Liveblog

Coronanieuws: aangifte na bedreiging Brabantse prikkers door complotdenkers

1 juli 2021 om 06:00 • Aangepast 2 juli 2021 om 10:18
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In Brabant zijn sinds woensdag 115 nieuwe besmettingen geteld
  • WHO waarschuwt voor nieuwe coronagolf in Europa.
  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdag nog 36 coronapatiënten.
  • Veel mensen wachten nog op geld geannuleerde vluchten.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

22.15

1,5 meter blijft ook met sneltest beperking voor fysiek onderwijs

Zelfs als studenten van het mbo, hbo en de universiteit voor de les een sneltest afnemen, blijft fysiek onderwijs beperkt zolang men anderhalve meter afstand moet houden. Dat schrijft demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Er is niet genoeg ruimte in onderwijsinstellingen voor zowel volledig fysiek onderwijs als het houden van anderhalve meter afstand.

De afgelopen maanden werd in acht regionale pilots onderzocht hoe preventieve coronatests meer fysiek onderwijs zo veilig mogelijk kunnen maken. Maar studenten zijn niet verplicht om voorafgaand aan de les een test af te nemen. Uit de onderzoeken komt naar voren dat mede daardoor te weinig studenten zich testten om de anderhalve meter los te kunnen laten en zo meer fysiek onderwijs te geven.

18.35

Aangifte van GGD tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen

De GGD heeft aangifte gedaan bij de politie omdat medewerkers van de organisatie worden bedreigd door complotdenkers. Leden van de Telegram-groep De Bataafse Republiek delen de namen van vaccineerders met elkaar, met oproepen als 'ruim deze moordenaars van de straat', 'jagen maar' en 'alles kan kapot'.

Chatgroep De Bataafse Republiek heeft ongeveer zevenduizend leden. De Telegram-groep is opgezet door de Red Pill Journal, het platform van complotdenkers Micha Kat, Wouter Raatgever en Joost Knevel. Zij geloven in complottheorieën over pedonetwerken. Raatgever werd vorige week veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het maken van opruiende bedreigende filmpjes.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

115 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn sinds woensdag 115 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. In heel Nederland waren het er 845. Dat is het hoogste aantal in Nederland sinds twee weken.

Wachten op privacy instellingen...

14.28

Treinreizigers hebben 7 kilo MDMA maar geen mondkapje

Twee mannen die in de trein zaten, zijn woensdagavond bij Breda aangehouden omdat ze zeven kilo MDMA bij zich hadden. De twee vielen op omdat ze geen mondkapje droegen en vielen daarom door de mand.

Omdat ze geen mondkapje droegen, besloot de conducteur hen te controleren. Ze hadden geen legitimatiebewijs bij zich en probeerden te vluchten. Toen ze politie hen op het station controleerde, hadden ze een tas met zeven kilo MDMA bij zich en een paarduizend euro contact geld op zak.

14.23

Slechts tien nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn slechts negen mensen nieuw op een verpleegafdeling beland vanwege COVID-19. Eén patiënt belandde vanwege corona op de intensive care. Dat was de eerste opname daar in drie dagen. In totaal werden dus tien nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is het laagste aantal sinds half oktober, toen het Landelijk Coërdinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.

Tegenover de tien opnames staat dat 28 mensen het ziekenhuis hebben verlaten, omdat ze zijn overleden of omdat ze genoeg zijn hersteld. Daardoor daalde het totale aantal opgenomen coronapatiënten met achttien naar 278. Dat is het laagste aantal sinds half september. Toen zat Nederland aan het begin van de tweede golf en liep de druk op de ziekenhuizen juist op.

14.14

Reiziger uit oranje risicogebieden niet meer in thuisquarantaine

Reizigers uit risicogebieden die oranje kleuren hoeven sinds donderdag bij terugkomst niet langer tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het gaat om gebieden als Spanje en de hoofdstad van Portugal, Lissabon. Het dringende advies tot thuisquarantaine voor deze risicogebieden vervalt voor Europese reizigers met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs na een besmetting. Dit geldt ook voor reizigers met een Digitaal Coronabewijs, aldus het ministerie.

13.46

Meer dan 200 miljoen coronacertificaten afgegeven in EU

Binnen de Europese Unie zijn al meer dan 200 miljoen coronacertificaten afgegeven, meldt de Europese Commissie. Sinds donderdag maken bijna alle EU-lidstaten gebruik van deze certificaten. Alleen Ierland is nog niet helemaal klaar als gevolg van een cyberaanval.

Het certificaat, dat ook wel bekendstaat als het coronareisbewijs, laat zien dat iemand negatief is getest op het coronavirus, recent is hersteld na een besmetting of gevaccineerd is tegen COVID-19. Dit moet veilig reizen binnen de Europese Unie mogelijk maken.

