Liveblog

Coronanieuws: miljoenen telefoontjes voor Janssen, 110 nieuwe besmettingen

23 juni 2021 om 07:03 • Aangepast 24 juni 2021 om 10:12
nl
Ook deze woensdag houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Door enorme belangstelling zijn er problemen met het speciale afsprakennummer voor het Janssen-vaccin.
  • In Brabant kwamen er 110 besmettingen bij.
  • Vanaf donderdag kunnen Nederlanders weer op vakantie naar Frankrijk en Griekenland.
  • Wie dat wil, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor het Janssen-vaccin.
  • 1,2 miljoen vaccinaties moeten nog in CoronaCheck verwerkt worden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten.

20.50

Maar liefst 5,3 telefoontjes voor een Janssen-vaccin

Er is vandaag liefst 5,3 miljoen keer gebeld voor een Janssen-vaccin. Dat meldt Hugo de Jonge op Twitter. Die gesprekken kwamen van 220.000 bellers en er zijn 78.000 afspraken gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...
19.25

D66: maak ventilatie basismaatregel tegen corona

Het ventileren van ruimtes moet net zo belangrijk worden als de 1,5 meter afstand en andere basismaatregelen tegen het coronavirus, vindt D66. Het plan wordt donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer besproken.

Tot nu toe wordt vooral de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen, thuis te blijven bij klachten en te testen genoemd. Goede ventilatie hoort daar volgens D66-Kamerlid Paternotte ook bij, vooral nu horecazaken, nachtclubs en andere plekken vanaf zaterdag weer meer mensen mogen ontvangen. "Het virus doet het goed in bedompte ruimtes met veel mensen, dat hebben we wel gezien tijdens carnaval, of bijvoorbeeld bij kerkdiensten waar veel mensen besmet raakten."

17.50

425 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met corona Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170.

17.35

Ruim 16.000 nieuwe besmettingen in Verenigd Koninkrijk


Het Verenigd Koninkrijk telde woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd.

De Delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, is in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Deze zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de Alfa-variant, die voorheen overheersend was. Sinds begin mei testen steeds meer Britten positief op het virus.

17.00

Delta-variant rukt op

De Delta-variant van het coronavirus rukt snel op in de Europese Unie en enkele buurlanden. De variant, die in India werd ontdekt, zal eind augustus verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe coronabesmettingen, verwacht de Europese gezondheidsinstantie ECDC in Stockholm. de Delta-variant is besmettelijker dan andere varianten, zoals de Alfa-variant uit Groot-Brittannië, die nog overheerst.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Delta-variant deze zomer op grote schaal zal circuleren, vooral onder jongere personen die niet worden gevaccineerd, aldus de ECDC.

16.30

Tot nu toe 70.000 afspraken voor prik met Janssen-vaccin gemaakt

Het is ongeveer 70.000 mensen gelukt om een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik is genomen, was nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 3,6 miljoen telefoontjes van ongeveer 186.000 bellers, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat betekent dat de gemiddelde beller ongeveer twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

Voorlopig kunnen 200.000 mensen een afspraak maken. Als die ruimte is volgeboekt, komen mensen op een wachtlijst voor het coronavaccin waarvan één prik voldoende is.

16.05

Nieuwe coronatest ontwikkeld, check scherm van mobieltje


Het scherm van een mobiele telefoon is een prima manier om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van het display geeft een even duidelijk antwoord als de veelgebruikte PCR-test, waarbij mensen teststaafjes in hun neus en mond krijgen. Dat concluderen Britse onderzoekers.

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

15.30

110 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn er sinds dinsdag 110 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dinsdag waren het er 109. in heel Nederland werden 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve testen noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764.

Wachten op privacy instellingen...
13.50

ANWB schaalt op in Frankrijk en Italië

De ANWB gaat ervan uit dat 'we weer een zomerseizoen krijgen' en dus wordt de capaciteit op de alarmcentrale opgeschaald, zegt een woordvoerder. Woensdagochtend werd bekend dat onder meer Frankrijk en België vanaf donderdag weer op code geel staan. De ANWB stuurt daarom zestien wegenwachten naar Frankrijk en Italië, om extra te helpen als iemand met pech langs de weg staat. Op dit moment zit de hulporganisatie nog in het voorseizoen met een bezetting van zo'n 450 mensen op de alarmcentrale in Den Haag. Vanaf juli wordt opgeschaald naar duizend mensen.

