Festival Ploegendienst een brandhaard? 'Wij hebben het RIVM niet gezien'
In totaal zijn 423 positieve gevallen terug te leiden naar het festival, blijkt uit cijfers van de GGD West-Brabant. Het RIVM trekt harde conclusies in een rapport over clusters in de horeca en festivals.
Testen voor Toegang zou niet goed worden nageleefd, QR-codes werden nauwelijks gecontroleerd en mensen zouden op een hoog tempo naar binnen zijn geduwd. "Maar wij hebben hier nooit iemand van het RIVM gezien."
"Wij hadden extra mensen op de toegangscontroles gezet."
Normaal zijn er acht mensen die controleren bij een festival, legt Kapteijns uit. "Omdat mensen al in lange rijen stonden bij Testen voor Toegang, hadden wij hier extra mensen opgezet. In totaal waren er 28 mensen die de tickets en de coronacheck deden."
De organisator benadrukt dat ze zich netjes aan alle regels hebben gehouden. "Maar die veertig uur vooraf dat je je kon laten testen voor toegang, dan kan je in de tussentijd van alles doen. En ook dat 'dansen met Janssen' bleek achteraf niet te werken. Hetzelfde geldt voor die herstelbewijzen."
"Wij hebben ons personeel dringend geadviseerd zich wel te laten testen."
Festival Ploegendienst werd zaterdag 3 juli en zondag 4 juli gehouden. "Wij hadden 20.000 bezoekers. Als tweehonderd man bij ons iets op zouden hebben gelopen, dan praat je over één procent. Maar als het hard regent en mensen gaan bij elkaar schuilen, dan kunnen mensen het ook oplopen. Wat zegt dat dan?"
Het RIVM merkt ook op dat het personeel niet getest hoefde te worden. "Wij hebben ons personeel dringend geadviseerd dit wel te doen maar wij kunnen het niet verplichten. Dat kan niemand en bij ons is dat niet veel anders."
'Allesbehalve waterdicht'
Volgens de gemeente Breda heeft de afdeling Toezicht en Handhaving bij het festival gecontroleerd of alle regels werden nageleefd. "En dat was het geval", aldus de gemeente.
"Inmiddels is duidelijk dat het systeem van Testen voor Toegang allesbehalve waterdicht is, zelfs als organisatoren zich aan alle voorgeschreven maatregelen hielden. Ploegendienst is een van de eerste festivals waar het systeem is getest, en dat is alles behalve waterdicht gebleken. Onze bevindingen zijn dat de organisator van het festival zijn uiterste best heeft gedaan om het systeem zoals het werd voorgeschreven, uit te voeren."
Verbeteren
"Het is spijtig om desondanks te moeten concluderen dat er nog een behoorlijk aantal mensen besmet is geraakt", vindt de gemeente. "Dat is voor ons aanleiding om naar het systeem te kijken en dit te verbeteren."