Liveblog

Coronanieuws: horeca niet in paniek door toenemend aantal besmettingen

6 juli 2021 om 06:38 • Aangepast 15 juli 2021 om 14:02
nl
In dit liveblog hebben we je dinsdag op de hoogte gehouden van het belangrijkste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 8541 coronabesmettingen in afgelopen week.
  • 343 nieuwe besmettingen op dinsdag.
  • Toch twee weken wachten met uitgaan na volledige vaccinatie.
  • Burgemeesters gaan toegangssysteem inventariseren.
  • Nog 29 coronapatiënten in ziekenhuizen in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

21.48

Burgemeesters laten toegangstesten inventariseren

Het Veiligheidsberaad gaat de komende dagen de ervaringen met het systeem van toegangstesten inventariseren. Ze gaan ook op een rijtje zetten hoe het gaat in de horeca met de versoepelde coronamaatregelen en de CoronaCheck-app. Op basis van die inventarisatie willen de 25 burgemeesters van het beraad maandag verder praten over mogelijke maatregelen, zo hebben ze dinsdagavond afgesproken met justitieminister Ferd Grapperhaus.

Het Veiligheidsberaad kwam dinsdagavond in een ingelaste digitale vergadering bijeen met de bewindsman, omdat er recent nogal wat coronabesmettingen in de horeca zijn opgedoken. Maar op basis van enkele incidenten kunnen geen conclusies worden getrokken, vinden de burgemeesters. Ze benadrukken dat iedereen zich moet houden aan de basismaatregelen en aan de voorschriften voor het toegangstesten. Horecauitbaters moeten toegangsbewijzen serieus controleren. Bij excessen zullen handhavers van een gemeente ingrijpen, aldus het Veiligheidsberaad.

19.48

'Te weinig aandacht voor geslacht in studies'

Hoewel COVID-19 zich verschillend uit bij mannen en vrouwen, maakt de grote meerderheid van studies naar de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus geen melding van geslacht of gender. Dat stellen onderzoekers uit binnen- en buitenland van onder meer het Radboudumc in Nijmegen op basis van een analyse van bijna 4500 studies.

Tijdens de coronapandemie is gebleken dat mannen meer kans hebben op een ernstig verloop van de ziekte: mannen worden vaker in het ziekenhuis opgenomen en meer mannen sterven aan de gevolgen van het virus. "Waarom dat zo is, weten we nog niet precies", zeggen de Radboud-onderzoekers. "Consequentie kan wel zijn dat mannen en vrouwen verschillende therapieën nodig hebben."

19.29

Horeca niet in paniek door veel besmettingen

Het hoge percentage coronabesmettingen dat terug te voeren is op de horeca, lijdt niet tot paniek in de sector. "Het is wel een signaal", beseft Johan de Vos, de voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Landelijk directeur Dirk Beljaarts laat weten dat de branchevereniging haar leden nogmaals op de regels zal wijzen, maar ook hij spreekt van 'incidenten'.

De beslissing van de overheid om mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen nu toch twee weken te laten wachten voordat ze automatisch de horeca in mogen, leidt tot verbazing. "Dit was vooraf al het grootste vraagteken. Hoe kan dit dan toch gebeuren?", vraagt De Vos zich af. Hij twijfelt ook hoe goed testen voor toegang werkt, aangezien hij al over meerdere personen heeft gehoord die enkele dagen na een negatieve test juist positief testen op corona. "Maar ook bij horecaondernemingen ging er in het eerste weekend wel het een en ander mis", erkent De Vos. Net als Beljaarts is hij niet bang voor aanscherping van de regels. "Het kabinet heeft altijd gestuurd op de situatie in ziekenhuizen en die is nog heel goed", aldus de KHN-direteur.

18.42

Huisartsen gefrustreerd over 'Astra-besluit'

Huisartsen weten niet wie ze straks nog moeten gaan vaccineren, nu mensen in plaats van de tweede AstraZeneca-prik mogen kiezen voor inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarom praat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) met de overheid over de gevolgen en over de kosten die de huisartsen hebben gemaakt. "De uitnodigingen, locaties en medewerkers zijn immers al geregeld", aldus de LHV. De LHV noemt het besluit 'opnieuw een door een beleidswijziging veroorzaakte complicatie in het toch al moeizame vaccinatieproces met AstraZeneca.'

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte de beslissing over de tweede AstraZeneca-prik dinsdag bekend.

18.06

Ruim 5000 vaccinatiebewijzen handmatig aangemaakt

Artsen hebben ruim 5000 mensen van wie de coronavaccinatie nog niet in de juiste systemen stond voorzien van een vaccinatiebewijs. De mogelijkheid bestaat sinds donderdag en is bedoeld als noodoplossing voor mensen die een bewijs nodig hebben, maar dat niet via de reguliere route kunnen verkrijgen. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) werkt het portaal waarmee zij een bewijs voor mensen kunnen regelen 'omslachtig'.

Mensen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen via de app of website CoronaCheck een vaccinatiebewijs aanmaken. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld naar plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te bewaren. Ook kan de app gebruikt worden voor internationale reizen, omdat die informatie aanlevert voor een Europees reiscertificaat. Daarvoor moet wel bij CoronaCheck bekend zijn wanneer mensen zijn gevaccineerd en waarmee.

17.16

Boze reacties op testbeleid Lowlands

Op sociale media zijn veel boze reacties over het testbeleid dat Lowlands eventueel gaat toepassen. Bente Bollman, woordvoerder van organisator MOJO, zegt dat het waarschijnlijk vooral om mensen gaat die in augustus helemaal niet naar het festival in Biddinghuizen gaan en 'negatief reageren op alles over corona.' De meesten zijn volgens hem waarschijnlijk überhaupt nog nooit op het evenement geweest.

Bezoekers van Lowlands moeten tijdens het festival mogelijk getest worden op corona als ze niet volledig beschermd zijn, omdat een negatieve testuitslag via Testen voor Toegang maar voor 40 uur toegang geeft tot een evenement. De organisatie raadt tickethouders daarom aan om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Het alternatief is volgens de organisatie dat bezoekers zich voor én tijdens het festival moeten laten testen: "We willen niemand een vaccinatie opdringen, jouw lijf is jouw lijf."

17.05

Bijna 11 miljoen vaccinaties gezet


Het aantal Nederlanders dat is gevaccineerd tegen het coronavirus, is opgelopen tot bijna 11 miljoen. De teller steeg afgelopen week van ruim 9,9 miljoen naar bijna 10,9 miljoen. Met de eerste prik hebben deze mensen in elk geval een begin van bescherming tegen het coronavirus. Voor sommige mensen is de eerste prik ook de enige prik, omdat zij het vaccin van Janssen krijgen.

Bij de drie andere vaccins (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Moderna) hebben mensen na een paar weken een tweede inenting nodig om weerstand tegen het coronavirus op te bouwen. Ruim 5,8 miljoen mensen hebben die tweede prik gehad, blijkt uit de vaccinatiecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM heeft 72 procent van de volwassenen de eerste prik gehad en is minstens 41 procent volledig gevaccineerd.

In de afgelopen week zijn bijna 1,4 miljoen prikken gezet. Dat is iets minder dan in de weken ervoor. Het record werd in de week van 7 tot en met 13 juni gevestigd. Toen gaven de vaccineerders bijna 1,7 miljoen mensen een prik. Het is dinsdag precies zes maanden geleden dat Nederland begon met vaccineren, als laatste land in de Europese Unie.

17.00

Mondkapjesplicht minder nageleefd op Schiphol


Reizigers houden zich niet meer altijd aan de mondkapjesplicht op Schiphol. Sinds de maskers grotendeels niet meer gedragen hoeven te worden in openbare ruimtes lijken reizigers vergeten dat de mondkapjes op Schiphol nog wel verplicht zijn. "Het is niet meer vanzelfsprekend", zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Schiphol vraagt op verschillende manieren aandacht voor het probleem. Zo staan er borden bij de ingang, zijn er waarschuwingen via het omroepsysteem en lopen er medewerkers rond om reizigers te wijzen op de plicht. "Er is meer inspanning voor nodig dan voorheen", aldus de zegsman. Mondkapjes zijn op Schiphol nog verplicht, omdat niet overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

16.46

Publiek verwacht bij herdenking Slag om Arnhem


De gemeente Arnhem denkt dat er in september bij de herdenking van de Slag om Arnhem weer publiek aanwezig kan zijn. Dat schrijft burgemeester Ahmed Marcouch dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. Hij verwacht dat de altijd drukbezochte herdenkingsceremonie met kranslegging tegen die tijd weer mogelijk is. Bij het aansluitende muziekspektakel Bridge to Liberation op de John Frostbrug zijn nog geen toeschouwers welkom.

Op 17 september 1944 landden duizenden geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide bij Ede met als doel de Rijnbrug bij Arnhem in handen te krijgen. Die operatie mislukte na een aantal dagen door hevige Duitse tegenstand. De Arnhemse bevolking moest evacueren uit de verwoeste stad. Dat wordt tegelijk met de ceremonie op 17 september herdacht.

