Het 'mannetje van Willemstad' is historische bijvangst van de Deltawerken
De gemeente Moerdijk is één van de grootste gemeenten in Brabant. Ze telt zeven grote kernen en daarnaast nog 17 kleinere dorpen, gehuchten of buurtschappen
Bekend van de files
Moerdijk is het bekendst. Al is het maar omdat er vrijwel dagelijks files staan op de Moerdijkbrug over het Hollands Diep. Dit is meteen de scheiding tussen Noord-Brabant en Zuid-Holland.
Van alle kernen is Willemstad het mooist. Het is een oude vestingstad, uit 1583, met bijbehorende pittoreske straten, vestingwerken en omgeven door water. Er zijn aanwijzingen dat hier al veel eerder mensen woonden. In 1968 werd tijdens het uitvoeren van de Deltawerken een eikenhouten beeld gevonden dat ongeveer 6.500 jaar oud is. Het kreeg de naam 'het mannetje van Willemstad'.
Het werd in een veenlaag op 8 meter diepte tussen de restanten van de wortels van een eik gevonden. In het mesolithicum moet het doelbewust tussen die wortels zijn geplaatst. Door de snelle stijging van de grondwaterspiegel kwam het in een gunstig conserverend milieu terecht en bleef het gespaard voor het nageslacht.
Fijnaart heeft de bekendste inwoner van de gemeente Moerdijk: Frans Bauer. En Langeweg telt maar 10 straten en ongeveer 860 bewoners.
Meer over Moerdijk
De naam is afgeleid van het begrip moor-dicken. Moor of moer is moeras waarin veel veen voorkomt. Een moerdijk werd aangelegd om zo een (tijdelijk) poldertje in het veen te creëren om zout te winnen. Tijdens carnaval heet de gemeente Spieringkruiersdurp.
Ze telt ongeveer 37.200 inwoners en behalve Bauer zijn er meer bekende Nederlanders geboren of woonachtig (geweest), zoals Wim van Est (1923-2003, wielrenner) , Jan Boezeroen ofwel Johnny Goverde (1933, zanger), Leo Blokhuis (1961, muziekkenner en schrijver) en Angelique Seriese (1968, judoka).