Coronanieuws: besmettingen na studentenfeesten
De hoofdpunten:
- Een aantal horecazaken in de Maastrichtse binnenstad is gesloten vanwege een golf aan coronabesmettingen onder het personeel.
- 244 nieuwe coronabesmettingen gemeld op maandag.
- De Delta-variant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand.
- Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares is maandag gestegen naar 110. Het waren er zondag nog 99.
- In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend dertig coronapatiënten, een minder dan zondag en vijf minder dan vrijdag.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten.
Israël ziet lagere effectiviteit Pfizer tegen Delta-variant
Het vaccin van Pfizer/BioNTech is minder effectief in Israël sinds de Delta-variant van het coronavirus daar dominant is, maar voorkomt nog altijd veel ziekenhuisopnames. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de doelmatigheid van het Duits-Amerikaanse vaccin gedaald naar 64 procent, terwijl dat in februari nog 95 procent was.
Evengoed zorgt het middel nog voor een daling van 93 procent in ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames, hoewel dat minder is dan in februari. De waarnemingen vielen overigens in de periode dat coronamaatregelen werden opgeheven.
De virusvariant die werd ontdekt in India zorgt sinds een aantal weken voor groeiende besmettingsaantallen in Israël, waar de vaccinatiegraad relatief hoog is. Zondag legden 334 mensen een positieve test af, vooral jongeren. Zoveel waren het er sinds eind april niet geweest. Onder hen veel mensen die al twee prikken hadden gehad.
50 nieuwe besmettingen na feestje Haagse studenten
Er zijn vijftig nieuwe besmettingen vastgesteld na een feestje van de Haagse studentenvereniging La Confrérie. Dat blijkt uit een interne mail die is gestuurd naar studenten van Hotelschool The Hague, meldt RTL Nieuws.
"Met gepaste voorbereiding hebben wij onze sociëteit op 30 juni en 1 juli geopend", liet het bestuur van de vereniging weten. "Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen."
Het feestje heeft overigens niet plaatsgevonden op Hotelschool The Hague, maar de studenten studeren daar wel. In de interne mail stond dat er studenten van alle vier de leerjaren aanwezig waren. "Het aantal besmettingen groeit snel", was de boodschap in de mail.
Vaccinatielocatie in Amsterdam twee dagen dicht vanwege festivals
Mensen die op 31 juli en 1 augustus een prikafspraak hebben staan in de NDSM-loods in Amsterdam-Noord moeten een nieuwe afspraak maken. Op die data worden op het terrein namelijk twee festivals gehouden: Pleinvrees en De Zon.
Volgens een woordvoerder van de GGD worden de afspraken geannuleerd, omdat het verenigen van twee grote bezoekersstromen op ÚÚn dag niet verantwoord zou zijn. "En de festivals hebben recht op dat terrein", aldus de woordvoerder. "Toen wij in de NDSM-loods trokken om te vaccineren, zat alles nog op slot. Deze vaccinatieafspraken werden gemaakt in een periode toen iedereen dacht: er zijn daar geen evenementen."
Zes studenten besmet na feest bij studentenvereniging Groningen
Zes personen die afgelopen woensdag een groot feest van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus bezochten, zijn besmet met het coronavirus. Dat is naar voren gekomen uit bron-en contactonderzoek van de GGD, aldus de studentenvereniging op haar website.
Albertus Magnus meldt dat het mogelijke cluster van besmettingen is ontstaan ondanks het hanteren van Testen voor Toegang. "De nauwe contacten van de besmette personen zijn aan de hand van het bron-en contactonderzoek dringend verzocht om voor vijf dagen in quarantaine te gaan en zich op dag vijf te laten testen", aldus Albertus Magnus. Ook de andere bezoekers van het feest kregen het advies zich te laten testen. Volgens RTV Noord waren er negenhonderd mensen naar het feest gekomen.
Albertus Magnus blijft deze week wel open, zoals eerder was gepland. De vereniging stelt dat dit besluit is genomen op advies van de GGD en dat Testen voor Toegang als maatregel wordt gehandhaafd. Ook zijn studenten gevraagd om contact op te nemen met het bestuur van de vereniging als zij positief testen op het coronavirus.
Engeland laat alle maatregelen los
Inwoners van Engeland hoeven vanaf 19 juli geen afstand meer te houden en kunnen ook weer naar grote bijeenkomsten. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het advies om vanuit huis te werken vervallen. Mensen moeten "goed geïnformeerd" zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen.
Die versoepelingen zijn mogelijk dankzij het "succesvolle" vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Daardoor kan Engeland over twee weken doorgaan in de route naar meer vrijheden. Voor bijvoorbeeld nachtclubs en restaurants gelden dan geen beperkingen meer.
Discotheek 'nam juist extra maatregelen'
Discotheek Aspen Valley in Enschede had extra voorzorgsmaatregelen genomen op 26 juni, de eerste openingsavond na de lockdown. De uitbater van de uitgaansgelegenheid in Enschede zegt in een verklaring aan het ANP dat de documenten van bezoekers dubbel werden gecheckt en het personeel twee keer per week werd getest. Toch blijken veel bezoekers die in de uitgaansgelegenheid zijn geweest besmet met corona. De discotheek blijft dicht totdat er meer duidelijkheid is over de coronabesmettingen, aldus de uitbater.
‘Geen zorgen bij Nederlandse reizigers om Delta-variant’
Nederlanders maken zich in aanloop naar de zomervakantie geen zorgen over de Delta-variant van het coronavirus. Reisbrancheorganisatie ANVR zegt dat reizigers vooral vragen hebben over de geldende maatregelen op de plek van bestemming en benodigde testen, maar niet over het gevaar van de besmettelijkere coronavariant. "De Nederlander wil op vakantie, dat is duidelijk", aldus een woordvoerder.
De Jonge dankt Duitsland voor opvangen ic-patiënten
Zorgminister Hugo de Jonge heeft zijn waardering en dank uitgesproken voor Duitsland, dat vorig jaar meer dan zeventig Nederlandse patiënten verzorgde op Duitse intensive cares. Hij deed dit tijdens het staatsbezoek van het koningspaar aan Berlijn. Het paar bezocht het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse evenknie van het RIVM), waar werd gesproken over de Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van gezondheidszorg.
Vaccins wisselen kan
Er is geen bezwaar om mensen na de eerste prik tegen corona met het vaccin van AstraZeneca, de tweede injectie met die van BioNTech/Pfizer toe te dienen. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert.
Barbecue om einde lockdown te vieren eindigt in besmettingen
Zeker zeventien mensen hebben het coronavirus opgelopen bij een feestje voor cafémedewerkers in Maastricht. Dat aantal kan verder oplopen, aldus de GGD in Zuid-Limburg na berichten in regionale media.
De eigenaar van meerdere Maastrichtse cafés zegt tegen 1Limburg dat ongeveer vijftig medewerkers vorige week dinsdag samen waren gaan barbecueën om het einde van de lockdown te vieren. Volgens de GGD wordt dat verhaal bevestigd door het bron- en contactonderzoek. Onder de positief geteste personen zijn geen cafégasten, aldus de gezondheidsdienst.
Minister wil dat fysiek onderwijs de norm blijft
Fysiek onderwijs moet de norm blijven, vindt demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Maar er moet wel "genuanceerd" naar worden gekeken. "Digitaal onderwijs is niet altijd verkeerd", zei ze in een debat in de Kamer over het mbo en hoger onderwijs ten tijde van corona.
In de Kamer was enige onrust ontstaan nadat een mbo-school in Rotterdam had aangekondigd na de zomer door te willen gaan met online lessen. "Afstandsonderwijs mag nooit normaal worden", zei Jan Paternotte (D66). "Digitaal was een noodoplossing", aldus Harm Beertema (PVV).
De Jonge: stijgend aantal besmettingen is zorgelijk
Dat het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen snel toeneemt, is "wel iets om je zorgen over te maken", zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge. "Je moet waakzaam zijn." Hij wil goed kijken of er daadwerkelijk veel meer mensen besmet raken, of dat de toename deels valt te verklaren doordat veel meer mensen zich laten testen. "Die analyse moeten we goed maken."
Testen voor Toegang draagt mogelijk bij aan stijging besmettingen
Het groeiend aantal positieve tests heeft mogelijk voor een deel te maken met Testen voor Toegang. Mensen die op stap willen moeten sinds vorige week een vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag laten zien om naar binnen te mogen. Daardoor zijn er de afgelopen dagen veel meer tests gedaan. Daarnaast gooit de Delta-variant van het virus roet in het eten. Veel scholieren liepen dit virus op in het buitenland en namen het mee terug naar Nederland. Ook de versoepelingen spelen mogelijk een rol, waardoor meer mensen bij elkaar komen.
Extra sneltestlocatie in Bergen op Zoom
Hoogste aantal besmettingen in maand tijd
Het aantal positieve coronatests blijft toenemen. Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen kwam maandag uit op 1545, het hoogste aantal in bijna een maand tijd. Het is de eerste keer sinds 10 juni dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1500 uitkomt.
Vergeleken met vorige week maandag is het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen bijna verdrievoudigd. Toen ging het om 569 positieve tests. Sinds eind juni neemt het aantal positieve tests weer toe. Het gemiddelde aantal besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 979, vergeleken met 839 zondag en 737 zaterdag.
244 nieuwe besmettingen in Brabant
In onze provincie zijn maandag 244 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 67 meer dan zondag, toen er 177 besmettingen bijkwamen. Sinds eind juni neemt het aantal besmettingen weer toe.
Coronacluster Maastrichtse horeca: vier zaken dicht
Een aantal horecazaken in de Maastrichtse binnenstad is gesloten vanwege een golf aan coronabesmettingen onder het personeel, meldt 1Limburg. De cafés In de Karkol en De Bòbel houden net als De Comedie en OLV2 de deuren voorlopig gesloten. Bij de vier zaken zouden in totaal zeventien medewerkers besmet zijn. Personeelsleden zijn per mail op de hoogte gesteld. In dat bericht is hen ook op het hart gedrukt zich zo veel mogelijk aan de nog geldende coronamaatregelen te houden:
Toch weer meer coronapatiënten op intensive care
Het aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares is maandag gestegen naar 110. Het waren er zondag nog 99. Dat was de eerste keer sinds september vorig jaar dat het landelijke aantal onder de 100 lag. Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn er in 24 uur dus elf patiënten bijgekomen.
Weer nieuwe besmette jongeren disco Enschede
Het aantal mensen dat op 26 juni het coronavirus opliep in de Enschedese nachtclub Aspen Valley is gestegen tot 180, meldt de GGD Twente maandag. Dat zijn er vijftien meer dan zondag. "Je ziet dat het aantal nog steeds oploopt", zegt een woordvoerder, 'maar niet meer zo hard als de eerste dagen'. Eerder riep de GGD bezoekers op zich te laten testen. Hoeveel van de ongeveer zeshonderd feestgangers zich opnieuw hebben laten testen, weet de GGD niet.
Duitse regering verwerpt boete voor 'vaccinspijbelaars'
De Duitse regering voelt er niets voor om weigeraars van een coronavaccinatie te beboeten. Berlijn verwerpt de suggestie van het Rode Kruis een geldstraf van 25 tot dertig euro in te voeren als je niet op een prikafspraak verschijnt. De voorzitter van een afdeling van het Duitse Rode Kruis wil de boete voor 'vaccinspijbelaars' om verspilling te voorkomen. Maar een regeringswoordvoerder zegt dat er geen plannen in die richting bestaan.
Lareb meldt 257 overlijdens in eerste veertien weken van prikcampagne
Na de bijna 3,7 miljoen coronavaccins die tot medio april werden toegediend, ontving bijwerkingencentrum Lareb naar eigen zeggen 257 meldingen van overlijden van een gevaccineerde. Het overlijden kwam echter bijna nooit door de prikken op zich. Er is 'geen patroon van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen overleden, naast de al bekende ernstige bijwerking van trombose met een tekort aan bloedplaatjes', laar Lareb weten.
Mensen weer uitgenodigd voor coronaprik door incompleet register
Mensen van wie de vaccinatie nog niet in het centrale register van het RIVM staat, kunnen mogelijk opnieuw een uitnodiging voor een coronaprik krijgen. Deze mensen worden meegenomen in een zogenoemde 'veegronde', waarbij het RIVM mensen uitnodigt die volgens het register nog geen prik hebben gehad.
