Lesgeven als je zelf nog op de middelbare school zit, in Den Bosch kan het

10 juli 2021 om 07:00 • Aangepast 19 juli 2021 om 11:45
nl
Vanaf volgend schooljaar kunnen in Den Bosch ook kinderen die geen bijles kunnen betalen bijgespijkerd worden. Niet door gepensioneerde leraren maar door kinderen die maar een beetje ouder zijn dan zij zelf.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Twaalf leerlingen van het Sint-Janslyceum in Den Bosch gaan vanaf volgend schooljaar basisschoolleerlingen helpen met het inhalen van de achterstanden die ze hebben opgelopen door bijvoorbeeld corona.

Vrijdag werd de samenwerking tussen de scholen officieel ondertekend. Ook Fontys doet mee, want zij coachen de middelbare scholieren, in de hoop dat ze zo enthousiast raken, dat ze voor het lerarenvak kiezen.

“Doordat ze betaald krijgen is het een echte baan en hebben ze verplichtingen."

Volgens Jean Wiertz, rector van het Sint-Janslyceum krijgen de leerlingen echt betaald voor hun werk. Zes à zeven euro per uur, dat is zo’n tien procent boven het minimumloon. “Doordat ze betaald krijgen is het een echte baan en hebben ze verplichtingen. Wij vragen ook echt commitment."

Een van de twaalf scholieren die bijles gaan geven is Julie Mutsaers, die nu in havo 4 zit. De bijles gaat haar acht tot tien uur per week kosten. Maar ze hoeft het dus niet voor niets te doen. “Het kost me wel veel tijd, maar op school ben ik altijd snel klaar met mijn huiswerk dus dan heb ik wel tijd om dit te doen.”

Julie vond de basisschool zelf verbazingwekkend makkelijk dus ziet niet op tegen het bijles geven. “Als ik zelf iets niet snap kan ik het altijd nog vragen aan de coaches van de Pabo ."

"Als het eenmaal loopt kan het naar heel veel scholen uitgerold worden.”

Want dat maakt het hele bijlesproject wel heel bijzonder. Pabo-studenten coachen de middelbare scholieren in het lesgeven. Ze hebben ook driedaagse trainingen gegeven waarin onder andere wat didactische vaardigheden werden aangeleerd.

“We beginnen met vier scholen", vertelt Jan Heijmans, bestuursvoorzitter van Signum onderwijs, een schoolbestuur waar 24 basisscholen onder vallen. "Twaalf middelbare scholieren geven bijles aan tussen 36 en 60 kinderen. Dat is eerste tranche tot december. Maar ik heb al zeven scholen in mijn eigen organisatie die ook graag mee willen doen."

In januari gaat er een grotere groep aan de gang. "En ook uit Utrecht en Zwolle laten collega’s weten dat ze het een gaaf concept vinden. Dus als het eenmaal loopt kan het naar heel veel scholen uitgerold worden.”

"Ik kan er natuurlijk ook achter komen dat het vak van leraar helemaal niets voor me is!"

Volgens rector Jean Wiertz van het Sint-Janslyceum is er veel achterstand door corona bij basisschoolkinderen. De kloof tussen kansrijke kinderen en kansarme kinderen wordt alleen maar groter. Die achterstand kan op deze manier voor een deel worden ingelopen.

De druk op docenten wordt daardoor ook wat minder en wie weet wordt de basis gelegd voor een opleiding tot meester of juf op de Pabo. Maar dat laatste kan ook een heel andere uitwerking hebben volgens havoleerling Benjamin Habets. "Ik kan er natuurlijk ook achter komen dat het vak van leraar helemaal niets voor me is!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.