13.05

Delta-variant vormt nu al 40 procent van besmettingen Amsterdam

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD aan het ANP. De Delata-variant, eerder de 'Indiase variant' genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn. De cijfers zijn de voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo'n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

12.10

Janssen-nummer 2 miljoen keer gebeld

Sinds vanmorgen 10 uur is het nummer waarop mensen een afspraak kunnen maken om met het janssen-vaccin geprikt te worden ruim 2 miljoen keer gebeld. Het is 'nogal druk aan de telefoon dus', zegt coronaminister De Jonge erover met gevoel voor understatement.

Al snel na tien uur bleek het speciale nummer door de enorme belangstelling voor de Janssen-prik onbereikbaar. De Jonge zegt dat als het mensen woensdag niet lukt een afspraak in te plannen het nog wel 'een paar weken' kan duren voor het mogelijk. Hij raadt mensen aan daar niet op te wachten, 'want dan zou je weleens achter het net kunnen vissen'. Volgens De Jonge moeten die mensen gewoon een afspraak maken voor een prik 'met het vaccin dat ook bedoeld was voor jouw bouwjaar'.

Wachten op privacy instellingen...
11.19

Versoepelingen bezoektijden Bravis ziekenhuis

Omdat het de goede kant op gaat met het aantal coronabesmettingen versoepelt het Bravis ziekenhuis de coronaregels per 24 juni. Elke patiënt op de verpleegafdeling mag vanaf dan tussen zes en acht uur 's avonds weer twee bezoekers ontvangen. Nu is dat nog maar één vaste bezoeker per patiënt per dag.

11.05

Ook problemen bij afsprakennummer coronatesten door drukte bij Janssen-nummer

Het telefoonnummer waarmee mensen een afspraak kunnen maken voor een coronatest (0800-1202) is moeilijk te bereiken. Dat komt door enorme drukte bij twee andere nummers van de GGD. Dit zijn de telefoonnummers voor afspraken met het Janssen-vaccin (0800-1295) en het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070). Daar liggen alle lijnen plat.

GGD GHOR Nederland vraagt mensen online een afspraak voor een coronatest of een vaccinatie te maken.

11.03

De dagelijkse ziekenhuiscijfers

Het afgelopen etmaal werd in Brabant één nieuwe coronapatiënt opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee liggen er in totaal 61 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dat zijn er veertien minder dan gisteren.

10.42

Telefoonnummer voor prikafspraak Janssen-vaccin onbereikbaar door grote belangstelling

Mensen kunnen op het moment niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het Janssen-vaccin. Dat nummer is door 'extreem grote belangstelling' niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt organisatie GGD GHOR Nederland.

Het nummer is sinds tien uur 's ochtends in de lucht. Volgens de GGD waren er in de eerste paar minuten al 70.000 belpogingen. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800 7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. "Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen", zegt een woordvoerder. Dit terwijl demissionair minister Hugo de Jonge vlak voor de lancering van het telefoonnummer zei dat de lijnen het absoluut aan konden. "We zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen."

09.11

We kunnen weer op vakantie naar Frankrijk en Griekenland

Nederlanders kunnen vanaf donderdag weer op vakantie naar Frankrijk, Griekenland en België. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar deze drie bestemmingen worden ook reizen naar Estland, de regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië, Litouwen en Slovenië niet langer afgeraden.

Vanwege de zorgwekkende Delta-variant wordt het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon donderdag oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers uit Lissabon moeten vanaf dan een negatieve test laten zien als ze naar Nederland terugkeren en bij aankomst in Nederland moeten ze in quarantaine. De rest van Portugal en de Azoren en Madeira blijven geel. Het reisadvies voor Spanje blijft oranje. Hoewel de coronacijfers in dat land langzaam verbeteren, zijn ze volgens het ministerie nog niet goed genoeg.

08.07

Nieuw record verkoop webwinkels door coronalockdown

Er is nog meer online gewinkeld dan aan het begin van de coronapandemie. De verkopen van webwinkels waren in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor meer dan 22 procent van de totale winkeluitgaven. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Thuiswinkel.org is dit het hoogste percentage ooit gemeten. ''Normaal schommelt dat rond de tien procent'', zegt Thuiswinkel.org directeur Marlene ten Ham.

Aan het begin van de coronapandemie werd er ook veel online besteld. In totaal werd er 7,7 miljard euro omgezet en dat is 26 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De verkopen kregen een boost doordat veel niet-essentiële winkels vanwege de lockdown waren gesloten.

07.15

'Een derde coronasubsidie onderwijs naar private partijen'

Naar schatting een derde van de ruim negentig miljoen euro die middelbare scholen afgelopen jaar ontvingen van de overheid voor het wegwerken van corona-achterstanden, is uitgegeven aan private partijen. Het gaat hierbij om huiswerk-, bijles en examentrainingsbedrijven. Dat meldt Trouw na een enquête van onderzoeksplatform Investico, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.

07.00

Campagne om mensen weer in de trein en de bus te krijgen

Te weinig mensen weten dat alle reizigers weer welkom zijn in het openbaar vervoer. Om dit duidelijk te maken, start de branchevereniging openbaar vervoer Nederland vandaag een campagne met de naam 'Het OV is OK'.

"Veel mensen en bedrijven weten nog niet dat ze weer van harte welkom zijn in het ov. Ook voor niet-noodzakelijke reizen dus. Reden voor alle ov-bedrijven in Nederland om samen een landelijke campagne in te zetten", zegt de voorzitter van OV-NL. Tijdens de lockdown waren treinen, bussen en trams alleen toegankelijk voor mensen die voor hun werk moesten reizen. Die beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

06.00

Wie wil, kan vanaf vandaag een afspraak maken voor het Janssen-vaccin

Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf maandag kunnen mensen namelijk een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen. Dat kan via een speciaal telefoonnummer van de GGD: 0800-1295. Het is voor het eerst dat mensen nu zelf kunnen kiezen voor een bepaald vaccin. Hiervoor was het prikken wat de pot schaft.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. In de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren. Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig.

Had je al een afspraak voor een prik met een ander vaccin staan dan kun je bellen met het nieuwe telefoonnummer om de afspraak om te zetten.

01.00

Meeste bedrijven hoefden niet te lenen vanwege coronacrisis


Het overgrote deel van het Nederlandse bedrijfsleven heeft tijdens de coronacrisis geen noodzaak gehad om geld te lenen of investeerders aan te trekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven met minimaal vijf werknemers.

Ruim een kwart van de ondervraagde horeca-ondernemingen trok wel vreemd vermogen aan om hun betalingsverplichtingen te voldoen. Dat is het meest van alle sectoren. Ook andere sectoren die zwaar te lijden hadden onder de coronabeperkingen, zoals cultuur, sport en recreatie en de vervoerssector, gaven vaak het betalen van rekeningen als reden op voor het lenen van geld.

00.00

Steeds meer studenten kiezen voor hbo-opleiding verpleegkunde


Studenten kiezen steeds vaker voor een hbo-opleiding verpleegkunde. Het aantal eerstejaars neemt sinds 2014 bijna ononderbroken toe en die ontwikkeling zette dit collegejaar door. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de zorgsector is al langer een grote behoefte aan personeel en dat is het afgelopen jaar versterkt door de uitbraak van het coronavirus.

In het huidige studiejaar 2020-2021 begonnen 9100 studenten met een hbo verpleegkunde. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met vorig jaar en een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden. De onderzoekers zien vooral de laatste twee jaar een sterke toename. "De meeste instellingen hebben de numerus fixus op deze opleidingen met ingang van studiejaar 2019/20 afgeschaft", lichten zij toe.

00.00

1,2 miljoen vaccinaties moeten nog in CoronaCheck verwerkt worden


De gegevens van zo'n 1,2 miljoen vaccinaties zijn nog niet goed verwerkt in de systemen achter de app CoronaCheck. De komende dagen wordt volgens ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geprobeerd om de gegevens van zoveel mogelijk mensen alsnog beschikbaar te maken. De gegevens van mensen die zijn geprikt bij de GGD zouden wel goed verwerkt moeten zijn.

Met de app kunnen mensen laten zien dat ze niet bevattelijk zijn voor het coronavirus. Vanaf donderdag kan hij gebruikt worden binnen Nederland en vanaf 1 juli kunnen mensen de app ook gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie. Wie aan de eisen voldoet, krijgt een groen vinkje. Daarvoor is het wel nodig dat alle relevante gegevens van de gebruikers beschikbaar zijn. Daar schort het nu nog wel eens aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!