Liveblog

Coronanieuws: Brabantse festivals naar rechter vanwege nieuwe maatregelen

12 juli 2021 om 06:56 • Aangepast 13 juli 2021 om 09:36
nl
Ook deze maandag hielden we je in dit liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • 944 nieuwe besmettingen in Brabant, een dag eerder waren dat er 1083.
  • 'Onlangs een feestje gehad? Blijf zoveel mogelijk thuis.'
  • Brabantse festivals sluiten zich aan bij kortgeding ID&T
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Liveblog

22.54

Dit liveblog is gesloten. Dinsdag openen we een nieuw liveblog.

22.05

Vakantie in Spanje? Strengere maatregelen afgekondigd

De Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia komen met nieuwe maatregelen om de jongste golf van het coronavirus in te dammen. In Catalonië, waarin Barcelona ligt, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd.

21.41

Amerikaanse gezondheidswaakhond meldt ernstige bijwerking Janssen-vaccin

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA ziet een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson). Volgens de autoriteiten gaat het om een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom, meldt de krant The Washington Post.

Het gaat om minder dan honderd gevallen onder de 12,8 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Het Guillain-Barré-syndroom is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.

21.36

Beveiligingsbranche 'verbijsterd' over kabinetsbeleid

Evenementen- en horecabeveiligers zijn verbijsterd over het 'jojobeleid' van het kabinet, nu er nieuwe verscherpte coronamaatregelen van kracht zijn voor de evenementen- en horecabranche. Het kabinet moet na de gemaakte excuses voor de gang van zaken bereid zijn de financiële schade te vergoeden, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Bedrijven in de branche hebben maanden "keihard en met inzet van veel eigen middelen" gewerkt aan een veilige heropening van het uitgaansleven, en "veel van die inspanningen worden nu tenietgedaan", zegt Van der Steur.

20.56

Dutch GP rekent op volle tribunes in september

De organisatie van de Dutch GP rekent erop dat de nieuwe maatregelen voor het coronavirus geen nadelige gevolgen gaan hebben voor de bezoekers van de Formule 1-race op het circuit van Zandvoort. Bij de Dutch GP op 3, 4 en 5 september hopen de organisatoren dagelijks 105.000 toeschouwers te kunnen ontvangen.

20.35

Brabantse festivals naar de rechter vanwege nieuwe coronamaatregelen

Organisatoren van verschillende Brabantse festivals sluiten zich aan bij een kortgeding dat festivalorganisator ID&T vrijdag aankondigde. Ze vinden de beslissing van het kabinet om festivals voorlopig niet door te laten gaan onzorgvuldig en onjuist. Ze vragen de rechter om evenementen die aan de voorwaarden van Fieldlap voldoen toe te staan. Het gaat om festivals als Rebirth Festival in Haaren, Hockeyloverz in Gemert-Bakel en Spoorpark LIVE in Tilburg.

19.40

Toeristen zonder mondkapje op Bali naar huis gestuurd

Autoriteiten op het Indonesische eiland Bali sturen toeristen zonder mondkapje naar huis. Maandag werden drie vakantiegangers uit de Verenigde Staten, Rusland en Ierland op het vliegtuig gezet omdat ze in het openbaar geen verplichte mond- en neusbescherming droegen. Het was voor het eerst dat dat gebeurde.

18.27

Meer dan 18 miljoen prikken gezet

Het aantal toegediende vaccinaties tegen het coronavirus is gestegen tot boven de 18 miljoen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag gemeld. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.

Het vaccinatieprogramma verloopt iets langzamer dan voorheen. Het duurde zes dagen om een miljoen prikken te zetten. Op 6 juli kondigde De Jonge aan dat het aantal inentingen de 17 miljoen had bereikt. Vijf dagen eerder, op 1 juli, meldde de minister dat de grens van 16 miljoen prikken was gepasseerd. Vijf dagen daarvoor was dat aantal 15 miljoen.

18.08

Politiek kijkt naar vergoeding voor 'dorpsfeesten'

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) bekijken of plaatselijke of regionale evenementen in aanmerking komen voor een vergoeding of compensatie. Het gaat om de zogenoemde "dorpsfeesten", evenementen die vaak lokaal worden georganiseerd door vrijwilligers en die geschrapt moeten worden wegens de vrijdag aangescherpte coronaregels. Dergelijke festiviteiten vallen niet onder de garantieregeling voor evenementen.

17.55

Van Dissel is er dinsdag niet bij

RIVM-directeur Jaap van Dissel is dinsdag niet bij de technische briefing over corona in de Tweede Kamer. Hij is verhinderd, laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Het is niet bekend waarom Van Dissel de bijpraatsessie niet kan verzorgen. Normaliter doet hij dit wel.

Tijdens de briefing zal onder meer gesproken worden over de sterke toename van het aantal besmettingen, nadat het kabinet per 26 juni de coronamaatregelen verregaand versoepelde. Dat werd besloten op basis van advies door het Outbreak Management Team (OMT). Van Dissel is daarvan de voorzitter.

17.26

Steeds minder mensen dragen mondkapje in OV

Minder mensen dragen sinds de versoepeling van de coronaregels nog mondkapjes in het openbaar vervoer, terwijl dit wel verplicht is. Dit zorgt voor meer irritaties bij medewerkers van vervoersbedrijven en overige passagiers. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Er worden ook iets vaker boetes uitgedeeld, zegt de vereniging. Volgens vervoersbedrijven GVB en HTM is mensen die geen mondkapje dragen aanspreken vaak wel al voldoende.

17.22

Engeland gaat van slot

Vrijwel alle nog resterende coronamaatregelen in Engeland verdwijnen op 19 juli. De Britse regering heeft dat maandag besloten. De langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen waren een week geleden al aangekondigd door premier Johnson.

In Engeland is 65 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd, maar ook daar zijn er meer dan tienduizend nieuwe besmettingen per dag.

16.43

Tientallen partijen sluiten zich aan bij kort geding van ID&T

Het kort geding van festivalorganisator ID&T tegen de overheid, heeft inmiddels de steun van ruim dertig andere partijen. Het gaat onder meer om de organisaties van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL. Het kort geding dient op vrijdag 16 juli om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

De partijen zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen ongeplaceerde publieksevenementen te verbieden. Ze noemen de beslissing "onzorgvuldig voorbereid en onjuist". "De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan", staat in een persbericht van festivalorganisator ID&T, onder meer bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor.

16.32

'Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gaat stijgen'

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen, gaat stijgen. Dat verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het LCPS verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.

Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiÙnten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen.

16.26

'Lab kan enorme groei coronatesten niet aan'

Eén van de grootste laboratoria van Nederland kan het aantal coronatests niet meer aan. Dat is een probleem, want er staan duizenden vakantiegangers te wachten op de uitslag van hun test om op reis te kunnen gaan. Dat meldt RTL Nieuws. Meerdere reizigers zouden hun vlucht al hebben gemist omdat ze niet op tijd de (negatieve) uitslag van hun test hebben gekregen. Testbedrijf Lead Healthcare laat aan RTL weten dat ze tijdelijk stoppen met 'testen voor je reis' omdat het bedrijf de drukte niet aankan.

16.23

Corona draagt bij aan wereldhonger

De coronapandemie heeft bijgedragen aan de grootste toename van honger in de wereld in decennia, staat in een nieuw VN-rapport. Naar schatting 720 tot 811 miljoen mensen hadden vorig jaar honger. Dat zijn er in het ergste geval 161 miljoen meer dan in 2019, een toename van bijna 20 procent.

15.32

Ziekenhuisopnames gestegen

Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit is het hoogste aantal sinds 5 juli, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds zondag zijn er 7 nieuwe coronapatiënten bijgekomen op de afdelingen intensive care en op de verpleegafdelingen. Op die verpleegafdelingen liggen de meeste coronapatiënten sinds 2 juli.

15.25

8522 nieuwe coronabesmettingen in heel Nederland


Tussen zondag- en maandagochtend hebben 8522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1521 meldingen van positieve tests.

Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.

