Wie niet te hard rijdt, spaart mee voor bijvoorbeeld een nieuwe speeltuin
Het idee is simpel. Wie zich netjes aan de snelheid houdt en voorbij de meter rijdt, verzamelt daarmee wat extra centen voor de spaarpot. Zo wordt de inhoud drie weken lang aangevuld. De uiteindelijke opbrengst kan dan worden geïnvesteerd in mooie initiatieven voor de wijk. "Bijvoorbeeld om een speeltuintje op te knappen", vertelt raadslid Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst.
Schillemans zag de beloonpaal eerder dit jaar tijdens een ritje door Altena. Hij vond het zo'n leuk initiatief dat hij een balletje opgooide in de gemeente. Met succes dus. "We zien dat er nog behoorlijk veel wegen in de gemeente zijn waar veel te hard word gereden. Daar hebben we al verschillende maatregelen voor, zoals de bekende smileys."
"Het is toch leuk om te zien dat je met die kleine moeite een paar cent bijdraagt aan de pot?"
Toch heeft de nieuwe meter een groot voordeel: "In plaats van mensen te straffen, worden ze nu juist beloond als ze wat langzamer rijden. Het is toch leuk om te zien dat je met zo'n kleine moeite een paar cent in de spaarpot stopt?"
Daarbij haalt hij nog een mooi voorbeeld van zijn collega-raadslid Robert Breedveld (CDA) aan. "Die vertelde dat bij hem op de camping ook vaak te hard werd gereden. De eigenaar heeft daar toen een afspraak met de kinderen gemaakt. 'Als jullie er nu voor zorgen dat jullie ouders wat netter rijden, krijgen jullie allemaal een gratis ijsje.' Nou, dat werkte wel!"
"Wij hopen dat de meter drie weken lang door Roosendaal én de omliggende dorpen reist."
Wanneer de nieuwe paar precies richting Roosendaal komt, is nog onbekend. "Hij staat nu nog een paar weken in de gemeente Eersel. Het zou kunnen dat hij daarna gelijk naar ons komt." Ook de exacte locatie is nog onbekend. "Wij hopen dat de meter drie weken lang door Roosendaal én de omliggende dorpen reist. Zo heeft straks iedereen er profijt van."
Die positieve insteek bleek ook bij de snelheidsmeterspaarpot al een groot succes. Al een aantal jaar reist de paal door de provincie. Onder andere in Helmond, Eerde en Oss werden flinke bedragen opgehaald. Eén keer eerder stond de paal in West-Brabant. Dat gebeurde drie jaar terug in Halderberge.