De pastoor hakte een steen uit de Lourdesgrot en nam die mee naar huis
Een van de bekendste plekjes in Rucphen is de Lourdesgrot, naast de Heilige Willibrorduskerk aan de Pastoor Bastiaansensingel in Sint Willebrord. Dat dorp was al in de negentiende eeuw een bedevaartsplaats, sinds er in 1885 de Lourdesgrot was nagebouwd waar in 1858 Maria was verschenen. Arbeiders uit Rochefort in Wallonië bouwden de grot in Sint Willebrord met materialen van de toen gesloopte vestingwerken van Bergen op Zoom.
Helaas was het materiaal van slechte kwaliteit en al na veertig jaar was de grot te vervallen om te restaureren. Er moest een nieuwe Lourdesgrot komen. Pastoor Bastiaansen reisde in 1925 zelf naar het Franse plaatsje, waar hij tekeningen maakte van de grot, om een exacte replica te kunnen bouwen.
Toen de nieuwe grot in Sint Willebrord klaar was, reisde hij nogmaals naar Lourdes waar hij eigenhandig een stuk steen uit de rots heeft gehakt. Dat brok gesteente is ingemetseld in de grot in Sint Willebrord. Tot de jaren zestig was er jaarlijks een processie van Etten naar Sint Willebrord. Op de plaats van de oude grot staat nu een beeld van pastoor Bastiaansen.
Meer over Rucphen:
Rucphen heeft natuurlijk meer te bieden op toeristisch vlak. Zo is er de Heemtuin Rucphen van twee hectare groot, natuurlijk de indoor skibaan SnowWorld en ook de Rucphense bossen zijn de moeite waard. Dat is een natuurgebied van 1200 hectare dat loopt tot aan de Belgische grens en waarin je meerdere wandelroutes kunt lopen.
Rucphen heeft vijf kernen, waarvan Sint Willebrord en Sprundel de grootste zijn. Zegge en Schijf maken de gemeente compleet. In totaal wonen er ruim 23.000 mensen. Oud-wielrenner Wim van Est is een bekende inwoner van Rucphen. Maar ook de wielrenners Wout Wagmans (1929-1994), Rini Wagtmans en driebander Dick Jaspers komen hiervandaan. Rucphen noemt zich met carnaval het Kraaierijk.