15.20

944 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

Er zijn 944 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Brabant. Een dag eerder waren dat er nog 1083.

Wachten op privacy instellingen...
13.53

'Blijf zoveel mogelijk thuis na risicovol contact'

Mensen die vorige week "risicovol contact" hebben gehad wat betreft corona, worden dringend opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, weinig mensen te zien en zich te laten testen. Iedereen die bijvoorbeeld een feestje of barbecue heeft gehad of is uitgegaan moet extra opletten, waarschuwt demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

Het aantal besmettingen loopt razendsnel op, nadat het kabinet per 26 juni veel coronaregels losliet. Tijdens het uitgaan kon men met een toegangstest een kroeg of nachtclub in zonder afstandsregels, maar dat systeem bleek niet waterdicht. Duizenden jongeren raakten besmet. Het gevaar is nu dat zij anderen aansteken in andere leeftijdsgroepen.

13.30

Epidemioloog uit zorgen over EK-finale

Een Amerikaanse epidemioloog van de wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich grote zorgen over de mensenmassa die ze zondag op de tribunes heeft zien zingen en schreeuwen tijdens de finale van het EK voetbal in Londen. Maria Van Kerkhove noemt de aanblik van meer dan 60.000 toeschouwers bij de wedstrijd in het Wembley-stadion "verwoestend".

Wachten op privacy instellingen...
13.10

Toch excuses Rutte voor te snelle versoepelingen

Demissionair premier Mark Rutte heeft vandaag toch excuses gemaakt voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. "Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor", zei hij.

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. "Dat was niet onze beste persconferentie." Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

Het kabinet kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus.

13.13

'Verdrietig dat Spelen zonder fans zijn'

Pieter van den Hoogenband vindt het jammer dat bij de Olympische Spelen geen toeschouwers welkom zijn. "Dat is heel verdrietig voor de sporters", zei de chef de mission vandaag kort voor vertrek naar Tokio.

"We weten allemaal dat er achter deze sporters een hele keten aan mensen staat, zoals familie, vrienden, oude coaches en ploeggenoten. Het is natuurlijk heel fijn om die mensen mee te nemen naar het eindproduct, de Spelen zelf. Je wilt dat samen met hen meemaken", aldus Van den Hoogenband.

12.15

Jongerencampings streng op negatieve coronatest


Jongerencampings zoals Appelhof en Terpstra op Terschelling en Duin en Strand in Renesse controleren streng of hun jonge gasten een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Je bent alleen welkom op de camping met een groene QR-code in je CoronaCheck-app of een negatief bewijs op papier. Daarover hoef je niet te bellen of te mailen", waarschuwt Appelhof sinds zondag.

Aanleiding voor de waarschuwing zijn de corona-uitbraken die zich de laatste weken vooral onder jongeren voordoen en die voor aangescherpt kabinetsbeleid hebben gezorgd. De gemeente Terschelling beraadt zich maandag ook op strengere controles.

12.00

Drogisterijen: meer coronazelftests verkocht, soms uitverkocht

De afgelopen week zijn er in Nederland meer coronazelftests verkocht. Dat zeggen Kruidvat, Trekpleister en Etos, die de producten verkopen. In sommige winkels was de voorraad op momenten uitverkocht.

"We merken dat de vraag sinds begin vorige week is toegenomen, parallel met de toename van het aantal besmettingen", zegt een woordvoerster van Kruidvat en Trekpleister. "Het kan zijn dat de voorraad in bepaalde winkels op is." Ze benadrukt dat er genoeg aanbod is in de markt en dat de voorraad eind deze week overal weer op peil moet zijn.

11.25

Evenementenbranche eist duidelijkheid én extra steun


Het kabinet moet extra steun bieden aan de evenementenbranche nu een groot deel van het festivalseizoen in het water dreigt te vallen vanwege het fors toenemende aantal coronabesmettingen. Ook moet er snel duidelijkheid komen over wat er straks nog wel kan. Dat stellen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) maandag in een gezamenlijke verklaring.

De brancheverenigingen hekelen de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet van afgelopen vrijdag. Er ging voorlopig een streep door meerdaagse evenementen en eendaagse festivals kunnen tot 13 augustus alleen doorgaan als 'zitfeest' met maximaal duizend bezoekers. Of evenementen na die datum wel kunnen doorgaan is onzeker.

11.15

30 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen vandaag 30 coronapatiënten, dat is er één meer dan afgelopen vrijdag (in het weekend worden geen ziekenhuiscijfers bekendgemaakt). Dat blijkt uit de ROAZ-cijfers. Er is de afgelopen 24 uur één nieuwe coronapatiënt in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Er werden géén patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Ook werden er geen patiënten overgeplaatst en er zijn in de Brabantse ziekenhuizen geen coronapatiënten overleden.

08.10

'Bijna 9 procent meer motoren verkocht in eerste helft 2021'

De verkoop van het aantal motoren in Nederland is in het eerste halfjaar van 2021 verder gestegen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar werden er tussen januari en juli bijna 9 procent meer motoren verkocht, melden de RAI Vereniging, BOVAG en dataleverancier RDC.

Door de coronacrisis willen mensen zich meer individueel verplaatsen, zeggen de verenigingen. In de eerste helft van dit jaar werden er 9383 motoren verkocht.

07.30

Aantal faillissementen daalt weer en nadert laagterecord


Het aantal bedrijven dat afgelopen maand failliet werd verklaard lag weer iets lager dan in mei. Daarmee werd het laagste aantal ooit van februari opnieuw benaderd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste zes maanden van dit jaar waren er ruim de helft minder faillissementen dan in 2020, wat mogelijk te maken heeft met de coronasteun vanuit de overheid. In totaal noteerde het CBS 121 faillissementen, tien minder dan in mei.

Wachten op privacy instellingen...
06.00

ING: 28 miljard euro 'gedwongen' gespaard tijdens coronacrisis

De tegoeden op Nederlandse bankrekeningen zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met 52 miljard euro gestegen, een recordbedrag. Gemiddeld is dat meer dan 6500 euro per huishouden. Dat meldt ING op basis van onderzoek. Volgens de bank werd van dat bedrag circa 28 miljard euro "gedwongen" gespaard, omdat vanwege de lockdowns dat geld niet kon worden uitgegeven aan bijvoorbeeld etentjes in restaurants of buitenlandse vakanties.

05.00

Burgemeesters: Rijk moet ook afgelaste dorpsfeesten helpen


Ook kleinere dorpsfeesten moeten financiële compensatie kunnen krijgen als ze door de aangescherpte coronamaatregelen opeens moeten worden afgeblazen. Dat stellen volgens het AD verschillende burgemeesters die evenementen in hun regio's afgelast zien worden. Het Rijk zou door de leus Dansen met Janssen verkeerde verwachtingen hebben gewekt.

Door de vrijdag aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen worden niet alleen grote festivals getroffen, maar zien ook dorpscomités zich gedwongen hun jaarlijkse feest te schrappen of in te krimpen.

04.00

TVL-loket voor startende ondernemers sluit maandag


Het loket waar startende ondernemers zich kunnen melden voor de aanvraag van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) sluit maandagmiddag. Ruim een maand konden ondernemers die nog niet zo lang een eigen zaak hadden daarvoor een aanvraag indienen. De TVL is een van de coronasteunmaatregelen van de overheid. Het loket werd op 31 mei geopend en sluit maandagmiddag om vijf uur. Het gaat om startende ondernemers die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

03.30

Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe coronamaatregelen


De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. De vergadering was al een tijd geleden afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen, maar nu er sinds het weekeinde weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is bij de vergadering.

00.30

Nederlandse jongeren zoeken uitgaansheil in Knokke


Nederlandse jongeren zoeken hun uitgaansheil weer in België. Honderden tieners gingen vrijdagavond naar Knokke om feest te vieren, net als vorig jaar. De politie daar is ongerust, omdat ook bij onze zuiderburen de besmettingscijfers van de Nederlandse jeugd maar al te goed bekend zijn. Dat meldt Hart van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!