Het geheim van Het Ooievaarsnest mag iedereen weten
Meestal doe je het liever niet, je geheimen prijsgeven. Maar Goirle wil dat juist graag zodat iedereen weet wat voor moois er allemaal te beleven valt. Of het nou om natuur, historie, cultuur of kunst gaat, Goirle blijkt het allemaal in huis te hebben.
Een van de 45 onthulde ‘Gôolse Geheimen’ is Het Ooievaarsnest, een gevarieerd landschap met drassige weilanden en bossen. Het heeft zijn naam te danken aan de ooievaars die er ooit, lang geleden, broedden op de authentiek met riet bedekte grote schuur die er nog steeds staat. Die diende als schaapskooi en tot op de dag van vandaag is er nog een kudde schapen aanwezig op het landgoed.
Ook zie je hier terug hoe Goirle ooit een drassig, bijna moerasachtig gebied was. Daar komt de naam Goirle ook uit voort: goor, wat drassig betekent en het woord lo, wat staat voor moeras of bos. Wil je nog eens iets van dat oorspronkelijke Goirle zien en voelen, dan moet je dus naar Het Ooievaarsnest.
En er is nog een goede reden. Eenmaal aangekomen in het gebied, wordt je oog onmiddellijk getrokken door een rij van zes reusachtige bomen. Dit zijn moerascipressen, afkomstig uit het zuiden van de Verenigde Staten. Ze zijn zo’n tweehonderd jaar geleden, aan het begin van de 19de eeuw, geplant door graaf Jacques van Hogendorp, ‘Heer van Tilburg en Goirle’. De landgoedeigenaren waren destijds dol op exotische planten omdat ze hiermee aangaven een open blik op de wereld te hebben.
Meer over Goirle
Goirle is een gemeente ten zuiden van Tilburg, inmiddels uitgebreid met de kern Riel en het buurtschap Breehees. Er wonen bijna 24.000 mensen. Tijdens carnaval heet Goirle Ballefruttersgat.
De lijst van bekende Goirlenaren is lang, dus we kunnen ze hier niet allemaal noemen. Een paar:
- schaatsster Ireen Wüst,
- zangeres Floor Jansen,
- wijlen radio- en televisiepresentator Pierre van Ostade,
- actrice Liz Snoijink,
- de vermoorde cameraman Stan Storimans
- modeontwerper Jan Taminiau.
Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Goirle: