Scheurtje in een dak zorgde vorige maand voor E. colibacterie in kraanwater

29 juni 2021 om 09:38 • Aangepast 4 juli 2021 om 10:33
nl
Acht dorpen in Zuidoost-Brabant moesten het kraanwater vorige maand drie dagen eerst koken voor gebruik, vanwege de E.colibacterie. De oorzaak voor het opduiken van de poepbacterie, zo blijkt dinsdag uit navraag door Omroep Brabant: een klein scheurtje in het dak van een voorraadkelder van Brabant Water.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In de kelders slaat Brabant Water schoon drinkwater op als buffer. "Door het scheurtje is regenwater naar binnen gesijpeld. Via het regenwater is de bacterie in de waterbassins in de kelder terechtgekomen", vertelt een woordvoerder nadat het waterbedrijf enkele weken onderzoek heeft gedaan.

Het ging mis op de locatie in Vessem. In het bosrijke gebied van de waterkelders lopen veel dieren zoals konijnen en reeën. Waarschijnlijk hebben die daar gepoept en regende de poepbacterie door de scheur de voorraadkelder in. "Die kelder is niet meer in gebruik. We doen nu nader onderzoek of en hoe we deze kunnen repareren."

Op zaterdagmiddag 29 mei werd een NL-alert gestuurd met het advies om het kraanwater drie minuten te koken voor gebruik. Het ging om de dorpen Eersel, Duizel, Hooge Mierde, Lage Mierde, Hapert, Hulsel, Reusel en Bladel. In de dorpen ontstond een run op flessen water in de supermarkten. Bij verschillende verzorgingshuizen in de regio werd een speciale watertank geplaatst.

Poepbacterie
De E. colibacterie komt voor in de darmen van mens en dier. In de volksmond wordt deze ook wel de poepbacterie genoemd. Sommige soorten van de bacterie kunnen maagdarmklachten veroorzaken.

Om de bacterie te verwijderen werd het water op hoge snelheid gespoeld. Dat duurde langer dan verwacht. Eerst meldde Brabant Water dat de problemen die zondag al verholpen zouden zijn, dat werd maandagavond.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.