Een kasteel waar mensen wonen, dat zie je niet vaak
Nederland telt ongeveer zevenhonderd kastelen, dus dat zijn er nogal wat. Bewoonde kastelen daarentegen zijn op een hand te tellen. Kasteel Heeze is een van die laatst bewoonde kastelen en alleen al om die reden bijzonder te noemen.
De geschiedenis van de bewoners van Kasteel Heeze gaat ver terug, naar 1760 om precies te zijn. Dan betrekt de eerste van Tuyll van Seroeskerken (baron Jan Maximiliaan) het kasteel, samen met zijn tweede vrouw Johanna de Geer en de vijf kinderen uit zijn eerste huwelijk. Daarna gaat het kasteel van generatie op generatie over, totdat in 1955 de toenmalig kasteelheer Samuel John Baron Tuyll van Serooskerken het kasteel nalaat aan een achterneef.
Deze achterneef, Hendrik Nicolaas Cornelis Baron van Tuyll van Serooskerken uit Geldrop, is de een na laatste kasteelheer. Hij besloot in 1962 het landgoed en de kamers open te stellen voor publiek en richtte in 1981 de Stichting Kasteel Heeze op die het kasteel ook in bezit heeft. Hendrik werd opgevolgd door zijn zoon, baron mr. drs. Samuel Ernest (Sammy), de laatste kasteelheer.
Een drukbezet man die zijn handen vol heeft aan het onderhoud van het kasteel en het beheer overlaat aan de, eveneens adellijke, baron Eric van Lawick van Pabst en zijn vrouw Sandra. Van Tuyll van Serooskerken zit in het bestuur van de door zijn vader opgerichte Stichting Kasteel Heeze en houdt op die manier een vinger een de pols.
Er is nog veel meer te vertellen over kasteel Heeze en je kunt er ook een kijkje nemen tijdens een rondleiding op zondag- of woensdagmiddag.
Meer over Heeze-Leende
Heeze is een dorp en hoorde tot de tijd van de Bataafse Republiek bij de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. Heeze is sinds 1997 onderdeel van de gemeente Heeze-Leende.
De gemeente telt ruim 16.000 inwoners. Tijdens carnaval heet Heeze Kraaienland en Leende Bloasdonk. Heeze-Leende was recent in het nieuws door nieuwe zoekacties op de Strabrechtse Heide naar de al 27 jaar vermiste studente Tanja Groen.