13.25

'Dit weekend geen vertragingen bij Testen voor Toegang'

Stichting Open Nederland verwacht voor komende uitgaansavonden geen problemen met het Testen voor Toegang. Vorig weekend ontstonden vertragingen, volgens de stichting door een hackpoging. Een woordvoerder kan nog geen informatie geven over wie er achter de actie zat.

Volgens hem verliepen de testafspraken van afgelopen dagen allemaal goed. Ook komende avonden, als het drukker is in de uitgaanswereld, kunnen mensen er volgens de stichting op rekenen dat ze hun testuitslag op tijd hebben.

12.35

Files nemen toe, vooral op vrijdag

De wegen zijn nog steeds veel rustiger dan vóór de coronacrisis, maar de files komen langzaamaan terug. Dat bevestigt de ANWB na berichtgeving in De Telegraaf. Op vrijdagen is het zelfs drukker op bepaalde knelpunten dan voor de pandemie. "We zien het aantal files weer toenemen", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Maar zeker niet in de mate van voor corona." In juni was het op vrijdag, vooral in de middag, op knelpunten drukker dan in 2019.

12.22

Nieuw onderzoek naar huisdieren en corona

Het is nog steeds niet helemaal uit te sluiten dat huisdieren het coronavirus verder brengen. Besmette huisdierenbezitters doen er daarom zeer verstandig aan hun kat of hond te mijden, net zoals ze met huisgenoten moeten doen. Dit zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze doet de oproep uit voorzorg, na nieuw onderzoek.

11.40

WHO waarschuwt voor nieuwe coronagolf in Europa

Aan de gunstige ontwikkeling van de coronacijfers in Europa is na ruim twee maanden een einde gekomen. Dat zegt de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie, die waarschuwt dat een nieuwe besmettingsgolf onvermijdelijk is als burgers en overheden geen discipline tonen. Het aantal nieuwe coronabesmettingen vertoonde tien weken op rij een dalende lijn, maar inmiddels gaat het volgens de WHO toch weer de verkeerde kant op.

"Het aantal gevallen steeg vorige week met tien procent", zei regionaal topman Hans Kluge van de gezondheidsorganisatie donderdag. De arts noemt meerdere oorzaken van de toename van het aantal besmettingen. Mensen spreken weer vaker met elkaar af, er wordt meer gereisd en er worden allerlei maatregelen geschrapt die verspreiding van het virus moesten voorkomen. Ondertussen grijpt de besmettelijkere Delta-variant om zich heen.

11.15

Ziekenhuizen moeten mogelijk honderdduizenden operaties inhalen

Nu de coronavleugels van ziekenhuizen leeglopen, staat artsen en verpleegkundigen een nieuwe klus te wachten. Ze moeten de operaties en behandelingen uitvoeren waar ze tijdens de coronadrukte niet aan toe zijn gekomen. Tussen maart 2020 en mei 2021 zijn ongeveer 320.000 operaties minder uitgevoerd dan normaal, en een groot deel daarvan moet de komende tijd worden ingehaald, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De 320.000 niet uitgevoerde operaties vormen volgens de toezichthouder 22 procent van het totaal aantal operaties in een jaar. Vooral niet-dringende ingrepen zijn komen te vervallen. Het gaat bijvoorbeeld om het plaatsen van een nieuwe heup of knie, of een ingreep tegen staar.

11.25

De nieuwe ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag nog 36 coronapatiënten. Het is voor het eerst sinds 31 juli vorig jaar dat dat aantal onder de veertig komt. Het is ook het laagste aantal sinds 4 maart 2020, kort voor het uitbreken van de eerste golf. Gisteren lagen er nog 43 coronapatiënten in de verschillende ziekenhuizen in onze provincie. Er is de afgelopen 24 uur één nieuwe coronapatiënt opgenomen. Vijf patiënten zijn het afgelopen etmaal ontslagen uit het ziekenhuis en twee patiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19.

10.45

Ontspannen op vakantie dankzij een goede voorbereiding

Op vakantie naar het buitenland is dit jaar minder zorgeloos dan je gewend bent. De gemeente Bladel zet daarom voor een goede voorbereiding alles waar je rekening mee moet houden nog even op een rijtje. Zodat je straks ontspannen op vakantie kunt.

Wachten op privacy instellingen...
10.00

GGD West-Brabant bouwt aantal vaccinatielocaties af


De volgende fase nadert in de vaccinatiecampagne. Daarom breng de GGD West-Brabant in augustus het aantal priklocaties terug van vijf naar één. Dit meldt de GGD vanochtend. Alleen de priklocatie Breepark in Breda blijft bestaan. “Het vaccinatieprogramma verloopt erg succesvol en veel mensen zijn al gevaccineerd. Het is nu tijd om de volgende stap te nemen”, licht de GGD West-Brabant het besluit toe.

Per 1 augustus stopt de GGD West-Brabant met vaccineren in Almkerk, Roosendaal en op Breda Airport. Op 15 augustus volgt ook de locatie Bergen op Zoom.