Man krijgt zes maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel
Een 34-jarige man uit Enschede is maandag veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, omdat hij RIVM-bestuurder Jaap van Dissel en de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk bedreigde. De man, een van de beheerders van het Telegram-kanaal 'Exposekanaal', dreigde in twee berichten met het gooien van een baksteen. Hierbij vermeldde hij ook de privéadressen van Van Dissel en de burgemeester.
Vissers Urk kunnen zaterdag coronavaccin zonder afspraak halen
Zo'n zeshonderd vissers uit Urk kunnen zaterdag zonder afspraak een coronavaccinatie halen. GGD Flevoland heeft de vaccinatielocatie in een sporthal aan de Vlechttuinen die dag speciaal voor hen gereserveerd. Omdat de vissers meestal op zee zitten, is het lastig voor hen om een vaccinatie te halen of daar een afspraak voor te maken. Daarom kunnen zij zaterdag zonder afspraak het Janssen-vaccin krijgen. Dat is handig omdat daar maar een prik van nodig is.
Huishoudens in eurozone spaarden weer meer in eerste kwartaal
Huishoudens in de eurozone zijn in het eerste kwartaal van dit jaar weer meer gaan sparen omdat ze door de lockdowns tegen het coronavirus niet op vakantie konden of uit eten konden gaan. Ook werd geld apart gezet vanwege onzekerheid over de crisis. Dat komt naar voren uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Delta-variant van coronavirus nu ook dominant in België
De Delta-variant van het coronavirus heeft nu ook in België de overhand. De zorgen over de mutant groeien. Deze is besmettelijker dan eerdere varianten en rukt in heel Europa op. De virusvariant stak voor het eerst de kop op in India. Delta greep vervolgens in het Verenigd Koninkrijk om zich heen, zozeer dat de regering in Londen geplande coronaversoepelingen moest uitstellen. Onder meer Portugal volgde. Ook in Duitsland is de variant dominant.
Coronavirus dwingt filmfestival naar grote Kinepolis Jaarbeurs
Het Nederlands Film Festival (NFF) vindt dit jaar grotendeels plaats in de Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht, maakte directeur Silvia van der Heiden maandag bekend tijdens een persdag in de bioscoop. Zo kunnen makkelijker coronamaatregelen worden genomen, mocht dat nodig zijn. Normaal gesproken vinden de activiteiten verspreid over de gehele stad plaats.
Gezondheidsraad komt maandag met advies over combineren prikken
De Gezondheidsraad komt maandag aan het eind van de middag met een advies over het combineren van verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus. Daarover is al enige tijd discussie. Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland bijvoorbeeld stelden kortgeleden dat mensen die na de eerste prik met AstraZeneca een tweede injectie met Pfizer krijgen, een betere afweer tegen het virus ontwikkelen dan na een tweede dosis AstraZeneca.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend dertig coronapatiënten, een minder dan zondag en vijf minder vrijdag. Dat maakte het ROAZ - dat in het weekend geen cijfers meer publiceert - maandagochtend rond elf uur bekend. Er is de voorbije 24 uur een nieuwe coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat twee coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen zijn. Een is overgeplaatst. Het afgelopen etmaal is geen coronapatiënt overleden in de Brabantse ziekenhuizen.
Wibra handelt niet in strijd met goed werkgeverschap
De kortgedingrechter oordeelt dat winkelketen Wibra de cao juist toepast en niet handelt in strijd met goed werkgeverschap door haar werknemers de uren die zij tijdens de corona-lockdown niet hebben gewerkt alsnog te laten werken. Het inroosteren gebeurt volgens de rechter in goed overleg met de werknemers en er zijn grenzen aan het maximaal aantal uren dat ingehaald moet worden. De zaak was aangespannen door vakbond FNV.
