Op zoek naar Zwarte Kaat, de heks van Hellenende
De gemeente Bladel, gelegen in De Kempen, mag dan amper 21.000 inwoners en een oppervlakte van nog geen 74 vierkante kilometer hebben, als het gaat om een dagje uit met een ‘spannende twist’ moet je hier zijn. Met een fietsroute die je de historie vertelt van de heks Zwarte Kaat, een heuse Heksenboom en de Kaboutersberg waar vleermuizen overwinteren valt er in Bladel genoeg spannends te beleven.
Al generaties wordt het spannende verhaal verteld van Zwarte Kaat, de ‘Heks van Hellenende’. Een naar mens dat eind zestiende eeuw De Kempen onveilig maakte en boerderijen, kerken en handelsreizigers overviel. Niemand in de regio was veilig voor haar tot ze op het landgoed Ter Vorsel haar einde vond. Stap op de fiets en een uitgestippelde route van 36 kilometer vertelt je het volledige, maar vooral lugubere verhaal van Zwarte Kaat.
Die route brengt je ook naar De Heksenboom, de plek waar Zwarte Kaat begraven zou liggen. De Heksenboom spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en won in 2019 de Nederlandse Boom van het Jaar-verkiezing. In 2020 eindigde de boom bij de Europese Boom van het Jaar verkiezing op de vierde plek.
Behalve heksen, heeft Bladel ook iets met kabouters. In het Hoogeloonse bos ligt een gereconstrueerde Romeinse grafheuvel, de Kaboutersberg. Het gebied is allang niet meer in gebruik als graf, maar kent tóch geregeld terugkerende bewoners. Tenminste, in de winter. Want dan strijken daar vleermuizenkolonies neer in de speciaal voor hen gemaakte vleermuizenkelder.
Meer over Bladel
De gemeente ligt in Zuidoost-Brabant en is in 1997 ontstaan uit een samenvoeging van de kernen Bladel, Netersel, Hoogeloon, Hapert en Casteren. Tijdens carnaval heet Bladel Muggeziftersrijk.
Een bekende inwoner is Cornell "Corky" de Graauw, ex-prof ijshockeyer. Corky kwam onder meer uit voor het Nederlands ijshockeyteam op de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid.