Coronanieuws: 241 nieuwe besmettingen, laagste aantal sinds eind september
De hoofdpunten:
- 'De Delta-variant van het coronavirus is zo'n veertig procent overdraagbaarder dan de Britse 'Alfa-variant' die leidde tot de laatste lockdown.'
- In Brabant kwamen er sinds zaterdag slechts 241 nieuwe besmettingen bij.
- Alarmbellen van de coronacrisis kunnen bijna stoppen met rinkelen.
- In de Brabantse ziekenhuizen waren zaterdagochtend 146 coronapatiënten opgenomen, drie minder dan zaterdag.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
We sluiten dit liveblog
Marokko vanaf 15 juni weer open voor buitenlandse reizigers
Marokko gaat vanaf 15 juni weer open voor internationale reizigers. Zowel de vliegvelden als de havens van het land zullen dan weer buitenlandse en Marokkaanse reizigers verwelkomen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten dan wel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of een negatieve PCR-test kunnen tonen.
Poppodia weer open, zo ziet dat eruit
Nieuwsuur ging langs bij verschillende poppodia die sinds dit weekend eindelijk weer open mogen. Er mogen maximaal vijftig bezoekers binnen en in de grote zalen tweehonderd. "Poppodia zijn ongelooflijk blij dat ze weer publiek kunnen ontvangen, maar je moet eigenlijk gewoon voor 80 of 90 procent uitverkopen wil je uit de kosten komen. Dat is nu onmogelijk."
CDA onderzoekt of Van Lienden partij vertelde over miljoenenwinst
Het CDA onderzoekt of Sywert van Lienden vorig jaar de partij heeft ingelicht dat hij miljoenen euro's overhield aan de mondkapjesdeal die hij sloot met de overheid. Dat zegt de partij in een tweet, in reactie op een gesprek met Van Lienden in tv-programma Buitenhof.
Van Lienden zei in het gesprek dat hij "ergens na de zomer" bij de "integriteitscommissie in volle openheid heeft neergelegd dat daar een groot bedrag is verdiend". Maar het CDA betwist dat.
Vaccinatie of 48 uur oude coronatest nodig voor reis naar Spanje
Vanaf maandag past Spanje de inreisvoorwaarden aan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle reizigers uit Nederland moeten een negatieve PCR-test of antigeen sneltest laten zien die maximaal 48 uur oud is, waar die eerder nog 72 uur oud mocht zijn. Een officieel vaccinatiebewijs geeft ook toegang tot het land.
De verkleining van het tijdsframe kan gevolgen hebben voor mensen die maandag 7 juni naar Spanje gaan en een test hebben gedaan die bij aankomst ouder is dan 48 uur.
De regels gelden voor alle reizigers vanaf 6 zes jaar met elk vervoersmiddel. De documenten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Als iemand positief blijft testen nadat die hersteld is van Covid-19, volstaat een medische verklaring om het land in te komen.
Voor het grootste deel van Spanje geldt nog code oranje, waarmee geadviseerd wordt alleen noodzakelijke reizen te maken. Alleen voor de Canarische eilanden en de Balearen geldt code geel.
Aantal nieuwe coronabesmettingen ruim 600 onder weekgemiddelde
Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 1596 toegenomen, meldt het RIVM. Dat zijn er 691 minder dan het weekgemiddelde, dat met dit nieuwe aantal op 2287 nieuw ontdekte coronabesmettingen per dag komt. Zaterdag lag het weekgemiddelde nog op 2441. Toen kwamen er na een aanpassing 2145 nieuwe besmettingen bij, eerder werden er 2160 genoteerd.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie, een dag eerder waren dit er negen. Dat wil niet zeggen dat al die mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
241 nieuwe besmettingen, laagste aantal sinds september
In Brabant zijn van zaterdag op zondag slechts 241 nieuwe besmettingen geteld. Dat is het laagste aantal sinds 20 september.
Horeca blij met verruimingen, nog wel moeite met beperkingen
De horeca is blij met de verruimingen die zaterdag zijn ingegaan, laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten. De organisatie zegt "alleen maar positieve berichten" te hebben ontvangen nu kroegen, strandtenten en restaurants binnen ook weer gasten mogen ontvangen. Ook deze zondag is het door het zonnige weer overal druk. Wel merkt de organisatie op dat grote ondernemingen nog worstelen met het maximumaantal van vijftig gasten. "Bij slechter weer is het jammer dat er zo weinig mensen naar binnen mogen", zegt een woordvoerster.
Hoewel er door het heropenen van binnenhoreca meer mogelijkheden zijn, zoals het kunnen ontbijten in een hotel in plaats van op de kamer, hoopt de branche dat er binnenkort meer mensen binnen ontvangen kunnen worden. Zo ook horecaondernemer Johan de Vos, eigenaar van twee zaken in Breda en ook voorzitter van de Bredase KHN-tak. "Het was gisteren nog best aardig weer, tot laat bleven veel mensen buiten zitten. Het was overal vol. Vandaag is het ook weer lekker in de rij aansluiten voor het terras."
Minder dan duizend coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald naar 998. Dat betekent dat er voor het eerst sinds 6 oktober vorig jaar minder dan duizend mensen met het longvirus in het ziekenhuis liggen, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op 19 mei waren het er nog ruim 2000. Intensive cares behandelen nu 344 coronapatiënten. Dat zijn er zeven minder dan op zaterdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde afgelopen etmaal met vier naar 654. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten daalde met elf.
