Te druk bij Jeugdbescherming Brabant: kinderen in nood niet meer geholpen
Jeugdbescherming Brabant geeft aan dat dat het te weinig mankracht heeft om de vraag aan te kunnen. JBB is verantwoordelijk voor het begeleiden van gezinnen met een complexe problematiek. In de praktijk komt dat vooral neer op het regelen van onder meer voogdijmaatregelen, jeugdreclassering en pleegzorg.
Decentralisatie van de jeugdzorg
Eerder meldden Pointer en Follow the Money al dat vijfduizend medewerkers bij jeugdbeschermingsorganisaties zijn vertrokken sinds de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. Volgens jeugdbeschermers is de leegloop onder meer te wijten aan de zwaarte van het werk.
Uit het onderzoek blijkt ook dat binnen de sector sprake is van een hoog ziekteverzuim van ongeveer 7 procent. Jeugdbeschermers zouden het werk vaak als belastend en stressvol ervaren. Door tekort aan personeel en het hoge ziekteverzuim zouden gezinnen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
5000 medewerkers
Bij de onderzochte jeugdbeschermingsorganisaties werkten in 2019 ongeveer vijfduizend mensen fulltime, ongeveer evenveel dus als er in de vijf jaren ervoor vertrokken. Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg zijn gezinnen met lichte problematiek bij wijkteams van gemeenten ondergebracht.
LEES OOK: