Helpende M-side FC Den Bosch kon gang gaan na avondklokrellen

6 juli 2021 om 06:19 • Aangepast 7 juli 2021 om 08:12
nl
De harde kern van voetbalclub FC Den Bosch, die na de avondklokrellen in die stad hielp bij het handhaven van de openbare orde, weigerde zich aan de regels te houden die de lokale driehoek (politie, gemeente en OM) had opgesteld. "We laten ons niet chanteren, maar moeten de groep ook niet tegen ons krijgen", staat in een van de documenten die NRC bij de gemeente Den Bosch opvroeg.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Op maandagavond 25 januari trokken relschoppers een spoor van vernieling door de binnenstad van Den Bosch. Ze volgden het voorbeeld van andere plaatsen waar het na het ingaan van de avondklok tot hevige rellen kwam.

Harde kern
De volgende dag accepteerde burgemeester Jack Mikkers (VVD) een aanbod van FC Den Bosch om supporters van de harde kern te laten helpen bij het voorkomen van nieuwe plunderingen, schrijft de krant. NRC deed een zogeheten WOB-verzoek bij de gemeente, wat staat voor 'Wet openbaarheid van bestuur'. Zo kwam informatie over de gang van zaken boven tafel.

Eenmaal op straat eiste de M-side met meer dan zestig supporters te mogen patrouilleren. Onder toeziend oog van enkele agenten werden uiteindelijk zo'n honderdvijftig hesjes uitgedeeld die afkomstig waren van FC Den Bosch. Dit grotere aantal was niet met de lokale driehoek overlegd, zo blijkt uit de documenten. Er sloten zich later ook mensen zonder hesje aan.

De coronaregels lapten de supporters aan hun laars. "Ze willen als groep blijven staan c.q. houden zich niet aan coronamaatregelen.” De driehoek besluit daarop: "Positief en in verbinding blijven benaderen”, zo schrijft NRC.

Stad in puin
Volgens burgemeester Mikkers was zijn aanpak voor Den Bosch de juiste manier. "In tegenstelling tot Breda, zat ik met een stad in puin. Er was veel emotie. Die moest ik kanaliseren. Dat vond ik belangrijker dan het handhaven van de coronamaatregelen”, zegt hij nu tegen NRC.

Ook de politie Oost-Brabant staat nog achter het accepteren van de steun door de M-side. "Ons beeld is dat ter plaatse een afweging is gemaakt toen meer dan 60 mensen hun hulp aanboden. Zij stelden zich coöperatief op en de regie bleef bij de overheid liggen”, aldus een schriftelijke reactie.

'Rechten aan ontlenen'
Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen, deskundige op het gebied van openbare orde en veiligheid, is na lezing van de documenten ontsteld over de gang van zaken in Den Bosch. Niet alleen omdat de M-side zijn eigen gang ging. Hij vindt dat Mikkers de hulp van de hooligans sowieso niet had moeten accepteren. Brouwer spreekt van een 'hele gevaarlijke weg' die de burgemeester heeft bewandeld. "Je moet voorkomen dat je als overheid bij dit soort groeperingen in het krijt komt te staan. Ze zullen hier ongetwijfeld rechten aan ontlenen”, aldus Brouwer.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.