Foto: Flip Franssen.
Foto: Flip Franssen.
08.00

'Ouders vaak betrokken bij seksuele uitbuiting van hun kind'

De coronapandemie lijkt niet te hebben gezorgd voor een daling in het aantal minderjarigen dat seksueel wordt uitgebuit. Bovendien zijn ouders steeds vaker direct betrokken bij de uitbuiting van hun eigen kind. Dat heeft het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) vandaag bekendgemaakt.

In 2020 meldden zich 283 kinderen op het digitale hulpplatform, 250 van hen gaven aan zelf slachtoffer van seksuele uitbuiting te zijn. Ze werden bijvoorbeeld ingezet bij webcamseks of aan derden uitgeleend om seksuele handelingen te verrichten. Het rapport toont volgens een woordvoerder aan dat de seksuele uitbuiting van soms heel jonge kinderen ook tijdens de coronapandemie is doorgegaan.

07.26

Veel mensen wachten nog op geld geannuleerde vluchten

Vele duizenden gedupeerden wachten nog altijd op geld van hun geannuleerde reis vanwege de coronacrisis. Vooral buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en platforms die vliegtickets verkopen komen maar niet over de brug, meldt BNR Nieuwsradio na navraag bij claimclubs. "Sommige luchtvaartmaatschappijen betalen het geld wel terug aan de bemiddelaar, maar die keert het vervolgens niet uit aan consumenten. Zij worden van het kastje naar de muur gestuurd."

04.21

Nauwelijks overtreders quarantaineplicht bekeurd


Een maand na de invoering van de quarantaineplicht voor reizigers uit een zeer hoog risicogebied zijn er nog nauwelijks overtreders bekeurd. Het ministerie van Volksgezondheid laat aan de Telegraaf weten dat tot en met maandag 23 boetes zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de wettelijke quarantaineplicht hebben gehouden.

03.30

Douaniers in hele EU weten raad met coronareiscertificaat


Nederlanders en andere EU-burgers kunnen vanaf donderdag op reis in de Europese Unie met een gerust hart hun coronacertificaat gebruiken. De Europese regels voor het certificaat, met een QR-code die aantoont dat een reiziger vermoedelijk niet besmettelijk is, gaan in. Nagenoeg alle lidstaten kunnen nu vaststellen of ze een reiziger veilig toegang kunnen verlenen, omdat hij of zij volledig tegen het coronavirus is gevaccineerd of beschermd is door het al eerder doormaken van de ziekte.

03.30

Doorstart D-reizen gaat iets trager dan gedacht


D-reizen heropent de deuren, maar het hele proces gaat wel wat trager dan eerder aangekondigd. Dat vertelt directeur Marc van Deursen van Prijsvrij, dat onderdelen van D-reizen overnam na het faillissement. De reisorganisatie wil verder met zo'n 150 van de oorspronkelijke 285 reisbureaus en zo'n 450 van de vroegere 1100 medewerkers. Maar Prijsvrij moest na de deal met de curatoren zelf met bijvoorbeeld verhuurders van de winkelpanden in onderhandeling om filialen te kunnen voortzetten.

03.30

Huisartsen en zorginstellingen kunnen vaccinatiebewijs regelen


Huisartsen en zorginstellingen kunnen vanaf donderdag een vaccinatiebewijs regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Daarmee kan de gevaccineerde een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app. Een gevaccineerde wiens prik wel in het centrale register van het RIVM staat, krijgt het groene vinkje automatisch. Als dat niet lukt, kan zij of hij contact opnemen met de huisarts, het ziekenhuis of ze instelling waar de prik is gezet.

Huisartsen en zorginstellingen kunnen een vaccinatiebewijs regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat.  (foto: ANP 2021/ Robin Utrecht).
Huisartsen en zorginstellingen kunnen een vaccinatiebewijs regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. (foto: ANP 2021/ Robin Utrecht).
00.01

Aantal coronadoden daalde in maart met een derde


Artsen zien dat in maart een derde minder mensen zijn overleden aan het coronavirus dan in februari. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Deze daling was eerder ook al zichtbaar in de minder complete cijfers van het RIVM. Door de vaccinatiecampagne wordt de kans steeds kleiner dat mensen het coronavirus oplopen en daar ernstig ziek van worden of zelfs aan overlijden.

Wachten op privacy instellingen...

23.38

Duits coronavaccin van CureVac uiteindelijk 48 procent effectief


Het Duitse coronavaccin van biofarmaceut CureVac is slechts voor 48 procent effectief, blijkt uit de definitieve onderzoeksresultaten die het bedrijf heeft gepresenteerd. Uit eerdere proeven bleek al dat het coronavaccin voor 47 procent effectief was. Het bedrijf verwachtte aan het einde van het jaar vaccins te gaan leveren, met deze resultaten gaat dat niet door.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!