Van droomvlucht naar wonderlijk vlonderpad met een gruwelijke geschiedenis
Er zit iets commercieels in de bodem van de gemeente Loon op Zand, lijkt het. Dat begon ruim 600 jaar geleden met de turfstekers in de Moer. In 1815 bedacht boer Van Lier dat hij beter schoenmaker kon worden en zijn naam is nu een internationaal bekend schoenenmerk.
Recenter is het gouden idee van een kapelaan die een sportpark begon met speeltuin. Bijna 70 jaar geleden werd zo het begin gemaakt van de huidige Efteling. Het bekendste pretpark van Nederland.
Deze nationale en internationale bedrijvigheid is opmerkelijk voor een gemeente van nog geen 25.000 inwoners. Toeristen weten Loon op Zand dan ook goed te vinden. Naast de Efteling is Nationaal Park Loonse en Drunense duinen ook nog eens een grote publiekstrekker.
In de buurt van deze toeristenmagneten ligt de wat verborgen en bescheiden andere kern van Loon op Zand: De Moer. Er wonen nog geen 600 mensen. Daar was al heel vroeg commerciële bedrijvigheid. Er werd namelijk vanaf 1400 turf gestoken in de veengronden daar.
Iets meer naar het oosten is de grond wat droger en daar ligt het Landgoed Huis ter Heide uit 1864. Natuurmonumenten probeert de oorspronkelijke natuurlijke groei terug te krijgen door de natte gedeelte weer nat houden.
In dit natte gedeelte is een vlonderpad, door sommigen ook wel wonderpad genoemd, aangelegd. Als wandelaar loop je dan met droge voeten midden over het Leikeven. Het water klotst ondertussen tegen de vlonders aan en de vogels vliegen en zwemmen voorbij. Ook tussen het riet en hoge gras loopt dit vlonderpad waardoor de natuur zich onbespied waant.
Het is onduidelijk of de naam Leikeven zijn naam ontleent aan het galgenveld dat hier in de 18e eeuw was. De straatnamen Galgeneind en Galgenbaan verwijzen daar wel degelijk naar. In dit lieflijke natuurgebied werden ter dood veroordeelden na voltrekking van het vonnis tentoongesteld. Ineens krijgt de lieflijke omgeving dan toch een donker randje.
Meer over Loon op Zand
De gemeente Loon op Zand is vooral bekend geworden door de Efteling in Kaatsheuvel en de keukenboulevard van Mandemakers Keukens. De gemeente heeft drie kernen waarvan Kaatsheuvel de grootste is. Dan komt Loon op Zand en dan De Moer. Verdeeld over de kernen wonen er ruim 23.500 mensen.
De gemeente kent/kende diverse illustere inwoners, zoals Paul Litjens (1947) hockeyinternational, Ilse Broeders (1977) bobsleeër, Leo Alkemade (1980), cabaretier en acteur.
Naam tijdens carnaval
Theebuikenland