De droom van een eenvoudige Brabantse jongen komt uit
Waarom naar de Sint Pieter in Rome gaan, als je een kopie van die beroemde basiliek ook in Brabant kunt zien? Je vindt de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch, een van de kernen van Halderberge. Er schuilt een mooi verhaal achter dit pareltje. Het verhaal van de jonge, ambitieuze priester Willem Hellemons die een droom had. En die droom realiseerde.
De uit Roosendaal afkomstige Willem Hellemons wordt in 1810 geboren in een eenvoudig gezin. Hij is nog jong als hij het klooster ingaat en naar Rome vertrekt om zijn priesterstudie af te ronden. Hij is diep onder de indruk van de eeuwige stad. Twee gebouwen raken hem in het bijzonder: de Sint-Pietersbasiliek en de Sint Jan van Lateranen waar hij op uitkijkt vanuit zijn studeerkamer en waar hij op zijn 23e tot priester wordt gewijd.
Een jaar later, in 1834, wordt hij benoemd tot kapelaan en later tot pastoor in Oudenbosch. Geïnspireerd door de imposante gebouwen in Rome, vind hij de Agathakerk in zijn parochie te klein voor het snel groeiend aantal katholieken. Hij heeft een droom en zet alles op alles om die droom te realiseren: een replica van de Sint-Pietersbasiliek maar dan met de gevel van de Sint Jan van Lateranen.
Zijn droom komt uit, al zal het lang duren voordat de eerste spade na de nodige tegenslag de grond ingaat. Dit gebeurt in 1865. De nieuwe kerk wordt in 1880 geconsecreerd, maar is dan nog lang niet af. En helaas voor Willem Hellemons zal hij dit ook niet meer meemaken. Hij overlijdt in 1884 op 74-jarige leeftijd. Maar hij zou trots zijn geweest als hij had geweten dat ‘zijn’ kerk in 1912 de eretitel Basiliek krijgt. Niet omdat de basiliek bijzonder oud of groot is, maar om zijn schoonheid en de bijzondere band met Rome.
De Basiliek van Oudenbosch is zeven dagen per week geopend en gratis te bezoeken.
Meer over Halderberge
Halderberge is op 1 januari 1997 ontstaan door een samenvoeging van de kernen Oudenbosch, Oud Gastel, Hoeven, Bosschenhoofd en Stampersgat. Deze dorpen heten met carnaval respectievelijk Puitenol, Vastelaovendzottelaand, Peejenlaand, Smoorfrêterslaand en Meekrapdurp.
Aantal inwoners: bijna 30.500.