Vervuiling door stikstof en fijnstof fors lager in coronajaar
De coronapandemie heeft de luchtvervuiling in Nederland vorig jaar tijdelijk fors doen afnemen. De vervuiling door stikstofoxiden nam met ongeveer twintig procent af, becijfert het RIVM. Ook de hoeveelheid fijnstof lag behoorlijk lager. Dat komt in elk geval voor een deel doordat veel mensen thuis werkten en minder de weg opgingen. Van de zeer fijne deeltjes die bekendstaan daalde de gemiddelde concentratie in de lucht met ongeveer vijftien procent. De concentratie van iets grotere deeltjes daalde met tien procent.
Geboren in 2006? Dan kun je nu een prikafspraak maken
Jongeren die in 2006 zijn geboren, kunnen sinds maandagochtend tien uur een afspraak maken voor een coronaprik. Deze jongeren, die dit jaar 15 jaar oud worden, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech bij de GGD. Tieners vanaf 16 jaar beslissen zelf of ze zich laten vaccineren. Kinderen van 12 tot en met 15 jaar besluiten samen met hun ouders. Als ouders en kind er niet uitkomen, geeft de mening van het kind de doorslag. Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.
Diederik Gommers verwacht niet dat Delta-variant tot lockdown zal leiden
Intensive care-arts Diederik Gommers ziet niet snel gebeuren dat Nederland vanwege de oprukkende Delta-variant van het coronavirus weer op slot zal moeten. "Op dit moment verwachten we niet dat de ziekenhuizen overlopen en dat we weer in een lockdown moeten. We denken dat we het kunnen controleren", zegt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR.
Veel minder bussen op de weg in 2020 vanwege corona
Door de uitbraak van het coronavirus was een bus vorig jaar een bijna ongewone verschijning op de weg. Vooral touringcars maakten veel minder kilometers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bussen legden in 2020 een kwart minder kilometers af dan een jaar eerder. Bij lijndienstbussen bleef de afname beperkt tot ongeveer negen procent, terwijl touringcars te maken hadden met een min van 64 procent.
Rechter doet uitspraak over inhalen corona-uren
Vakbond FNV en winkelketen Wibra krijgen te horen of personeel van de keten al dan niet onbetaald uren moet inhalen. De rechter doet maandag uitspraak in de zaak over de zogeheten plus- en minuren. FNV wil voorkomen dat personeel uren moet inhalen, terwijl ze door overmacht niet konden werken. Wibra voldoet naar eigen zeggen aan afspraken uit de cao.
Bij Wibra heeft het personeel een contract voor een vast aantal uren per maand, maar kan het aantal gewerkte uren soms wat afwijken. Ook tijdens de corona-winkelsluitingen kreeg het personeel gewoon uitbetaald hoewel er soms minder werk was. In overleg met de ondernemingsraad besloot Wibra het personeel langer de tijd te geven om de minuten weg te werken.
'Coronamaatregelen in Engeland op 19 juli grotendeels opgeheven'
De nog resterende coronamaatregelen in Engeland worden vanaf 19 juli opgeheven. Dat zal de Britse premier Boris Johnson maandag naar verwachting tijdens een persconferentie bekendmaken. De Britse regering meldt dat Johnson zijn plannen uiteen zal zetten voor de laatste versoepelingen in Engeland, waaronder zijn plannen rondom afstand houden, het dragen van mondkapjes en thuiswerken.
NS laat alle nachttreinen weer rijden
Vanaf deze maandag laat de NS alle nachttreinen weer rijden. De uitgaanstreinen op de trajecten Rotterdam-Eindhoven-Utrecht , Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort en Nijmegen-Utrecht werden door de coronamaatregelen lange tijd niet ingezet. De nachttreinen in de Randstad zijn de afgelopen periode wel gewoon blijven rijden.
Koningspaar in Berlijn voor eerste staatsbezoek in zestien maanden
Het Koninklijk paar brengt vanaf maandag een driedaags staatsbezoek aan Duitsland. Het is vanwege de coronacrisis het eerste staatsbezoek in bijna zestien maanden tijd. Het bezoek was eerder uitgesteld en gaat nu door met beperkingen wegens het virus en de geldende maatregelen. In Berlijn zullen koning Willem-Alexander en koningin Mßxima dinsdag onder anderen Angela Merkel ontmoeten, in haar laatste maanden als de bondskanselier van Duitsland.