorstellingen die nog in de planning staan voor juni en juli voelen dus een beetje als warmdraaien voor het volgende seizoen." Toch zijn ze bij Theaters Tilburg ontzettend blij dat ze weer van start mogen. Met de actie van twee weken geleden 'Red Light Orchestra' hebben ze duidelijk een punt gemaakt dat de cultuursector niet achter moest blijven in de versoepelingen.
Sommige voorstellingen, onder wie die van Herman van Veen, zullen plaatsvinden in Poppodium 013. "Met de grootte van onze zalen vallen wij niet in de regeling voor zalen groter dan 1000 zitplaatsen", aldus Van Hoogendoorn. Dit betekent dat Theaters Tilburg maar maximaal 50 mensen mag ontvangen in elke zaal. "Zo hebben we dat fijn opgelost en kunnen de shows van grotere artiesten toch doorgaan."
Afgelopen december is wel besloten Restaurant Lucebert niet meer te openen na 1 januari. Het was door de maatregelen simpelweg niet meer mogelijk om de horeca overeind te houden. Wel is er een nieuwe bar geïnstalleerd waar bezoekers een drankje kunnen bestellen, genaamd 'Theatercafé'.
Bij de arthouse bioscoop in het centrum van de stad zijn ze er ook klaar voor. "Wij gaan als enige om 00:01 in de nacht van vrijdag op zaterdag al beginnen", aldus Marnick van Gessel, bedrijfsleider bij Cinecitta. Het nieuwe atrium was in oktober net af en twee weken later kwam Nederland weer terecht in een lockdown. "De bar hebben we zelfs nog helemaal niet kunnen gebruiken", legt Van Gessel uit.
Tijdens de lockdown heeft het restaurant bij de bioscoop veel afhaalmaaltijden verzorgd. "Het is fijn om actief te blijven tijdens zo'n lockdown, maar het heeft geen zoden aan de dijk gezet."
Vanaf zaterdag worden er ook films vertoond in twee splinternieuwe ondergrondse bioscoopzalen. Van Gessel: "De programmeur wist niet wat hij meemaakte, hij had nu uit zoveel films te kiezen." Om 00:01 van vrijdag op zaterdag worden de volgende films als eerst gedraaid: Slag om de Schelde, Nomadland en De Oost.
Nieuwe verspoepelingen
De versoepelingen van de overheid zijn een verademing voor velen. Musea, theaters en bioscopen zijn niet de enige die weer aan de slag mogen. Ook mogen onder meer attractieparken, dierentuinen en wellnesscentra weer open op 5 juni.