Boeren en ambachtslieden in het zonnetje
Boekel is een uitgesproken plattelandsgemeente. Twee inwoonsters hebben meegedaan aan Boer zoekt Vrouw. En dan hebben we het uiteraard over Michelle van Asseldonk en Steffi Verhagen, die in Boekel een champignonkwekerij, respectievelijk een paardenhouderij runnen.
Boeren en ambachtslieden hebben in de loop der jaren een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van Boekel. Hieraan wordt elk jaar in augustus gerefereerd tijdens de Auwerwetse Boekelse Oogstdag. Het doet de organisatie dan ook veel pijn dat, als gevolg van het coronavirus, het evenement zowel dit als vorig jaar moest worden afgelast.
Het publiek komt bij traditie massaal op dit festijn af om te ervaren hoe hardwerkende Boekelnaren zich vroeger in de Peel staande hielden. Ook een standbeeld in Venhorst (‘de Hand aan de Ploeg slaan’) verwijst hiernaar.
Meer over Boekel
Deze gemeente wil nog wel eens landelijk de aandacht trekken. Door de afschaffing, als eerste in ons land, van welstandsregels, maar ook door de aanleg van een glasvezelverbinding voor het hele buitengebied.
Liefhebbers van bijvoorbeeld straattheater en muziek kunnen eind augustus normaal gesproken hun hart ophalen bij BoeCult. Los van deze activiteiten kun je je er ook vermaken met paintball, schieten, wandelen en fietsen. Kortom, de keuze is reuze, wordt wel eens gezegd in Boekel. Helaas: corona heeft roet in het eten gegooid.
De gemeente wordt gevormd door Huize Padua, Venhorst en Boekel zelf. Ze bestrijkt ruim 34,5 vierkante kilometer en telt sinds kort 11.000 inwoners. Wil je je inlezen voordat je een bezoek brengt aan Boekel: raadpleeg dan ‘Wereldberoemd in Boekel’, het boek van oud-inwoner Nick van der Aa. In carnavalstijd heet Boekel Knöllekesland.
Voormalig topwielrenster Leontien van Moorsel was lang het visitekaartje van Boekel. Op het Sint Agathaplein staat zelfs een standbeeld ter ere aan ‘Tinus’, de ‘Joekel van Boekel’.