Leerlingen Van Maerlant hoeven niet opnieuw examen te doen van minister

9 juni 2021 om 19:52 • Aangepast 10 juni 2021 om 19:45
nl
Toch nog goed nieuws voor de 44 eindexamenkandidaten van het Van Maerlant in Den Bosch. Zij hoeven hun wiskunde-examen niet opnieuw te maken, maakte het ministerie van Onderwijs woensdagavond bekend. "Ik wil niet dat leerlingen na zo'n jaar de dupe worden van iets waar ze niets aan kunnen doen", aldus minister Slob.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Hun wiskunde-examen kwam vanwege een probleem met PostNL niet aan bij de tweede corrector en dus werd het hele examen in eerste instantie ongeldig verklaard. Heel zuur voor de tientallen leerlingen, want daardoor kon de vlag donderdag nog niet uit.

'Hoge uitzondering'
Minister Slob heeft bij hoge uitzondering besloten dat deze leerlingen de score mogen tellen die door hun eigen docent is vastgelegd. Minister Slob: “Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar vanwege het coronavirus. Ik wil niet dat leerlingen na zo’n zwaar jaar de dupe worden van iets waar zij niets aan kunnen doen. Daarom maak ik een eenmalige uitzondering en hoeven leerlingen de examens niet opnieuw te maken als hun examen kwijt is.” Als leerlingen het examen toch opnieuw willen doen, dan kost dit hen geen herkansing.

Het Van Maerlant noemt het besluit 'goed nieuws'. " Belangrijkste is dat we morgenmiddag vanaf twee uur toch alle leerlingen kunnen bellen met de uitslag van hun examens. Nu hopen dat ze het goed gemaakt hebben", aldus de school.

Kwijtgeraakt
De examens van het Van Maerlant waren al een keer nagekeken en waren onderweg van de eerste corrector naar de tweede corrector. Maar daar zijn ze nooit aangekomen. Het ministerie besloot de examens ongeldig te maken, maar kwam daar dus later op de dag van terug. In het hele land waren 150 leerlingen gedupeerd.

Scholierenorganisatie LAKS is blij met het besluit van Slob. Eerder op woensdag vroeg de organisatie het ministerie van Onderwijs zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de gedupeerde leerlingen. "We zijn hier ontzettend positief over", zegt voorzitter Nienke Luijckx. "Dit was precies het voorstel dat wij hebben gedaan. Op deze manier worden leerlingen niet benadeeld voor een fout waaraan ze zelf niks hebben kunnen doen." Luijckx vindt het goed dat de keus om eventueel herexamen te doen bij de leerlingen zelf ligt. "We zijn blij dat die keuzevrijheid wordt gewaarborgd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.