Veteraan Leo strijdt al jaren voor erkenning: 'Anjerperk is hoogtepunt'
Leo Reawaru moet even zoeken waar de exacte plek is, waar het kleine ereveld met witte anjers komt. "Het is terrein van defensie en het heeft lang geduurd voor er toestemming kwam dat het anjerperkje hier aangelegd mag worden", vertelt Leo, terwijl hij met zijn blauwe baret langs de Lunettenlaan loopt.
Leo is Molukker en heeft zelf als militair gediend in Libanon. "Donderdag wordt in de tuin bij het gemeentehuis van Vught ook een anjerperk onthuld, maar dat is voor alle Nederlandse militairen die nu veteraan zijn. Bij woonoord Lunetten, waar sinds 1951 Molukkers wonen, is het voor het eerst dat er speciaal voor de Molukse KNIL veteranen een perkje komt."
In 2019 is het Nederlands Veteraneninstituut begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag van 29 juni. De witte bloem, die ook altijd gedragen werd door prins Bernhard, staat symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen.
"Het feit dat er eindelijk hier op deze plek ook een anjerperkje komt vind ik een emotioneel hoogtepunt", zegt Leo. Hij is al jaren bezig om gemeenten in Nederland te bewegen om hun veteranen te eren met dit soort perkjes, maar deze plek waar nu voor het eerst zijn voorvaderen geëerd worden raakt hem als Molukker diep in zijn hart. "Zeventig jaar geleden zouden de KNIL militairen voor maximaal een half jaar naar Nederland komen en nu zijn wij als nazaten er nog steeds. Dit kamp gaan we als Molukkers nooit opgeven en het perkje dat hier komt is een extra mogelijkheid om het verhaal van de KNIL veteranen te bewaren."
Het perkje bij het woonoord laat nog even op zich wachten, dat wordt volgens Leo in september aangelegd. Het perkje in de tuin van het Vughtse gemeente huis ligt er sinds kort al wel. Donderdag wordt het in het bijzijn van verschillende hoge militairen en burgemeester van de Mortel van Vught officieel onthuld.