Liveblog

Coronanieuws: kabinet versobert steunpakket

29 juni 2021 om 06:09 • Aangepast 7 juli 2021 om 10:08
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

Hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 45 coronapatiënten
  • Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week iets langzamer naar beneden dan daarvoor.
  • Gezondheidsraad: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik
  • Er kwamen 79 nieuwe besmettingen bij.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

22.30

FNV: een op tien werknemers wil volledig naar kantoor

Een op de tien werknemers wil weer volledig op kantoor werken zodra dat kan. 70 procent kiest voor een combinatie tussen thuis en op locatie werken, terwijl ook volledig thuiswerken met 20 procent populairder is dan een fulltime terugkeer naar kantoor. Dat komt naar voren uit een onderzoek van vakbond FNV onder zo'n 5000 leden werkzaam in vooral de financiële sector, zakelijke dienstverlening en bij overheidsinstanties.

De FNV-leden zijn positiever over thuiswerken dan een jaar geleden, toen de vakbond eenzelfde onderzoek uitvoerde. Acht op de tien van hen zijn nu tevreden over het werken vanuit huis, tegenover 66 procent vorig jaar augustus.

20.45

Coronasituatie alleen in Zuid-Holland-Zuid nog 'ernstig'

Alleen de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft nog het risiconiveau 'ernstig'. Een week geleden waren dat nog vijf regio's, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. Het risiconiveau daalt omdat er steeds minder besmettingen met het coronavirus zijn en ook het aantal ziekenhuis- en ic-opnames daalt. Onder de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vallen onder meer de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Gorinchem en Hoeksche Waard.

Er zijn in Nederland vier risiconiveaus. Sinds vorige week is geen enkele regio meer op het hoogste niveau 'zeer ernstig'. Daarna volgen de categorieën 'ernstig', 'zorgelijk' en 'waakzaam'.

Het aantal regio's dat de kwalificering 'zorgelijk' heeft, is met vier gestegen naar achttien, terwijl het aantal regio's waar de situatie 'waakzaam' is steeg van twee naar tien regio's. Het laatste niveau geldt voor de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Limburg en een groot deel van Noord-Holland en Overijssel.

19.00

Franse regering dreigt met vaccinatieplicht voor zorgpersoneel

De Franse regering is van plan zorgpersoneel een vaccinatieplicht op te leggen als 80 procent van hen tegen september niet minstens één dosis van een coronavaccin heeft gekregen. De minister van Volksgezondheid schrijft dat met een collega aan de directeuren van ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De bewindslieden wijzen vooral op instellingen voor langdurige zorg waar 'slechts' 55 procent van de zorgprofessionals een eerste dosis heeft gehad. Dat is "onvoldoende" en "niet normaal" gezien de kwetsbaarheid van de bewoners en de opmars van zorgwekkende virusvarianten, benadrukken de twee ministers.

De minister had dinsdag op de radio al gedreigd met een vaccinatieplicht voor zorgverleners. "Ik kan het risico niet nemen om COVID-golven in verpleeghuizen te krijgen en ze te moeten sluiten."

18.45

Vakbonden vinden dat einde coronasteun te vroeg komt

Vakbonden vinden dat het stoppen met de coronasteun per eind september te vroeg komt. "In zeker niet alle sectoren gaat het nog rooskleurig. Kijk naar de culturele sector, reisorganisaties en de evenementenbranche", zegt voorzitter Tuur Elzinga van FNV. Piet Fortuin, het hoofd van CNV, is het daarmee eens. "Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan", zo geeft hij aan.

In de ogen van de bonden zou het kabinet de steun aan bedrijven juist moeten verlengen. Als het aan FNV ligt tot eind dit jaar. Dan zouden er wel voorwaarden aan moeten worden gesteld. Zo wil de bond dat bedrijven in Nederland niet langer steun mogen ontvangen als hun buitenlandse moederbedrijven wel gewoon bonussen en dividend uitkeren.

"Natuurlijk mag er geen misbruik worden gemaakt van de noodsteun en vinden wij dat er voorwaarden aan moeten worden gesteld. Maar het te vroeg wegvallen van steun voor bedrijven die dat écht nodig hebben, geeft onzekerheid bij werkgevers en onzekerheid kost banen", aldus Elzinga.

17.45

RIVM-deskundigen hopen herhaling fouten vorig najaar te voorkomen

Corona is al maanden duidelijk op zijn retour en de vaccinatiecampagne loopt goed. Toch valt niet uit te sluiten dat het virus na de zomer opnieuw om zich heen zal grijpen. Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreken van een "kwetsbaar evenwicht". Ze benadrukken het belang van de vaccinaties en waarschuwen voor een herhaling van dingen die vorig jaar misgingen. Toen nam het aantal besmettingen na een rustige zomer weer snel toe in het najaar, met een hevige nieuwe besmettingsgolf tot gevolg.

"De onbezorgdheid van 2020 is voorbij", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. "We zijn ons bewust van de risico's." Een van die risico's is dat vakantiegangers het virus in het buitenland oplopen en na thuiskomst verder verspreiden in Nederland. Dat gebeurde vorig jaar veelvuldig. Zeker nu veel jongeren nog niet zijn gevaccineerd, kan hetzelfde probleem zich voordoen.

Topepidemioloog Jaap van Dissel roept daarom iedereen op zich na terugkeer van vakantie te testen op het virus. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deed dat eerder op de dag ook al. "Dat is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat we geen herhaling krijgen van vorige zomer", aldus Van Dissel. Een cruciaal verschil met vorig jaar is wel dat momenteel veel mensen worden gevaccineerd.

17.30

'Gezondheidswinst kind staat voorop in vaccinatieadvies'

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is erg te spreken over het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen Covid-19 aan te bieden. "Een heel mooi opgebouwd advies. Er wordt in het advies eerst gekeken naar het belang van de kinderen: hebben ze gezondheidswinst door gevaccineerd te worden? Die winst is er", zegt Kalverboer.

"Ik had eerder de angst dat het belang van het kind weleens overgeslagen zou kunnen worden en er meteen gekeken zou worden naar het algemene maatschappelijke belang, namelijk dat het goed is voor heel veel mensen als kinderen ingeënt worden. Maar die angst is weg. Er is heel goed gekeken waarom dit goed is voor kinderen zelf", aldus de Kinderombudsvrouw.

Volgens haar is het wel heel belangrijk dat kinderen goed geïnformeerd worden. Ook moeten ze vrijwillig een keuze over vaccineren kunnen maken. "Maar ik heb in de afgelopen maanden met veel kwetsbare kinderen en ouders te maken gehad die de informatie van de overheid niet goed begrijpen. Zij zijn dus niet goed geïnformeerd", aldus de Kinderombudsvrouw. Om die informatievoorziening te verbeteren zullen volgens haar nog stappen gezet moeten worden. Daarin spelen scholen en GGD'en mogelijk ook een rol.

17.20

Nog altijd geen coronapatiënten in Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis is het nog altijd rustig wat covidpatiënten betreft. "We hebben op 4 juni de corona-afdeling kunnen sluiten en we hebben geen Covid-unit meer op de IC. Al enkele dagen hebben we geen patiënten met corona opgenomen in ons ziekenhuis. Wel hebben we nog een aantal patiënten op de IC liggen met ernstige complicaties. 0 nieuwe opgenomen patiënten is voor iedereen heel goed nieuws. We hebben dat met z’n allen in heel Nederland voor elkaar gekregen. De komende tijd proberen we onze mensen zoveel mogelijk de kans te bieden om te herstellen. Al met al kunnen we dus zeggen dat we zijn teruggegaan naar onze normale invulling van de zorg. Daarbij doen we binnen de reguliere capaciteit de inhaalzorg.

16.40

Kabinet versobert coronasteunpakket, geen verlenging na september

Het kabinet past het coronasteunpakket voor bedrijven iets aan, en is op dit moment niet van plan het na september nog eens te verlengen. Dat heeft te maken met de sterk verbeterde economische vooruitzichten, melden de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Stef Blok (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven, gaat het volgens het kabinet "wezenlijk beter" dan toen het nieuwe steunpakket vier weken geleden werd aangekondigd. Daarom wordt de loonkostensubsidie NOW iets versoberd. De uitgaven aan deze regeling vallen daardoor naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal 6 miljard euro bedragen.

Koolmees merkt op dat er vanaf augustus "eigenlijk geen beperkingen meer zijn voor de economie". Het is dan ook "niet logisch" om te denken dat er dan nog bedrijven zijn die meer dan 80 procent van hun omzet mislopen. Hij stelt ook vast dat het aantal aanvragen voor de NOW terugloopt. Dat was ook in het tweede kwartaal, dat woensdag afloopt, al het geval.

16.30

'Iedereen in omgeving jongere moet klaarstaan bij hulp prikkeuze'

Iedereen in de omgeving van jongeren moet klaarstaan om hen te helpen bij het besluit om al dan niet een vaccin tegen het coronavirus te nemen. Dat zegt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit te nodigen voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het NJi benadrukt het belang van goede informatievoorziening voor jongeren over vaccinatie. Als het ouders om bepaalde redenen niet lukt om hun kind goed te informeren, bijvoorbeeld omdat ze in een scheiding liggen of de Nederlandse taal niet machtig zijn, dan kunnen ook andere volwassenen daarbij helpen. "Dat kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een huisarts of jongerenwerker", aldus expert bij het NJi Anita Kraak. Ook school speelt een rol. "Kinderen kunnen natuurlijk ook met vragen naar bijvoorbeeld hun mentor stappen. Docenten kunnen alert zijn op vragen of twijfels die jongeren hier misschien over hebben."

16.20

589 besmettingen in de afgelopen week

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat er afgelopen week 589 nieuwe coronabesmettingen zijn geteld. De week ervoor waren dat er 824. Het verschil is 235 minder coronapatiënten.

15.34

Landelijk 552 nieuwe coronagevallen

Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde achtereenvolgende dag onder de zeshonderd uitgekomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen er tussen maandagochtend en dinsdagochtend 552 nieuwe coronagevallen bij. Dat zijn er 148 minder vergeleken met vorige week dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 4208 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 601 nieuwe gevallen per dag.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Maandag werden geen overlijdens geregistreerd en zondag slechts één.

15.25

76 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn dinsdag 76 nieuwe besmettingen gemeld in Brabant. Een dag eerder waren het 65 nieuwe besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
14.56

Afname nieuwe coronabesmettingen houdt aan, maar gaat iets trager


De daling van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 houdt nog altijd aan. Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week wel iets langzamer naar beneden dan in de weken daarvoor. In totaal testten 4208 mensen positief, 26 procent minder dan een week eerder, zo blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een week eerder bedroeg de afname in het aantal positieve testen 36 procent, weer een week daarvoor 38 procent. Het aantal nieuwe gevallen komt neer op 25 per 100.000 inwoners. Uit de laatste cijfers blijkt dat nog maar 3,2 procent van de coronatesten die mensen bij de GGD lieten afnemen positief uitviel. Dat was een week eerder 4,3 procent. Het aantal ziekenhuisopnames halveerde, tot 82 in een hele week.

Van deze patiënten waren er 17 zo ziek na een corona-infectie dat ze op de intensive care belandden. Volgens berekeningen van het RIVM ligt het reproductiegetal op 0,76. Dat is nog iets lager dan vrijdag, toen het op 0,79 stond. Het cijfer maakt nog eens extra duidelijk dat de pandemie aan het uitdoven is. Iedere 100 mensen die het virus oplopen besmetten gemiddeld 76 anderen.

14.24

Wereldwijd meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend


Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. De tempo waarin mensen worden geprikt versnelt. De laatste miljard prikken zijn binnen een maand tijd gezet. Landen proberen zo veel mogelijk mensen snel te vaccineren nu er zorgen zijn vanwege de Delta-variant van het coronavirus.

Deze is besmettelijker dan andere mutaties en heeft gezorgd voor een stijging van het aantal besmettingen in meerdere landen, waardoor eerder opgeheven coronamaatregelen weer worden ingevoerd. In rijke landen zijn 79 doses toegediend per 100 inwoners, meldt AFP. Dat betekent echter niet dat 79 procent van de bevolking van die landen is ingeÙnt. De meeste coronavaccins bestaan voor betere bescherming uit twee doses.

In minder welvarende landen heeft 1 op de 100 inwoners een prik gehad. Om ervoor te zorgen dat ook daar mensen beschermd worden, delen steeds meer landen vaccins.

14.15

Geen enkele coronapatiënt op intensive care beland in Nederland


Geen enkele coronapatiënt in heel Nederland hoefde in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care. Dat is voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding half oktober begon met het delen van die gegevens. Volgens de gegevens van Stichting NICE, die verder teruggaan, waren op 29 juli vorig jaar voor het laatst geen nieuwe opnames op de ic's.

13.38

De Jonge: geen grote problemen meer met CoronaCheck-app


Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus en daarom maar één vaccinatie hebben gehad, kunnen nu ook een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. Het technische probleem waardoor dat de afgelopen dagen niet mogelijk was is opgelost, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Daarmee zijn eigenlijk alle grote bugs in de app opgelost", zegt De Jonge.

Mensen melden zich af en toe nog wel met "kleine dingetjes" bij de helpdesk. Maar al met al werkt de app "behoorlijk vlekkeloos", vindt de minister. Inmiddels hebben zo'n 2,5 miljoen mensen een QR-code aangemaakt waarmee zij kunnen aantonen dat zij beschermd zijn tegen het virus. "Dat is ongelofelijk veel."

De Jonge gaat ervan uit dat de app straks ook werkt voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en zich daarom moeten laten testen voordat zij bijvoorbeeld op vakantie gaan. Zij kunnen vanaf woensdag met een negatieve testuitslag een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. "Dat zou gewoon echt goed moeten gaan."

13.22

Brabanders opgeroepen om extra bloed te geven voor ziekenhuizen


In Brabant worden bloeddonors persoonlijk gebeld om een keer extra bloed of bloedplasma te geven aan de bloedbank. Dat is nodig omdat ziekenhuizen meer bloed bestellen dan normaal. Dat hebben ze nodig voor de inhaalslag die ze aan het maken zijn om de uitgestelde behandelingen en operaties te kunnen uitvoeren.

13.07

Kinderartsen: coronavaccinatie gezonde jongeren is belangrijk


Gezonde jongeren vaccineren tegen het coronavirus is belangrijk om het virus dit najaar onder de duim te houden Ún het is goed voor hun eigen gezondheid, vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). "We moeten alles op alles zetten om de Delta-variant onder de duim te houden en nieuwe lockdowns en discussies over schoolsluitingen te voorkomen", zegt voorzitter Károly Illy.

De Gezondheidsraad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om ook gezonde jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking te laten komen voor vaccinatie. De kinderartsen vinden dat een goede zaak. "De kans voor jongeren om heel ziek te worden van het coronavirus is veel kleiner dan bij volwassenen, maar nog altijd groter dan de kans op bijwerkingen. Die zijn mild en ze komen ook minder vaak voor dan onder volwassenen", aldus Illy, die verwijst naar ervaringen in andere landen. Onder meer in de Verenigde Staten, Israël en Canada zijn al miljoenen jongeren gevaccineerd.

12.54

De Jonge: iedereen testen na terugkeer vakantie, zelftesten worden 'huis aan huis' verspreid

Zorgminister Hugo de Jonge roept iedereen dringend op zich te laten testen op het coronavirus na terugkeer van vakantie. Om dat te stimuleren wil het demissionaire kabinet zelftesten 'huis aan huis' gaan verspreiden. Voordat zij naar hun werk of school gaan, moeten mensen zich vooral laten testen, zegt hij dinsdag na het coronaoverleg van het kabinet.

Jongeren zijn volgens De Jonge de grootste risicogroep, zij kunnen zich bij de GGD'en laten testen. "Voor jongeren zeggen we: de rode loper uit, ga naar de GGD als je terugkomt van vakantie, laat je testen." Anderen kunnen een zelftest afnemen voordat ze teruggaan naar kantoor na hun vakantie.

12.30

Gezondheidsraad: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik


Alle kinderen van 12 jaar en ouder zouden de kans moeten krijgen om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor hen beschikbaar moeten worden gesteld, adviseert de Gezondheidsraad.

Kinderen van 16 en 17 mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij 12- tot 15-jarigen moet dat in overleg met de ouders gebeuren. Als het kind en de ouders het niet eens worden, geeft de mening van het kind de doorslag.

Bij 83 kinderen in Nederland is die ontsteking vastgesteld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Voor zover bekend zijn er geen kinderen aan overleden. Ook op andere gebieden kan vaccinatie goed zijn voor tieners, zegt de Gezondheidsraad.

Als minder jongeren besmet raken, hoeven er minder maatregelen te worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen hoeven dan misschien niet meer te worden gesloten en klassen hoeven dan niet meer in quarantaine. Ook kan vaccinatie helpen om een nieuwe golf onder volwassenen in de herfst en winter te voorkomen.

11.52

De nieuwe ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen momenteel 45 coronapatiënten. Er zijn drie nieuwe coronapatiënten opgenomen. Drie patiënten zijn het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis. Er is ook iemand aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

09.25

Organisatoren traditionele zeiltochten kunnen subsidie aanvragen


Organisatoren van traditionele zeiltochten kunnen vanaf dinsdagmiddag coronasubsidie aanvragen. Met die steun kunnen ze onder meer onderhoudskosten aan de historische charterjachten betalen. Daarnaast kunnen deze ondernemers al gebruik maken van de tegemoetkoming in de vaste lasten. Het gaat om subsidie voor de maanden april tot en met december van vorig jaar.

Een bedrijf kan maximaal 124.999 euro subsidie krijgen. Het kabinet heeft een speciale subsidieregeling geopend voor deze 'bruine vloot' omdat de zeiltochten de afgelopen tijd vaak niet konden doorgaan wegens de coronamaatregelen. De vloot "levert een belangrijke bijdrage aan het levend en toegankelijk houden van de Nederlandse geschiedenis als zeevarende natie".

08.38

Olieprijzen dalen iets door zorgen over oplaaiende Delta-variant


De olieprijzen zijn dinsdag wat weggezakt na de stevige opmars de laatste weken. Het oplaaiende coronavirus, en dan met name de besmettelijke Delta-variant, wakkert de zorgen over de vraag naar olie aan. Dat gebeurt in de aanloop naar de vergadering van landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+), die mogelijk zullen beslissen om de olieproductie weer op te schroeven.

De besmettelijke Delta-variant van het coronavirus heeft onder meer gezorgd voor een piek in het aantal besmettingen. In verschillende landen en regio's worden coronamaatregelen weer aangescherpt. Dat leidt tot een mindere vraag naar olie omdat de economische activiteit lager ligt en mensen ook minder reizen vanwege bijvoorbeeld lockdowns.

05.55

Advies over inenting tieners

De Gezondheidsraad komt dinsdag in de loop van de dag met zijn advies over het wel of niet prikken tegen Covid-19 van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar.

Minister Hugo de Jonge zei eerder voorstander te zijn en hoopt op een positief oordeel van de deskundigen. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in met name klassen kleiner. Zo zal de samenleving "zo goed mogelijk beschermd" zijn tegen het virus, zei De Jonge onlangs.

05.54

Coronacijfers dalen nog steeds, maar minder hard

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds snel. Het gaat wel iets minder hard dan in de voorgaande weken. In de afgelopen week is het aantal positieve tests waarschijnlijk met een kwart gedaald naar ruim 4000. In de weken ervoor zakte het aantal positieve tests steeds met meer dan 30 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen.

05.52

'Mix van Pfizer en AstraZeneca werkt ook goed tegen corona'

De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.

05.51

Extra zorgkosten door corona


Huishoudens, verzekeraars en de overheid hebben vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 fors meer geld uitgegeven aan zorg. Zij gaven hier gemiddeld per persoon 6660 euro aan uit, 475 euro meer dan in 2019. Niet alleen de zorg aan coronapatiënten leidde tot extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!