250.000 mensen komen ieder jaar naar een heilig beeldje kijken
Oirschot ligt in een religieuze omgeving. Daaraan herinneren de 15 kerken, kapellen en kloosters die in deze gemeente liggen. De kapel van de Heilige Eik is een bedevaartsoord. Jaarlijks trekt deze kapel 250.000 bezoekers.
Over deze kapel gaat de volgende legende die begin 1600 is opgeschreven, maar die toen al 200 jaar oud was. De legende luidt dat een paar herders een Mariabeeldje op de oever van de Beerze vonden en dit in een eik plaatsten, waarna ze in aanbidding neervielen.
Inwoners van Middelbeers namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend stond het beeld weer op de oorspronkelijke plek. De inwoners van Oirschot kwamen nu om het beeld te vereren en er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze van hun koorts genazen.
De kapel is in het verleden verschillende keren opgebouwd en weer afgebroken. De huidige kapel is in 1854 gebouwd. Binnen staat een replica van het oorspronkelijke houten beeldje. Het origineel staat in de Sint-Petrusbasiliek op de Markt in Oirschot. De heilige eik is in 1649 gekapt en de toenmalige kapel is afgebroken op last van de toenmalige overheid.
Meer over Oirschot
Oirschot heeft een lange geschiedenis. De omgeving wordt al sinds de prehistorie bewoond, daar zijn overblijfselen van gevonden. Op de dag van vandaag herinnert Oirschot en omgeving bezoekers aan zijn historische achtergrond. Zo telt de gemeente meer dan 300?rijksmonumenten en?gemeentelijke monumenten. Daarnaast heeft het maar liefst twee?beschermde dorpsgezichten. Oirschot heeft daarmee de hoogste monumentendichtheid van Nederland.
Door de ideale ligging tussen Eindhoven, Den Bosch en Tilburg, de 11 natuurgebieden, de religieuze aantrekkingskracht en de lieflijke dorpskernen weten toeristen Oirschot te vinden. Er is dan ook veel horeca en vertier in de omgeving.
Oirschot bestaat uit de dorpen Oirschot, Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers. Omdat Oirschot een van de noordelijkste plaatsen van de Kempen is, wordt zij ook wel de Poort der Kempen genoemd.
De gemeente heeft bijna 19.000 inwoners. Onder hen zijn:
- Alex Klaasen (1976), zanger, acteur en cabaretier,
- Henry van Loon (1982) cabaretier, acteur.
In Spoordonk staat een oude watermolen met daarin een horecagelegenheid. Het is meteen een startpunt voor wandel- en fietstochten. Tijdens carnaval heet Oirschot Skôn Orregat.