Molen kreeg in 1800 zijn plek, maar niemand weet waar hij vandaan komt
De gemeente Sint Anthonis heeft een bijzondere molen, de Korenbloem. Die is in 1800 op zijn plaats gezet aan de Vloetweg in Oploo, maar waar of wanneer hij gebouwd is, dat is nog altijd een raadsel. Sommigen denken dat de Korenbloem uit 1750 stamt en uit Den Dungen komt, maar dat is nooit bewezen. De molen is nog altijd in gebruik als graanmolen. Op zaterdagochtend kun je in de molen meel kopen om je eigen brood te bakken.
Het gaat om een zogenoemde standerdmolen. Die dankt zijn naam aan de standerd of staak, een rechtopstaande stam, waarop de molenkast grotendeels rust. In 1966 is de molen gerestaureerd en onlangs is hij in zijn originele kleuren geschilderd, compleet met de originele reclame voor P. Rutten's Ochtendvoer erop geschilderd. De molen is opgenomen in fietsroutes door de bosrijke omgeving van Sint Anthonis.
Meer over Sint Anthonis
Verder ligt natuurgebied De Ullingse Bergen binnen de gemeentegrenzen. Dat wordt mooi gehouden door een kudde Kempische heideschapen. Die graast hier al sinds 1978. Een paar jaar later, in 1983, kwamen daar zes Schotse hooglanders bij. Sindsdien zorgen zij ervoor dat het landschap op de Sint Tunnisse Heide zo mooi in stand blijft.
Sint Anthonis is een kleine gemeente, met ongeveer 12.000 inwoners. Het gelijknamige dorp bestaat al eeuwenlang. In de veertiende eeuw wordt het Oelbroec genoemd. 'Oele' betekent hoogstwaarschijnlijk een bosje op hoge zandgrond en met het begrip 'broeck' werd het omliggende drassige laagland bedoeld. De gemeente bestaat verder uit Wanroij , Oploo , Ledeacker , Stevensbeek , Landhorst , Westerbeek en een deel van Rijkevoort. Met ingang van januari volgend jaar wordt ze opgeheven. Samen met Cuijk, Boxmeer, Grave en Mill en Sint Hubert gaat 'Sintunnus' op in de gemeente Land van Cuijk. Sint Anthonis is met carnaval het Zeikmeikenrijk.