De kleine Gustaaf Meeuwis werd in het klooster geboren
Veel mensen halen de schouders op bij het horen van de naam van de gemeente Laarbeek. Die spreekt niet meteen tot de verbeelding. De gemeente bestaat ook pas sinds 1997 na een gemeentelijke herindeling. Maar de interesse komt vast als je weet dat Guus Meeuwis in een van de dorpen van Laarbeek geboren is.
Guus Meeuwis werd in 1972 geboren in Mariahout. De grootste bezienswaardigheid in dit dorp is de Lourdesgrot die in 1935 werd gebouwd en vele pelgrims trekt. Er zijn veel processies deze kant opgegaan en daarom werd er achter de grot ook een processiepark aangelegd.
Sinds de jaren 50 nam de populariteit van de katholieke tradities af. Waar voorheen alles en iedereen wel Maria of Bernadette in de naam had, werd dat vanaf die tijd ook minder gebruikelijk. Ook Guus heeft andere doopnamen namelijk: Stephanus Modestus. Guus heet op zijn geboorteakte trouwens Gustaaf.
De latere zanger werd in het klooster van Mariahout geboren, waarna hij opgroeide in Lieshout. Daar zette kleine Guus zijn eerste muzikale stappen bij Harmonie St.Caecilia. In 2006 mocht de Harmonie tijdens ‘Brabant’ het podium op in het Philips Stadion tijdens Groots met een zachte G.
Die andere bekende Brabander die in de gemeente Laarbeek geboren is, is weerman Johan Verschuuren. Jarenlang verzorgde hij op authentieke wijze het weerbericht voor Omroep Brabant en daar hoorde altijd een weerwijsheid bij. In 2021 overleed hij op 85-jarige leeftijd, maar trouwe Omroep Brabant-luisteraars horen hem nog steeds 'Goeiemorrege' zeggen in gedachten.
Johan werd geboren in Aarle-Rixtel waar nog een werkende Klokkengieterij staat. In 2014 werd deze overgenomen door de nog enige overgebleven klokkengieterij in Asten. Dat ligt daar niet ver vandaan.
Behalve klokken, maken ze in Aarle-Rixtel ook een ander oer-Hollands product: klompen! Nicole van Aarle is de enige vrouwelijke klompenmaker in Nederland. Verslaggever Ista van Galen zocht haar op en leerde het ambachtelijke vak:
Meer over Laarbeek
De gemeente bestaat uit vier dorpen: Aarle-Rixtel (5720 inwoners),
Beek en Donk (10.490)
, Lieshout (4290) en Mariahout (2025). Daarnaast heeft ze nog 17 buurtschappen. Inwoners hebben na een gemeentelijke herindeling zelf de naam Laarbeek gekozen. 'Laar' verwijst naar het gehucht Het Laar, dat het centrum van de gemeente vormt, 'Beek' is een verwijzing naar de verschillende beken die de gemeente doorkruisen.
Ook schrijver Wim Daniëls en actrice Ryan van den Akker zijn geboren in Laarbeek.