15.48

Evenementenorganisator zoekt uitzendkrachten


Evenementenorganisator ID&T zoekt vele duizenden uitzendkrachten voor de komende festivalzomer. Veel tijdelijke krachten in de evenementenbranche hebben tijdens de coronalockdown besloten in een andere sector te gaan werken. Daardoor is er nu een groot tekort aan festivalbouwers, beveiligers, schoonmakers, horecamedewerkers, verkeersregelaars en hulpverleners op allerlei festivals en evenementen.

ID&T lanceert maandag de website www.deleukstezomerbaan.nl om dit probleem op korte termijn op te lossen. De organisator roept iedereen die ervaring wil opdoen in de evenementenbranche op zich snel te melden en zo te zorgen dat alle festivals die op de planning staan in goede banen kunnen worden geleid. Het gaat om populaire evenementen als Mysteryland, Milkshake, Decibel Outdoor (20 en 21 augustus in de Beekse Bergen, Hilvarenbeek), Vunzige deuntjes en Festival Macumba.

15.43

'Toename besmettingen hing in de lucht'

"Een toename was te verwachten na de versoepelingen", zegt Aura Timen van het RIVM over de verdubbeling van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen week. Timen is hoofd van het centrum dat de infectieziektebestrijding in Nederland coördineert. Ze benadrukt het belang van de basismaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden tot anderen, thuisblijven en testen bij klachten en handen wassen.

De toename van het aantal besmettingen is vooral sterk onder jongeren, van wie er nog niet veel volledig zijn gevaccineerd. Onder 40-plussers is het aantal nieuwe gevallen stabiel laag, zo valt uit de cijfers op te maken. De meesten van hen zijn wel al volledig gevaccineerd. Omdat jongeren niet snel in het ziekenhuis belanden na een coronabesmetting, verwacht Timen niet direct dat de stijging zal leiden tot grote drukte in de ziekenhuizen.

15.31

Veel besmettingen in de horeca en thuissituatie


Veel mensen die recent positief getest zijn op het coronavirus, hebben dit opgelopen in een café of discotheek. Van de nieuwe gevallen waar de bron van bekend is, is bijna 19 procent besmet geraakt tijdens een bezoek aan de horeca. Vorige week was nog 2,2 procent van de positieve tests te herleiden naar de horeca.

Alleen in de thuissituatie wordt het virus nog vaker doorgegeven, blijkt uit cijfers van het RIVM. Van de mensen die afgelopen week positief testten, is ongeveer 35 procent besmet door een gezinslid of een andere huisgenoot. Vorige week was dat ruim de helft.

15.26

Twee jaar geëist voor het in brand steken van teststraat


Voor het in brand steken van een GGD-teststraat in Urk heeft het Openbaar Ministerie een celstraf geëist van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De verdachte die dinsdag voor de brandstichting terechtstond in de rechtbank in Lelystad is een 21-jarige man uit Urk. Tegen een 16-jarige medeverdachte uit Emmeloord - wiens zaak achter gesloten deuren werd behandeld - is 49 dagen onvoorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur geëist.

De teststraat bij het haventerrein in Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. In Den Bosch werd maandag vier maanden en een taakstraf van 100 uur geëist wegens het opblazen van een tijdelijke testlokatie bij een huisartsenpraktijk in Beek en Donk met zwaar vuurwerk.

15.23

343 nieuwe besmettingen in Brabant

In onze provincie zijn dinsdag 343 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat zijn er 100 meer dan een dag eerder. In heel Nederland zijn er 2253 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat is het hoogste aantal sinds 4 juni. Vergeleken met vorige week dinsdag is het aantal nieuwe besmettingen verviervoudigd. Toen ging het om 535 positieve tests.

In totaal liggen er dinsdagmiddag 212 mensen met COVID-19 in een ziekenhuis, een daling van 24 ten opzichte van maandag. Er waren tien nieuwe opnames van coronapatiënten, twee op de ic-afdelingen en acht op de verpleegafdelingen. Er werden volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) geen patiënten tussen regio's verplaatst.

Wachten op privacy instellingen...
15.19

Vanaf 16 juli Pfizer-prik mogelijk na AstraZeneca

Zorgminister Hugo de Jonge volgt het advies van de Gezondheidsraad op. Per 16 juli is een Pfizer-prik mogelijk na een eerste vaccinatie met AstraZeneca. De Gezondheidsraad oordeelde maandag dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca niet alleen mogelijk is, maar bovendien net zo goed als of zelfs beter beschermt dan twee doses AstraZeneca. Wel kunnen ontvangers van twee verschillende vaccins vaker bijwerkingen krijgen zoals koorts, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn of spierpijn.

Een eerste prik van Pfizer en een tweede prik van AstraZeneca wordt afgeraden door de Gezondheidsraad, omdat deze combinatie minder bescherming geeft dan twee Pfizer-prikken.

15.00

8541 coronabesmettingen in afgelopen week

Meer dan twee keer zoveel mensen hebben afgelopen week positief getest op het coronavirus dan in de week ervoor. In totaal zijn 8541 nieuwe besmettingen geconstateerd, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een week eerder noteerde het instituut 4208 gevallen.

Het is een duidelijke trendbreuk met de afgelopen maanden. Sinds de piek van eind april nam het aantal nieuwe gevallen iedere week af,. Vooral onder jongeren neemt het aantal besmettingen hard toe.

Meerdere factoren kunnen een rol spelen in de nieuwe toename in het aantal besmettingen. De meeste coronamaatregelen zijn op 26 juni afgeschaft, waardoor weer meer mensen samenkomen. Verder worden sinds kort honderdduizenden mensen per week getest omdat ze naar een evenement of discotheek willen waar ze geen afstand meer tot anderen hoeven te houden. En dan is er nog de opmars van de zogeheten Delta-variant.

14.47

Tientallen mensen besmet na feesten Amsterdam

Tientallen mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus op Testen voor Toegangfeestjes in Amsterdam. Dat blijkt volgens NH Nieuws uit gesprekken die de regionale omroep en AT5 voerden met verschillende aanwezigen.

Een roeivereniging had vorige week zaterdag een evenement waarbij ongeveer twee- tot driehonderd mensen aanwezig waren. Daar zouden tientallen bezoekers besmet zijn geraakt. Bij club Nyx ging het mis op het openingsfeest.

14.39

'Toch twee weken wachten met uitgaan na volledige vaccinatie'

Mensen die na volledige vaccinatie weer het nachtleven in willen, moeten daar toch twee weken mee wachten. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Tot dusver mocht iedereen meteen na de tweede prik (of na één prik met het Janssen-vaccin) weer naar de club of discotheek. De aanpassing gaat "op korte termijn" in, laat de minister weten.

"We zien het aantal besmettingen sterk oplopen", zegt de minister. "Dat was deels ook wel te verwachten, maar met deze snelheid is het toch een reden voor zorg en alertheid." De bewindsman benadrukt dat meer bewegingsvrijheid "niet gratis" is.

14.23

Aantal coronapatiënten op de ic's weer afgenomen

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is afgelopen etmaal weer gedaald. Momenteel liggen 103 ernstig zieke patiënten op een ic-afdeling van een Nederlands ziekenhuis, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Maandag waren dat er nog 110. Dat was een toename van 11 patiënten ten opzichte van zondag, de grootste stijging sinds 5 mei. De afgelopen twee maanden was bijna elke dag een daling te zien in de cijfers. Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten afgelopen etmaal ook af. Verpleegafdelingen behandelen momenteel 109 mensen met COVID-19. Dat zijn er 17 minder dan maandag.

14.18

'Bedrijven moeten beter letten op naleving coronaregels'

Winkels en horecagelegenheden moeten beter letten op naleving van de resterende coronaregels, met name de 1,5 meter afstand. Doen zij dat niet, dan zullen burgemeesters strenger moeten gaan optreden.

Dat heeft demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus gezegd na afloop van overleg met de meest bij de coronabestrijding betrokken bewindslieden. Sinds het kabinet anderhalve week geleden het merendeel van de coronamaatregelen losliet, is het aantal dagelijkse besmettingen weer flink opgelopen.

14.12

Aantal besmette jongeren disco Enschede stijgt naar 189

Het aantal jongeren dat in de Enschedese nachtclub Aspen Valley, tijdens de eerste openingsavond na de lockdown, het coronavirus heeft opgelopen is verder gestegen. Er zijn inmiddels 189 besmettingen geteld, dat waren er maandag 180 en zondag nog 165. Naar schatting waren er op zaterdagavond 26 juni zo'n zeshonderd bezoekers in de nachtclub.

14.12

Horeca: 'Besmettingen zijn incidenten'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) beschouwt de jongste coronauitbraken in de horeca als incidenten. De brancheorganisatie zegt dat er wekelijks "miljoenen bewegingen" in de horeca zijn, maar dat de besmettingsaantallen er klein blijven.

"Iedereen wist dat met versoepelingen de kans op besmettingen zou toenemen. Dat is een door het kabinet ingecalculeerd risico", zegt directeur Dirk Beljaarts. Hij maakt zich geen zorgen dat nachtclubs, discotheken of andere horecazaken eventueel weer dicht zouden moeten.

Dat gemeenten ook niet goed genoeg zouden handhaven, waarover dagblad Trouw vandaag berichtte, klopt niet volgens Johan de Vos, voorzitter van de Bredase afdeling van KHN. "We hebben intensief contact met gemeentelijke handhavers. Zowel zichtbaar als in burger wordt er in Breda gecontroleerd." Volgens hem kunnen er wel nog wat zaken beter, zoals het opleggen van sancties aan mensen die proberen met valse testbewijzen of valse QR-codes binnen te komen.

14.05

Burgemeesters eerder bijeen om besmettingen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben vanavond een digitale vergadering over "de actualiteiten en de toegangstesten", aldus een woordvoerder van het beraad. Dat betekent dat de burgemeesters bespreken hoe het verder moet nu er op een aantal plaatsen in het land uitbraken van corona zijn na een bezoek aan een discotheek of een feest.

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus sluit aan bij de bespreking. De digitale bijeenkomst is vervroegd naar aanleiding van de besmettingen in onder andere Enschede, Groenlo en Rotterdam.

13.40

'Kabinet overweegt wachttijd na Janssen-prik'

Het kabinet zou overwegen een ‘wachttijd’ in te stellen na een vaccinatie met Janssen. "Niet meer meteen dansen met Janssen”, zegt een ingewijde tegen het AD. Ook het toezicht op toegangstesten zou beter moeten, meldt de krant. Extra lockdownregels zouden volgens de krant vooralsnog niet nodig zijn.

Momenteel vergadert het kabinet over de coronaregels. Later zouden coronaminister De Jonge en minister van Justitie, Ferd Grapperhaus een toelichting geven.

13.30

Bijna tachtig besmettingen na feest studentenclub Rotterdam

Een gala van de Rotterdamse studentenvereniging NSR blijkt een bron te zijn van veel coronabesmettingen. Na het feest van donderdag zijn inmiddels 78 van de 250 aanwezigen positief getest op het coronavirus, meldt praeses Bas Radder aan RTV Rijnmond. Het gala was op een boot.

Volgens Radder heeft zijn vereniging alles volgens de regels gedaan. De deelnemers moesten zich aanmelden via Testen voor Toegang en kregen bij een negatieve testuitslag een QR-code. "Die hebben we bij de deur ook nog een keer laten checken via een identiteitsbewijs", aldus Radder.

12.27

Duitse experts: hogere vaccinatiegraad nodig tegen Delta-variant

Duitsland heeft een hogere vaccinatiegraad nodig dan eerder gedacht om verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant een halt toe te roepen. Gezondheidsinstituut RKI, het Duitse RIVM, zegt dat afhankelijk van de leeftijdsgroep 85 tot 90 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd moet zijn.

12.10

34 meldingen van trombose na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb in Den Bosch heeft tot nu toe 32 meldingen ontvangen van bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Daarnaast ontving het centrum twee van deze meldingen na inenting met het vaccin van Janssen.

Bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes is een zeldzame, ernstige bijwerking van beide vaccins. Bij de vorige rapportage van Lareb, twee weken geleden, ging het om respectievelijk 29 en één melding van deze bijwerking. Van de in totaal 34 meldingen is het volgens Lareb bij achttien meldingen vrijwel zeker dat het om de zeldzame bijwerking gaat. Het gaat om 12 vrouwen en 6 mannen.

11.55

'Alleen vips bij openingsceremonie Spelen in Tokio'

Bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio mogen volgens de Japanse krant Asahi Shimbun alleen enkele honderden vips aanwezig zijn. Publiek is volgens de krant niet welkom bij de ceremonie op vrijdag 23 juli in het Olympisch Stadion. Alleen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders zouden naar binnen mogen.

Volgens de krant, een van de grootste in Japan, worden vanwege aanhoudende zorgen om het coronavirus alle evenementen op de Spelen na 21.00 uur 's avonds zonder publiek afgewerkt. De organisatie heeft hier vooralsnog niets over gemeld. Vanuit het buitenland zijn sowieso geen bezoekers welkom op de Spelen.

11.31

Burgemeesters gaan toegangssysteem bij discotheken bespreken

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad gaan maandag in een digitale vergadering het coronatoegangssysteem bij clubs en discotheken bespreken. Sinds vorige week zaterdag is er in enkele plaatsen een uitbraak van coronabesmettingen, omdat het systeem met toegangstesten en de CoronaCheck-app niet waterdicht blijkt te zijn.

Zo werden in Enschede 185 bezoekers van een discotheek positief getest, nadat er op 26 juni met corona besmette personen binnen zijn geweest. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad is handhaven van de coronamaatregelen in eerste instantie een zaak van gemeenten zelf. In het beraad is eerder afgesproken dat gemeenten zullen optreden als er sprake is van excessen. Maar het is niet mogelijk om bij elke club of discotheek handhavers neer te zetten.

De burgemeesters en demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus sluiten niet uit dat er lokale maatregelen genomen moeten worden.

11.20

'Er gaan veel dingen mis met versoepelingen'

Er gaan flink wat dingen mis met het versoepelen van de coronamaatregelen. Dat zegt viroloog van het Erasmus MC Marion Koopmans. Er wordt niet alleen gesjoemeld met negatieve testuitslagen en QR-codes, ook houdt een deel van de mensen zich volgens haar niet meer goed aan de basismaatregelen, zoals afstand houden en thuisblijven bij klachten.

Een stijging van het aantal besmettingen viel te verwachten bij het versoepelen van de maatregelen, aldus de viroloog. "Maar dat het nu een stuk harder gaat dan je zou willen is helder."

"De pandemie is echt nog niet voorbij", waarschuwt ze. Strengere toegangsregels zouden volgens haar een oplossing kunnen zijn. "Je mag nu bijvoorbeeld direct na je tweede vaccinatie al op pad. Terwijl je dan nog helemaal niet goed bent beschermd. Ook moet er strakker worden toegezien op het Testen voor Toegang. Als de aantallen zo blijven stijgen vraag ik me af of echt grote bijeenkomsten, zoals festivals, deze zomer zonder verdere maatregelen wel een goed idee zijn."

11.15

Nog 29 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag nog 29 coronapatiënten, twee minder dan maandag. Dat maakte het ROAZ vanochtend bekend. Er zijn de afgelopen 24 uur twee nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat vier coronapatiënten uit het ziekenhuis werden ontslagen. Er werden geen patiënten overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.

10.40

Geen Swim to Fight Cancer in Tilburg

Swim to Fight Cancer in Tilburg gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie besloten na overleg met alle betrokkenen waaronder de gemeente Tilburg. Om er zeker van te kunnen zijn dat het evenement kan worden georganiseerd op dezelfde manier als afgelopen edities, kiest de organisatie voor uitstel tot september 2022.

Swim to Fight Cancer Tilburg zou op zondag 12 september plaatsvinden. Op dezelfde dag als de edities in Breda en Den Bosch, die vooralsnog wel doorgaan. “Swim is bij uitstek een evenement van nabijheid, warmte en liefde. Om dit tegelijkertijd in drie Brabantse steden te kunnen doen, was natuurlijk fantastisch geweest. Toch vonden we dat we onze Swim in de Piushaven niet konden organiseren zoals we dat graag wilden. Hoewel we nu zien dat de versoepelingen veel sneller gaan dan wij enige tijd geleden hadden verwacht, komt dat te laat voor ons", stelt de Tilburgse organisatie.

Een eerdere editie van Swim to Fight Cancer (foto: Swim to Fight Cancer Tilburg).
Een eerdere editie van Swim to Fight Cancer (foto: Swim to Fight Cancer Tilburg).
10.25

Introductieweek als vanouds voor 10.000 eerstejaars Fontys

De tienduizend eerstejaarsstudenten die na de zomervakantie starten met hun hbo-opleiding bij Fontys wacht een introductieweek als vanouds. Dit inclusief de stadsdagen waarin studenten kennis kunnen maken met de stad waar ze gaan studeren en het populaire Purple Festival.

De Purple Introweek, zoals de week introweek wordt genoemd, vindt plaats van maandag 23 tot vrijdag 27 augustus in Tilburg, Eindhoven, Veghel, Den Bosch, Venlo, Sittard en Utrecht. "Nu de samenleving meer en meer open gaat, kiezen we voor een introductieweek op locatie zodat écht ontmoeten mogelijk is", zegt Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur van Fontys.

In de plannen voor de introductieactiviteiten is ook rekening gehouden met minder positieve scenario’s zodat het programma relatief eenvoudig kan worden aangepast. Echte duidelijkheid over het programma en de eventuele maatregelen en richtlijnen is er dan ook pas één week voor de start van de introweek, zo benadrukt Fontys.

Het Purple Festival in 2019 (foto: Fontys).
Het Purple Festival in 2019 (foto: Fontys).
10.21

'Nederlandse vliegreisbranche herstelt zichtbaar van coronacrisis'

De Nederlandse vliegreisbranche herstelt zich zichtbaar van de coronacrisis. Zo is het aantal internationale vluchtboekingen teruggekeerd naar bijna de helft van het niveau van voor de pandemie. Dat meldt betalingsdienstverlener Mastercard op basis van internationaal onderzoek.

Het herstel is vooral te zien bij het aantal vakantievluchten. De zakelijke reizen blijven nog wat achter. Volgens Mastercard blijft er nog veel onzeker, maar kunnen de opgelopen spaartegoeden van consumenten en de wens om verder van huis te gaan verder herstel van de branche stimuleren.

09.57

Tachtig theaters krijgen samen 2,1 miljoen

Het Kickstart Cultuurfonds geeft tachtig theaters in totaal 2,1 miljoen euro als steun bij het aanpakken van de gevolgen van de coronacrisis. Van dit geld kunnen zij de theaters coronaproof maken, buitenprogrammering mogelijk maken en coronagerelateerde marketingcampagnes opzetten.

De tachtig theaters die steun ontvangen zijn verspreid over heel Nederland. Geld wordt vooral besteed aan fysieke aanpassingen aan de theaters zoals een grote ontvangstruimte om meer bezoekers coronaproof te kunnen ontvangen of een mobiele koffiebar waarmee de doorstroom van het publiek makkelijker verloopt. Het tijdelijke noodfonds steunt ook verschillende musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten.

08.36

Coronavirus zit ook Preventieakkoord dwars

De voor het afgelopen jaar in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) gestelde maatregelen om roken, overgewicht en problematisch drinken te verminderen, zijn er maar voor een derde gekomen. Een deel van de deelnemers in het akkoord wijt dit aan het coronavirus, meldt het gezondheidsinstituut RIVM.

"Activiteiten konden niet doorgaan of zijn uitgesteld door bijvoorbeeld de maatregelen om contacten te beperken of doordat instanties gesloten waren. Ook hadden bijvoorbeeld de zorg, de horeca en het onderwijs vanwege corona regelmatig andere prioriteiten dan leefstijlpreventie", aldus het RIVM. Er waren 39 doelen gesteld voor 2020. Er zijn er dertien bereikt.

Hogere accijnzen op tabak bijvoorbeeld zijn er gekomen, kinderboerderijen en speeltuinen werden echter nog niet geheel rookvrij. Minder calorieën in A-merk frisdranken werden geregeld, maar minder calorieën in bepaalde andere voedingsmiddelen nog niet.

07.30

Formule 1-race in Australië opnieuw geschrapt

De Grote Prijs van Australië in de Formule 1 gaat dit jaar opnieuw niet door. Volgens de organisatie maken het coronavirus en de logistieke uitdagingen het onmogelijk om de race in Melbourne te organiseren.

De wedstrijd is normaal de openingsrace van het seizoen, maar was vanwege de coronapandemie voor dit jaar verplaatst naar 21 november. De situatie in Australië is echter nog weinig veranderd. De grenzen zijn nog dicht. Vorig jaar moest de wedstrijd ook worden afgezegd vanwege corona.

07.15

Ombudsman: ontwikkel maatwerk voor getroffen ondernemers


De overheid en gemeenten moeten zorgen voor maatwerk om ondernemers die door corona in de problemen zijn gekomen te helpen. Die oproep doet de Nationale Ombudsman die na een inventarisatie concludeert dat bij veel ondernemers het water aan de lippen staat, vaak omdat ze niet in aanmerking kwamen voor coronasteun. Gemeenten moeten zich voorbereiden op schuldhulpverlening aan zelfstandige ondernemers. Ook bij het invorderen van schulden is maatwerk geboden.

07.00

CNV: nog te veel corona-onveilige kantoorplekken


Veel werkplekken zijn niet veilig genoeg ingericht om coronabesmettingen tegen te gaan. Dat stelt vakbond CNV na een rondgang onder negenhonderd mensen die na het thuiswerken weer terugkeerden naar kantoor. Ruim een op de vijf geeft aan dat het kantoor niet coronaproof is ingericht. Een op de zes stelt dat collega's en werkgevers geen rekening houden met de coronaregels.