'Delta-variant veertig procent overdraagbaarder'
De Delta-variant van het coronavirus is naar schatting veertig procent overdraagbaarder dan de Britse 'Alfa-variant' die leidde tot de laatste lockdown. Dat zegt de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock tegen Sky News. De minister baseert zich op de cijfers van de Scientific Advisory Group for Emergencies. Door de Delta-variant neemt het aantal besmettingen op het Britse eiland weer toe. Dat brengt de plannen in gevaar om het land van het slot te halen.
'Spanje wijzigt inreisregels, Nederlanders mogelijk de dupe'
Spanje past vanaf maandag de inreisregels aan voor reizigers uit andere landen, meldt Hart van Nederland. Voor reeds gevaccineerde toeristen is dat goed nieuws, maar andere reizigers komen mogelijk voor ongewenste verrassingen te staan.
Nu moeten alle reizigers vanuit Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Die test moet zijn afgenomen binnen de 72 uur voor aankomst op de bestemming. Die regel geldt nu nog voor alle reizigers, ook voor mensen die al (deels) zijn gevaccineerd. Vanaf maandag komt daar verandering in. Dan hoeven mensen die volledig zijn gevaccineerd zich niet meer te laten testen. Zij moeten wel een vaccinatiebewijs kunnen laten zien en er moet een periode van twee weken zitten tussen hun laatste prik en hun aankomst in Spanje. Daarnaast moeten zij voor vertrek nog wel een gezondheidsverklaring invullen op de website van de Spaanse overheid.
Reizigers die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd, moeten voor vertrek een coronatest laten doen. Dat mag vanaf maandag, naast de standaard PCR-test, ook een antigeensneltest zijn. In tegenstelling tot de huidige regels mogen beide tests niet ouder zijn dan 48 uur. Dat is mogelijk slecht nieuws voor Nederlanders die in de komende twee dagen naar Spanje vertrekken en hun PCR-test 72 tot 48 uur voor aankomst hebben laten afnemen.
Mensen uit 1984 kunnen een prikafspraak coronavaccin maken
Iedereen uit het geboortejaar 1984 kan een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Vanaf 11.30 uur kan online een afspraak gemaakt worden, heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge zondag via Twitter laten weten. De officiële uitnodigingsbrief volgt later. Het kan zijn dat sommige mensen uit 1984 al zijn gevaccineerd omdat ze in de zorg werken of omdat ze een medisch risico lopen en dus voorrang hebben gekregen.
Zij kunnen de nieuwe uitnodiging weggooien. Eerder deze week waren mensen uit 1979, 1980, 1981, 1982 en 1983 al uitgenodigd. Vorige week waren mensen uit 1969 tot en met 1978 aan de beurt om een prikafspraak te maken. Elk geboortejaar bestaat uit ongeveer 200.000 mensen. Tot nu toe zijn er 10.277.859 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken, aldus het dashboard van de overheid waar officiële cijfers op worden bijgehouden.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren zondagochtend 146 coronapatiënten opgenomen, drie minder dan zaterdag. Dat maakte het ROAZ zondagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 4 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Daar staat tegenover dat 29 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Het voorbije etmaal is niemand overgeplaatst en zijn er twee coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen.
Alarmbellen van de coronacrisis kunnen bijna stoppen met rinkelen
Het aantal coronagevallen daalt zo hard, dat een belangrijke grens na lange tijd weer in zicht komt. Het dagelijkse aantal positieve tests kan binnenkort uitkomen onder de zogenoemde signaalwaarde. Als dat gebeurt, kunnen de 'alarmbellen' van de overheid na ongeveer 270 dagen stoppen met rinkelen. De signaalwaarde staat op 7 besmettingen per 100.000 inwoners. Omgerekend naar heel Nederland betekent dit dat er ongeveer 1222 mensen in een etmaal positief worden getest. Die limiet was in juni vastgesteld, na de eerste golf en voordat de tweede golf zou beginnen.
Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast en veel mensen zullen dan sterven. Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde dan ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.
Zijn epidemiologen het nieuwe sexy? 'Iedereen wil nu alles van ons weten'
Data saai? Daar willen Rana Jajou en Mike Berendsen niets van weten. Voor deze twee epidemiologen van GGD Hart voor Brabant zijn data de onmisbare sleutel in de bestrijding van de coronapandemie.
Stormloop op bioscopen op eerste dag heropening
De Nederlandse bioscopen hebben zaterdag, op de dag van de heropening na bijna zes maanden coronalockdown, een hele drukke dag gehad. De best bezochte film was met voorsprong het Nederlandse epos De Slag om de Schelde, waar op zaterdag in totaal 19.000 mensen heen gingen. Heel veel voorstellingen waren tot de laatste stoel uitverkocht. Op de tweede plek stond de Jandino Asporaat-komedie Judeska in da House, met 12.000 kaartjes.
De derde plek was voor de Disney-film Cruella, een live-action spin-off van de animatieklassieker 101 DalmatiÙrs. Die laatste titel is opvallend, omdat de familiefilm ook al twee weken op streamingdienst Disney+ te zien is.
In opspraak geraakte Sywert van Lienden bij Buitenhof
Opiniemaker en CDA-lid Sywert van Lienden schuift zondag aan bij het tv-programma Buitenhof om te praten over zijn mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid. Hij raakte in opspraak omdat hij ermee miljoenen euro's verdiende, terwijl hij herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren.
De affaire leidde tot verontwaardiging in de Tweede Kamer. Het CDA bekijkt het verzoek van een CDA-lid om Van Lienden te royeren als
partijlid.