Woondrama Helmond voorbij, maar kopers wel voor 16.000 euro het schip in
Na de sloop wordt het terrein opnieuw bouwrijp gemaakt voor een nieuw nieuwbouwproject. Voor het nieuwe project is ook al een nieuwe projectontwikkelaar gevonden, die flink meebetaalt aan het financieel debacle.
De afgelopen maanden werd er onderhandeld tussen projectontwikkelaar Earth & Eternity, hypotheekverstrekkers, de gemeente Helmond en vertegenwoordigers van de kopers. Doel van de gemeente was om het verlies voor de kopers onder de 50.000 euro per huis te houden. Dat is gelukt. Alle partijen, inclusief de gemeente, doen een duit in het zakje om het langslepende dramadossier af te kunnen sluiten. ''Daarmee is het verlies voor de kopers teruggebracht van bijna drie ton naar 16.000 euro'', legt wethouder Erik de Vries uit.
Het verlies had voor de kopers dus nog vele malen hoger uit kunnen vallen. De nieuwe projectontwikkelaar legt veel extra in om de totale schuld te verlagen. De bouwgrond is eigenlijk 2,2 miljoen euro waard, maar de nieuwe ontwikkelaar betaalt bijna het dubbele, 3,7 miljoen euro.
John van der Kant, één van de kopers en woordvoerder, is opgelucht. ''Het einde van een lange donkere tunnel komt in zicht. We hopen dat het daadwerkelijk snel tot een volledige afronding komt, zodat we weer vooruit kunnen kijken naar een toekomst zonder zorgen.''
Slechte staat van de huizen
De bouw van de 26 energieneutrale huizen ligt al ruim een jaar stil door een financieel conflict tussen de projectontwikkelaar en de onderaannemer. Zij zeggen beiden nog geld van elkaar tegoed te hebben.
Omdat er geen schot in de zaak leek te komen en de kopers alsmaar verder in een moeras wegzakten, ging de gemeente zich ermee bemoeien.
Er kwam een groot onderzoek naar de staat van de onafgebouwde huizen. Twee onderzoeksbureaus concludeerden dat de bouw van een onvoldoende niveau was, waarbij zelfs zorgen waren over de 'constructieve veiligheid', oftewel: onbewoonbaar.
Financiële problemen
De gemeente presenteerde vier mogelijke scenario's aan de koper: repareren, vanaf de grond opnieuw opbouwen, terugverkopen aan de projectontwikkelaar of uit laten kopen door de gemeente. Dat laatste scenario is het nu dus geworden, waarbij de grond direct weer is doorverkocht aan een nieuwe ontwikkelaar.
De 26 kopers zitten al die tijd financieel, maar sommigen ook mentaal, in de problemen. Hun milieuvriendelijke droomhuizen zouden eigenlijk in het voorjaar van 2019 worden opgeleverd. Sinds die tijd zitten veel kopers in een huurhuis of bij familie op een zolderkamer.
Nog niet helemaal beklonken
De deal is nog niet helemaal rond. Er zitten nog wel een paar addertjes onder het gras. Zo moet de gemeenteraad binnenkort nog instemmen met de ruim 500.000 euro die de gemeente bijdraagt aan de oplossing van het probleem. Ook moet de raad akkoord gaan met de sloop en herontwikkeling van de bouwlocatie en moeten alle papieren nog getekend worden bij de notaris. Met deze deal kunnen de kopers volgens de gemeente geen rechtszaken meer aanspannen tegen de projectontwikkelaar.
Wethouder De Vries hoopt dat er lessen worden getrokken uit dit project. ''Alles wat mis kon gaan, is in dit bouwproject misgegaan. We gaan er bij het ministerie en bouwend Nederland aandacht voor vragen om ervoor te zorgen dat zo’n unieke situatie als deze nooit meer kan gebeuren.''
LEES OOK: