Er wordt weer chocolade gemaakt in de cacaofabriek
Er is veel te doen en te zien in Helmond, maar een van de favoriete plekken van de Helmonders zelf is De Cacaofabriek. De naam zegt precies wat het altijd is geweest: een fabriek waar cacao werd gemaakt. Helaas ging het bedrijf al in 1932 ter ziele, maar gelukkig is dit industrieel erfgoed bewaard gebleven en jawel: er wordt ook weer chocolade gemaakt!
De Cacaofabriek is in 2013 verbouwd tot een cultureel centrum in de meest brede zin van het woord. Sinds de opening in 2014 kun je er terecht voor exposities, films, muziek, een hapje, een drankje of het zetten van een tattoo. En, hoe kan het ook anders, voor de lekkerste chocolade.
Het idee van chocolaterie ‘ChocolaDeCacaofabriek’ is ontstaan vanuit de gedachte dat het nieuwe centrum niet compleet zou zijn zonder een passende invulling van chocolade en cacao. Eigenaar Hans van Bragt maakt zijn bonbons zelf van duurzame fairtrade chocolade en streekproducten. Dus in plaats van suiker gebruikt hij honing uit Helmond. Zo wil hij de verbinding maken tussen het roemrijke verleden van de ‘Nederlandsche Cacaofabriek’ en de culturele hotspot die de fabriek nu is.
Van Bragt heeft zeker een eer hoog te houden. Want zijn illustere voorgangers wisten in 1900 van hun ‘Helm-chocolade’ een wereldberoemd merk te maken dat in 1903 zelfs het predikaat ‘Koninklijk’ kreeg!
Meer over Helmond
De gemeente maakt deel uit van het stedelijk netwerk BrabantStad. Kenmerkend voor de stad is een verleden van metaal- en textielindustrie. Er wonen bijna 93.000 mensen. Tijdens carnaval heet Helmond Kattegat/Keiebijtersstad.
De lijst van bekende Helmonders is erg lang. Opvallend is het groot aantal bekende profvoetballers zoals René en Willy van de Kerkhof, Berry van Aerle en Hans Gillhaus en andere bekende sporters.
Bekijk de Omroep Brabant-uitzending van Mooi Brabant over Helmond: