Coronanieuws: Kabinet overweegt sluiting clubs en afblazen evenementen
De hoofdpunten:
- 26 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen
- Jongeren geboren in 2007 kunnen prikafspraak maken .
- Zorgminister Hugo de Jonge wil spoedadvies over sterke stijging besmettingen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Ondanks corona recordwinst voor Van Rooi
Ondanks de coronacrisis, heeft de Brabantse slachterij Van Rooi een recordwinst gehaald. De nettowinst bedroeg afgelopen coronajaar een dikke €41 miljoen, bijna zes miljoen meer ten opzichte van 2019. De omzet daalde iets naar ruim 750 miljoen. Dat meldt Quote.
Evenementbouwers vinden nieuwe maatregelen 'zuur en onnodig'
De Alliantie van Evenementenbouwers vindt de plannen van het kabinet om meerdaagse evenementen mogelijk af te blazen "zuur en onnodig", zo vertelt woordvoerder Jolanda Jansen aan het ANP.
Vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests overweegt het kabinet meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team.
Eén prik niet voldoende tegen Delta-variant
De besmettelijke Delta-variant van het coronavirus is heel moeilijk uit te schakelen. Mensen hebben twee prikken met een coronavaccin nodig om beschermd te zijn, maar ook dan is de afweer veel zwakker dan bij andere varianten. Mensen die één prik hebben gehad zijn nauwelijks beschermd, en hetzelfde geldt voor mensen die zijn genezen van corona.
Franse virologen hebben onderzoek gedaan naar de kracht van de Delta-variant, die eind vorig jaar opdook in India en daarom eerst de Indiase variant heette. In veel landen, waaronder Nederland, is deze variant inmiddels dominant.
Kasteeltuinconcerten Helmond gaan door
De kasteeltuinconcerten Helmond gaan dit jaar door. Naast de eerder aangekondigde vier september edities, zal in augustus al gestart worden met vier speciale edities op het hoofdveld. Vorig jaar konden de concerten niet doorgaan vanwege het coronavirus. Voor de Kasteeltuinconcerten op 6, 13, 20 of 27 augustus is een Coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig.
Nachtclubs hopen dat experts 'goed nadenken' over sluiting
De belangenvereniging van nachtclubs vindt het "hartstikke jammer" als het kabinet besluit dat clubs en discotheken weer moeten sluiten. Een woordvoerder van Nachtbelang zegt tegelijkertijd te vertrouwen op het besluit dat "mensen met verstand van zaken" bij het Outbreak Management Team en het kabinet nemen. "Ik kan het slecht inschatten, maar als het nodig is, is het nodig", aldus de woordvoerder.
Zonder afspraak vaccinatie halen in Den Bosch
In de wijken Hambaken, Edelstenenbuurt, Muziekinstrumentenbuurt en de Sprookjesbuurt in Den Bosch kunnen inwoners zonder afspraak een prik halen. Inwoners uit de wijken die een prik willen, kunnen op woensdag 14 juli tussen 09.00 uur en 15.00 uur zonder afspraak terecht in de Brede Bossche School Hambaken in Den Bosch. Op vrijdag 23 juli wordt tussen 12.00 uur en 16.00 uur gevaccineerd bij de Arrahma Moskee aan de Vogelstraat.
Concertreeks Brand Parkies gaat niet meer door
Aankomende maandag zou de concertreeks Brand Parkies van start gaan in de stadsparken van Breda en Roosendaal. De concerten worden op het allerlaatste moment verplaatst omdat de gemeente Breda geen vergunning meer verleent.
"Parkies is als een rondreizend circus. Het wegvallen van Breda in de start van onze concertreeks brengt ons als organisatie in de problemen waardoor wij, met pijn in ons hart, genoodzaakt zijn om de geplande concerten van Brand Parkies ook in de andere steden te verplaatsen. "
Nederland nauwelijks veranderd op nieuwe coronakaart Europa
Voor Nederland verandert voorlopig weinig op de Europese coronakaart. Grote delen van het land staan op oranje, een paar provincies staan op groen. De enige verandering op de nieuwe kaart, die donderdag is gepubliceerd, is dat Groningen van groen naar oranje is gegaan.
Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van Nederland op de kaart van volgende week wel een andere kleur krijgen. Landen kunnen de kaart gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht.
Mensen met langdurige coronaklachten vaak niet aan het werk
Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart daar grote gevolgen van. Een derde van de 1741 mensen met langdurige Covid (Long Covid) die meedoen aan onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft (46 procent) werkt minder dan gebruikelijk.
Mogelijk vrijdagochtend extra Veiligheidsberaad
Wellicht komen de voorzitters van de Veiligheidsregio's
vrijdagochtend vroeg bijeen voor extra Veiligheidsberaad. Ook wordt
overwogen 's avonds een nieuwe coronapersconferentie te houden.
Kabinet overweegt clubs te sluiten en evenementen af te blazen
Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.
Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten en kunnen worden om de besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet. Ook is er nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals strengere controles op de handhaving van de toelatingsregels, zouden volstaan.
Meeste besmettingen in Midden- West-Brabant
Het grootste deel van de Brabantse besmettingen is gevonden in de regio Midden- West-Brabant. Daar werden in de voorbije 24 uur 365 nieuwe besmettingen geteld, meer dan de helft van alle positieve tests in de provincie. De regio Brabant-Zuidoost volgt als nummer twee, met ruim 240 nieuwe besmettingen in een dag. In Brabant-Noord werden iets meer dan 100 nieuwe besmettingen geconstateerd. De relatieve stijging is daar wel het grootst: het aantal positieve tests is daar drie keer zo groot als een dag eerder.
Eventuele nieuwe maatregelen worden vrijdag aangekondigd
Als er door het snel oplopend aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn, dan kondigt het kabinet deze vrijdag aan. Of die maatregelen nodig zijn, hangt af van het spoedadvies van het OMT, het Outbreak Management Team.
712 nieuwe coronabesmettingen in Brabant
In een dag tijd is het aantal positieve coronabesmettingen bijna verdubbeld. Waren er woensdag nog 365 positieve tests in een dag, donderdag is dat aantal opgelopen tot 712 positieve tests.
Landelijk 5475 nieuwe coronabesmettingen
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt sneller en sneller. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5475 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei.
Op woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd.
Meerderheid Nederlanders vindt versoepelingen te snel gegaan
Zes op de tien mensen vinden dat het kabinet de coronamaatregelen te snel heeft losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. Nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt, nemen voor het eerst dit jaar ook zorgen toe over het coronavirus.
Bij veel mensen leeft het gevoel dat de versoepelingen van eind juni, zoals het heropenen van kroegen en discotheken, te vroeg zijn ingegaan. Vooral veelal ongevaccineerde jongeren hebben daarmee te veel vrijheid gekregen, zeggen ondervraagden tegen EenVandaag.
Nederland nu nog onveranderd op Europese coronakaart
Voor Nederland verandert voorlopig weinig op de Europese coronakaart. Grote delen van het land staan op oranje, een paar provincies staan op groen. De enige verandering op de nieuwe kaart, die donderdag is gepubliceerd, is dat Groningen van groen naar oranje is gegaan.
Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van Nederland op de kaart van volgende week wel een andere kleur krijgen. Landen kunnen de kaart gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht.
Minder dan 200 coronapatiënten in ziekenhuis, minder dan 100 op ic
Het totale aantal opgenomen coronapatiënten in Nederland is gezakt tot onder de 200. Voor het eerst sinds 13 september, bijna tien maanden geleden, komt dat aantal onder die grens uit. In totaal behandelen ziekenhuizen nu 196 mensen vanwege Covid-19. Dat zijn er tien minder dan op woensdag.
Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met vier naar 106. Op de intensive cares liggen nog 90 coronapatiënten, 14 minder dan de dag ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 21 september.
Precies twee maanden geleden, op 8 mei, behandelden de ziekenhuizen bijna 2500 coronapatiënten, van wie 1700 op de verpleegafdelingen en bijna 800 op de intensive cares.
De ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur tien nieuwe coronapatiënten opgenomen. In de laatste zeven dagen zijn 62 mensen op een intensive care of verpleegafdeling beland vanwege Covid-19. Iets meer dan een maand geleden waren er meer dan zestig opnames per dag.
Nog steeds onduidelijk wat er misgaat bij registratie vaccinaties
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog steeds niet precies wat er misgaat bij het vastleggen van de gezette coronavaccinaties in het centrale register. "Er wordt nog onderzoek gedaan", aldus een woordvoerster. Op dit moment staat volgens het RIVM zo'n 22 procent van de gezette prikken door huisartsen of in zorginstellingen nog niet in het register.
Wanneer het probleem helemaal moet zijn verholpen, kan de woordvoerster van het RIVM niet zeggen, maar het gaat "gestaag vooruit". "Als er meer informatie is, dan melden we het." Het bijhouden van de vaccinaties in het centrale register is volgens het instituut belangrijk, onder meer voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma.
Met corona besmette premier Luxemburg uit ziekenhuis
De met corona besmette Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft het ziekenhuis kunnen verlaten. Hij was daar zondag kort opgenomen ter observatie, maar al snel bleek dat hij zieker was dan aangenomen. Toen is besloten de 48-jarige regeringsleider langer te laten blijven. Inmiddels is zijn toestand verbeterd.
Bettel zal zijn officiële taken vrijdag via telewerken hervatten, aldus de Luxemburgse regering. De eerste minister, die pas eenmaal was ingeënt tegen het coronavirus, moest naar het ziekenhuis toen het zuurstofgehalte van zijn bloed te laag bleek. Begin deze week gold zijn gezondheidstoestand nog als ernstig.
Bettel testte enkele dagen na een Europese top eind juni in Brussel positief. Hij zou op de bijeenkomst geen nauw contact hebben gehad met premier Rutte en de andere EU-leiders.
Meer dan de helft van de reizigers NS terug in de trein
Meer dan de helft van de reizigers van de NS is terug in de trein. Door de coronapandemie nam het aantal mensen dat de trein nam in Nederland sterk af. Maar sinds de versoepeling van het reisadvies in mei is er weer een gestage stijging in het aantal reizigers waarneembaar. Toch lag het aantal mensen dat de trein nam vorige week nog altijd op slechts 53 procent van het aantal NS-reizigers in dezelfde week twee jaar geleden.
Vooral in het weekend komt het aantal reizigers het dichtst bij het oude niveau. Dan zit driekwart van het aantal NS-reizigers uit 2019 weer in de trein. Door de versoepeling van de regels met betrekking tot thuiswerken neemt doordeweeks ook het aantal forenzen wel weer iets toe. Maar dan zijn het volgens de NS toch nog vooral scholieren, studenten en uitjesmensen die in de trein zitten. Dat komt ook doordat de vakantieperiode eraan komt.
Wie positief test op corona, moet soms zelf vrienden informeren
Mensen die te horen krijgen dat ze het coronavirus hebben opgelopen, moeten in sommige regio's zelf de mensen waarschuwen met wie ze contact hebben gehad. De GGD heeft het daar te druk voor vanwege het oplopende aantal positieve tests. Alleen de positief geteste mensen zelf worden benaderd, en eventueel contactpersonen met grote risico's.
Meerdere regio's hebben deze week een stapje terug moeten doen, van volledig bron- en contactonderzoek naar 'risicogestuurd bron- en contactonderzoek'. De landelijke koepel GGD GHOR Nederland kan niet aangeven om welke regio's het gaat, omdat het per dag kan verschillen.
Steeds drukker bij teststraten: aantal afspraken stijgt explosief
Bij de Nederlandse teststraten wordt het steeds drukker. Het aantal afspraken stijgt volgens de GGD explosief. Iedereen kan zich nog wel binnen 24 uur laten testen, maar dat kan niet altijd op de gewenste locatie en op het gewenste tijdstip.
"Dat betekent dat je misschien genoodzaakt bent om verder te reizen dan je zou willen, dat moet je helaas op de koop toe nemen. Maar het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk getest wordt", aldus GGD GHOR Nederland. Volgens de organisatie verschilt de drukte per regio en per dag, maar is er nog steeds genoeg capaciteit.
KHN: Sommige clubs sluiten uit voorzorg, maar het is geen trend
Sommige nachtclubs sluiten uit voorzorg hun deuren om de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Clubs maken die keuze vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in het land en enkele meldingen van besmettingen in nachtclubs sinds deze op 26 juni weer open mogen. Hoewel meerdere eigenaren hiervoor kiezen, is dit volgens KHN geen trend.
"Uiteindelijk maken horecaondernemers zelf deze afweging," zegt een woordvoerder. Volgens de zegsman kiezen ook genoeg clubs ervoor om open te blijven. Dat is met behulp van coronatoegangsbewijzen, die bezoekers kunnen laten zien in de CoronaCheck-app, weer mogelijk. "Op veel plaatsen was de testcapaciteit afgelopen weekend veel beter geregeld en ook de app werkte goed", zegt de woordvoerder.
26 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen liggen donderdag 26 coronapatiënten, twee minder dan woensdag, meldt het ROAZ. Er is de afgelopen 24 uur één nieuwe coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat één patiënt tegenover die uit het ziekenhuis is ontslagen. Er zijn geen patiënten overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.
Drukte bij Brabantse teststraten
De GGD West-Brabant wijst naar festival Ploegendienst en schoolkampen van kinderen als mogelijke oorzaken van de toegenomen drukte in de teststraten. Ook bij de Eindhovense teststraten is het drukker dan normaal. Mogelijk heeft dit te maken met enkele brandhaarden in het Eindhovense uitgangsgebied Stratumseind.
Winkels boeken in eerste halfjaar helft van omzet van voor corona
Winkels in de Nederlandse binnensteden boekten in het eerste halfjaar van 2021 de helft van de omzet van voor de coronacrisis. Dat meldt winkeliersvereniging INretail. Pas toen de lockdownmaatregelen eind april voor het grootste deel werden opgeheven, trok de verkoop aan.
De regionale verschillen tussen de winkels waren het afgelopen halfjaar groot. Zo boekten winkels in Amsterdam 37 procent van de omzet vergeleken met dezelfde periode in 2019. Voor hun branchegenoten in Almere was dat percentage 63 procent.
Jongeren geboren in 2007 kunnen prikafspraak maken
Tieners geboren in 2007 kunnen sinds donderdagochtend een afspraak maken voor een coronaprik, melden demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het RIVM. Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via coronavaccinatie-afspraak.nl.
De jongeren, die dit jaar 14 worden of zijn geworden, krijgen bij de GGD het vaccin van Pfizer/BioNTech. De uitnodiging voor de prik valt vanaf vrijdag op de mat. Er zijn ruim 188.000 mensen geboren in 2007.
Honderdduizenden extra vaccins naar Sydney om Delta-uitbraak
De Australische regering stuurt 300.000 extra coronavaccins naar de deelstaat New South Wales. Daar worstelen de autoriteiten met een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant in Sydney, de grootste stad van het land. Premier Scott Morrison noemde de situatie volgens Australische media "zeer ernstig" en riep inwoners op zich aan de coronaregels te houden.
Sydney zit sinds eind juni in lockdown. Inwoners hebben een geldige reden nodig om hun huis te verlaten, maar daar houdt niet iedereen zich aan. "We hebben problemen met de naleving van de regels over contacten tussen huishoudens", erkende de premier. Hij noemde verjaardagspartijen en familiefeesten als voorbeelden van bijeenkomsten die echt niet meer kunnen. "Dit is een kritieke periode."
'Check reisverzekering voor vertrek'
Nederlandse vakantiegangers lopen onbewust het risico niet-verzekerd op reis te gaan. Vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een eigen peiling dat bijna de helft van de mensen niet weet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje. Volgens de prijsvergelijker denken mensen dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat geldt inderdaad voor een aantal reisverzekeringen, maar een kwart dekt helemaal niets bij code oranje. Je draait dan zelf op voor schade of kosten.
De vergelijkingssite wijst erop dat code oranje niet per se met corona te maken heeft, maar al veel langer bestaat, bijvoorbeeld om het risico aan te geven op natuurgeweld of criminaliteit in een land. Pricewise raadt consumenten aan voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van hun reis- en annuleringsverzekering.
'Nederland mogelijk op rood’
Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. Maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar 'rood' of zelfs 'donkerrood' kunnen gaan, waardoor Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst.
Het Nederlands reisadvies is anders dan het Europese kleurcodesysteem. In het Europese systeem bestaat geen oranje. Nederlandse reizigers moeten zich houden aan het Nederlandse reisadvies en dat is vinden op Nederlandwereldwijd.nl. De quarantaineplicht geldt niet voor mensen die gevaccineerd zijn of reizigers die bij aankomt op de bestemming een negatieve test kunnen overleggen.
De Europese gezondheidsdienst ECDC baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten onder meer op het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. Vanwege de sterke stijging in het aantal coronabesmettingen heeft De Jonge het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd.
De Jonge: ‘Nog geen nieuwe maatregelen’
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is vooralsnog niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen de afgelopen week explosief is gestegen. Tijdens een debat zei hij tegen bezorgde Kamerleden dat hij trouw wil blijven aan de doelen van het coronabeleid. Voorop daarbij staat de bescherming van de zorgsector door het aantal coronapatiënten niet te ver te laten oplopen en de bescherming van kwetsbaren, zoals ouderen.
Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische COVID onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend.
In de Kamer zijn veel zorgen over het testen voor toegang, mede na berichten dat jongeren toegangsbewijzen van elkaar kopieerden en dat aan de deur slecht werd gecontroleerd. De minister vindt dat er 'actie op alle fronten' nodig is: jongeren moeten zich aan de regels houden, uitbaters moeten controleren en gemeenten moeten handhaven. De Jonge vindt niet dat de versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, te snel zijn doorgevoerd.
Quarantaine-advies opgeheven voor gevaccineerden
Mensen die al langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, hoeven zich vanaf donderdag niet meer te houden aan het quarantaine-advies als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt. Tot dusver was het advies dat iedereen met bijvoorbeeld een positief getest gezinslid in quarantaine gaat, gevaccineerd of niet.
Volgens het Outbreak Management Team (OMT) ‘komt er steeds meer bewijs’ dat gevaccineerden die toch corona hebben opgelopen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. Dit geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden een besmetting hebben doorgemaakt en mensen voor wie hun besmetting langer geleden was, maar die minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Al deze groepen hoeven niet meer in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmet iemand.
Omzet in bouw zal iets herstellen
De omzet in de bouwsector zal dit jaar iets herstellen van de dip vorig jaar door de impact van de coronacrisis en de stikstofproblematiek. Maar de onzekerheid blijft groot, vooral door de almaar stijgende prijs van bouwmaterialen en een groeiend tekort aan vakmensen. Dat concluderen economen van ABN AMRO in een sectorrapport.
De eerste maanden van dit jaar gaan de zaken over het algemeen beter dan een jaar eerder. Door het stijgende vertrouwen in de economie en de introductie van de nieuwe stikstofwet kwamen veel projecten weer op gang. Evengoed leiden prijsstijgingen ertoe dat bepaalde projecten worden uitgesteld. Dit omdat ze niet rendabel meer zijn.
Veel minder boeken uitgeleend in bibliotheken
Bibliotheken hebben vorig jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus veel minder papieren boeken uitgeleend. Ook konden ze minder activiteiten organiseren. Door de pandemie moesten ze drie keer een periode de deuren sluiten. Als de bieb wel open mocht, waren minder bezoekers toegestaan. De afname werd enigszins afgeremd, omdat mensen meer e-books en luisterboeken leenden. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en KB, de nationale bibliotheek.
In 2020 leenden bibliotheken 29 procent minder fysieke boeken uit, maar 45 procent meer e-books. Bij digitale boeken gaat het nog om relatief kleine aantallen. Het totale aantal uitleningen nam daardoor toch af. De ledenbestanden van bibliotheken krompen ook in. Vorig jaar waren 3,5 miljoen mensen lid van de bibliotheek, ruim 4 procent minder vergeleken met 2019.
Consumptie nam in juni toe
De consumptie door Nederlandse huishoudens lag in juni ruim 9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook ten opzichte van juni 2019, toen er nog geen coronapandemie was die de consumptie beperkte, gaf de Nederlandse consument afgelopen junimaand met 4 procent fors meer uit.
Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank op basis van elektronische betaalgegevens, zoals pinnen en iDeal, waar Het Financieele Dagblad over schrijft. De stijging betekent een verder herstel van de Nederlandse consumentenuitgaven na de groei van bijna 2 procent in mei. De forse opleving komt volgens de Rabo-economen vooral door de versoepelingen van de coronamaatregelen op 19 mei en 5 juni.