Kunst om op te eten: student-patissiers presenteren spektakelstukken
Een uur voor het beoordelingsmoment was het behoorlijk stressen geblazen bij de studenten patisserie en boulangerie. Ze kregen exact een uur voor de afwerking van hun kunstwerken. Want zo kun je het noemen: ware kunstwerken. Van een Japanse taart met bijpassende panda- en bamboegebakjes tot een sprookjestoren met feeënpoppetjes en een Doornroosjetaart.
"Mijn handen trillen nog steeds."
Voor studenten patisserie Naomi van Lierop en Jamilla Klaassen was het erop of eronder. "Mijn handen trillen nog steeds," zegt Jamilla. "Maar ik ben echt heel trots op wat ik heb neergezet. Ik ben gek op sprookjes en bijna alle sprookjes zijn hierin verwerkt." Elke dag reist de 19-jarige Jamilla twee uur van haar huis in het Gelderse Druten naar haar opleiding in Eindhoven. "Maar het was het waard!
De 21-jarige Naomi uit Someren staat glunderend naast haar Japanse kunstwerk, bestaande uit een rode pilaar. "Japan heeft een hele mooie cultuur en veel verschillende soorten smaken zoals sake, sesam en yuzu. Die smaken zitten verwerkt in de gebakjes en de taart." Naomi hoopt zo snel mogelijk aan het werk te kunnen als patissier. "Bij patisserie draait het om luxe: veel uitstraling en heel veel technieken. Er zitten veel meer smaken in dan in een gewone slagroomtaart."
Mark Wils, docent boulangerie en technisch verzorger van het examen, is heel blij met de eindresultaten. "Alle studenten zijn geslaagd. We zijn super trots!"