06.30

NU91 komt met herstelplan voor zorgprofessionals


NU91, de beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, komt met een herstelplan voor verzorgenden en verpleegkundigen. De organisatie publiceert het plan in reactie op recent verschenen plannen over het opstarten van de inhaalzorg. "In die plannen lijkt men echter het belangrijkste aspect te zijn vergeten. Namelijk wie daarvoor nodig zijn: de zorgprofessionals.

Het belangrijkste is dat zij nu eerst de rust en ruimte krijgen om zelf te herstellen. Pas dan kan worden begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden.

05.00

'Gemeenten handhaven amper op maatregelen in uitgaansgelegenheden'


Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij de handhaving van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden, meldt Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Zij zijn hier echter wel verantwoordelijk voor.

In de eerste twee weekenden dat er weer feesten konden worden gehouden, hebben de meeste gemeenten slechts een enkele officiële waarschuwing gegeven of boete uitgeschreven. Veel gemeenten zeggen er de capaciteit niet voor te hebben. Daarnaast willen sommige gemeenten horecaondernemers iets langer de tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels. "Zij worden natuurlijk ook met iets nieuws geconfronteerd", stelt een woordvoerder van de gemeente Maastricht.

04.30

Patiënten met langdurige coronaklachten vragen om meer hulp


Veel Nederlanders die last hebben van langdurige klachten als gevolg van een coronabesmetting "voelen zich aan hun lot overgelaten", stelt een groep patiënten. Ze vragen Tweede Kamerleden dinsdag in een petitie om erkenning van hun situatie, meer onderzoek en een "multidisciplinaire behandeling" van hun aandoening.

De opstellers van de oproep voelen zichzelf onderdeel van een "vergeten en groeiende groep" mensen. Ze vinden dat Nederland achterblijft in het onderzoek naar de oorzaken en mogelijke behandeling van langdurige Covid.

04.00

Aantal coronagevallen loopt flink op, toename van 75 procent


Voor het eerst in weken stijgt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk meer dan zevenduizend besmettingen vastgesteld, zo'n 75 procent meer dan in de week ervoor. De vraag is in hoeverre de stijging komt doordat meer mensen zich laten testen op het coronavirus zodat ze een avondje uit kunnen, en in hoeverre het virus zich daadwerkelijk sneller en sneller verspreidt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag hoeveel mensen in de afgelopen zeven dagen positief zijn getest. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 4208 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen. De week ervoor waren er 5714 positieve tests.

03.30

Risiconiveaus gaan mogelijk weer omhoog


Nu het aantal coronagevallen weer oploopt, moeten misschien ook de zogeheten risiconiveaus in Nederland worden aangescherpt. De overheid kijkt dinsdag weer naar de kaart van Nederland. De grootste brandhaarden momenteel zijn de regio's Amsterdam-Amstelland, Twente, Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek.

Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.

02.00

Aan huis gekluisterde Nederlanders gooiden in 2020 meer afval weg


Huishoudens gooiden vorig jaar veel meer afval weg, zo meldt het statistiekbureau CBS. Door het coronavirus brachten mensen thuis meer tijd door en daardoor maakten ze ook meer rommel. Bij kantoren en winkels was het omgekeerde aan de hand. Want deze waren door de pandemie een groot deel van 2020 gesloten of beperkt geopend.

Vorig jaar werd per inwoner 521 kilogram huishoudelijk afval ingezameld. Dat is een kleine 6 procent meer dan in 2019 en de grootste toename in bijna 25 jaar. Mensen brachten meer rommel weg naar bijvoorbeeld ondergrondse containers of de milieustraat. Maar ook vuilniswagens pikten meer afval op langs de weg. Nederlanders maakten vooral meer restafval, 10 kilogram extra. Ze gooiden ook 6 kilogram meer groente-, fruit- en tuinafval (gft) in de prullenbak.

Wachten op privacy instellingen...
00.30

Ernst Kuipers: herhaald vaccineren is een mogelijkheid


Het is mogelijk dat coronavaccinaties herhaald moeten worden, als de vaccins minder goed blijken te beschermen tegen verschillende varianten van het virus. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandagavond aan tafel bij Humberto.

"Het virus gaat niet meer weg. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat je tegen herhaalde vaccinaties aanzit", zei Kuipers. "We kijken nu heel blij als je eenmaal Janssen of tweemaal een van de andere hebt gehad, dan ben je klaar. Nou het zou goed kunnen dat je daarna opnieuw moet, of omdat de effectiviteit langzaam afneemt, of omdat er varianten komen waartegen ze minder goed beschermen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!