Held op sokken in het Textielmuseum
De stad is bekend om z'n textielverleden en lakenindustrie. Een bezoek aan het Textielmuseum mag dan niet ontbreken. Even verderop ligt museum De Pont, met hedendaagse kunst, een voorloper op z'n eigen gebied. En natuurlijk is er de grootste kermis van de Benelux, die van 16 tot en met 25 juli in de binnenstad van Tilburg staat.
De Spoorzone in Tilburg is nog lang niet af, maar blikvanger de LocHal, waar onder meer de bibliotheek in gevestigd is, heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Dat komt vooral door de combinatie van aparte architectuur en het behoud van industrieel erfgoed. De leestafel in het hart van de bieb heeft een echt ouderwets onderstel van een locomotief en de oude spoorlijn loopt dwars door het gebouw.
Tilburg heeft de afgelopen twintig jaar hard gewerkt om onder het imago van 'lelijk eendje' uit te komen. Het centrum is verfraaid met een gloednieuw stadspark, waar je een kunstige uitkijktoren kunt beklimmen, kunt sporten, wandelen, een drankje nemen en 's zomers een festival bezoeken, dat deels gratis toegankelijk is.
Maar ook de Piushaven is opgeknapt en nu kun je er bij meerdere cafés, restaurants en een stadsbrouwer terecht, wat het een heel levendig gebied maakt. Op het water kun je een bootje huren en in de zomermaanden vind je er een stadstrand. Een paar prachtig gerestaureerde woonboten maken de haven compleet.
Meer over Tilburg:
Tilburg heeft bijna 200.000 inwoners. Bekende (oud-)inwoners zijn: schrijver en presentator Ivo de Wijs, politica Karla Peijs, het vermoorde meisje Marietje Kessels (1889-1900) en zanger Guus Meeuwis. Met carnaval heten zij Kruikezeikers en die wonen in Kruikenstad.