Tilburg University voor 1,2 miljoen opgelicht: cel geëist tegen oud-decaan

9 juni 2021 om 15:23 • Aangepast 10 juni 2021 om 15:14
nl
Tegen Arie de Ruijter, voormalig decaan en hoogleraar van Tilburg University, is twee jaar celstraf geëist. Justitie verwijt de man dat hij jarenlang 'op geraffineerde wijze' de universiteit heeft opgelicht. In totaal streek de 75-jarige verdachte hier volgens de aanklager in de zaak ruim 1,2 miljoen euro mee op.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De verdachte zelf heeft verklaard dat hij was 'verblind door de wens om succesvol te zijn'. Ook een neef en nicht van hem, en de echtgenoot van zijn nicht, worden vervolgd voor de fraude. Die draaide om declaraties die betrekking hadden op promotieonderzoeken waar de hoofdverdachte bij betrokken was en zich voor liet betalen door de universiteit.

De Ruijter zou het bedrijf I'Solo Tisera in Gorinchem hebben ingeschakeld, dat is gespecialiseerd in pedicure en andere cosmetische behandelingen. Dit bedrijf staat op naam van de partner van het nichtje van de oud-decaan.

Na interne vragen over de omvang van de uitgaven en over of het werk niet openbaar moest worden aanbesteed, schakelde De Ruijter een tweede bedrijf in, Thoben Research& Consult. Deze onderneming bleek op naam van zijn neef te staan.

Justitie spreekt van onethisch handelen, machtsmisbruik en bedrog en vindt dat ze in de acht jaar dat de zwendel duurde zeker gelegenheid hadden om zich te bedenken. Ze gingen echter net zolang door totdat de universiteit de praktijken ontdekte.

Bewust ogen gesloten
De officier van justitie eiste tegen de nicht van de oud-decaan een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Zij heeft volgens de aanklager 'bewust haar ogen gesloten' voor de werkwijze die haar oom had opgezet. Met de opbrengst hield ze haar financieel comfortabele leven in stand. De eis tegen de andere twee verdachten is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden.

De fraude kwam in 2017 aan het licht en leverde negatieve publiciteit op voor de Brabantse universiteit. Ook dat weegt mee in de hoogte van de eisen. De rechtbank in Amsterdam, die de zaak behandelde, doet op 2 augustus uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.