Recreatievaart weer toegestaan, pas op voor ronddrijvende rommel
De hoofdpunten:
- De situatie bij de Overdiepse Polder en het Drongelens Kanaal lijkt beheersbaar, volgens waterschap Brabantse Delta.
- In Nuenen wordt zondag 1 augustus een benefietconcert gehouden voor slachtoffers van de wateroverlast in Limburg.
- Waterschap Rivierenland gaat op beverpatrouille.
- Lees alles over het hoogwater in ons dossier.
Liveblog
Liveblog gesloten
Enorme berg troep spoelt aan na extreem hoogwater, mogelijk ook doden
Caravans, een koelkast, boomstammen, plastic stoelen, autobanden, een boot. In de Maas bij Sambeek dobberen talloze voorwerpen die vanuit België zijn meegespoeld na de extreme wateroverlast van de afgelopen dagen. Bij de sluis werd een enorme berg rotzooi uit het water getakeld. En er wordt rekening mee gehouden dat er in de rivier ook stoffelijke overschotten zullen opduiken.
Hoogwater in Biesbosch heeft ook positieve gevolgen
De enorme hoeveelheid water die vanuit de Rijn en de Maas de Biesbosch in stroomt, levert geen problemen op voor het gebied. Integendeel, de natuur profiteert er zelfs van.
Waterschap: zwerfafval in Maas niet zelf opruimen
Overdiepse Polder houdt het droog
De boeren in de Overdiepse Polder bij Sprang-Capelle houden het droog. Het overstromingsgevaar is definitief geweken. Dat heeft het Waterschap Brabantse Delta dinsdag bekendgemaakt. Rond vijf uur dinsdagmorgen was de waterstand in de Maas op zijn hoogst. Dagenlang spande het er om of de polder door het hoge water zou overstromen.
Er mag weer worden gevaren op de Maas
Recreatievaart is sinds dinsdagmiddag weer toegestaan op de Rijn, IJssel, Lek en Waal in Oost-Nederland, meldt Rijkswaterstaat. Ook op het Brabantse deel van de Maas mag weer gevaren worden, aldus waterschap Aa en Maas. Waterschap De Dommel laat weten dat het vaarverbod voor het grootste deel van die watergang niet meer geldt. Alleen tussen Sint-Oedenrode en Liempde geldt nog een verbod, aangezien op dat traject nog een brug wordt geblokkeerd door hoogwater.
Schippers moeten volgens Rijkswaterstaat wel heel goed uitkijken voor ronddrijvende rommel en alert zijn op de hoge waterstanden. Zwemmen in de rivieren wordt nog steeds zeer afgeraden.
Brabantse Delta: hoogste punt bereikt, dijkbewaking blijft
De hoogste waterstanden in het gebied Brabantse Delta zijn bereikt, en dat heeft niet tot problemen geleid zo meldt Brabantse Delta. Maar vandaag en ook de komende nacht worden de wijken nog bewaakt. Zo zegt het waterschap.
Sloot bij Heusden gedempt
Waterschap Aa en Maas heeft dinsdag een sloot bij Heusden tijdelijk gedempt met zand. In de sloot achter de Maasdijk kwamen veel wellen omhoog en daardoor verzwakt de dijk. De sloot in buurtschap Doeveren is volgestort met grof zand, aldus het schap.
Wellen zijn plekken achter een rivierdijk waar water omhoog borrelt. Dat komt doordat er bij hoge waterstanden rivierwater door het zachte zand onder het dijklichaam wordt geperst. Als dat water zand uit de dijk meevoert, kan de dijk instabiel worden. Ook langs de Waal ontstaan veel wellen nu het zomerhoogwater is.
Afval uit België bij Sambeek uit de Maas gevist
Bij Sambeek worden bergen met rotzooi uit de Maas gehaald en op de kant gebracht. Sommig afval komt van ver: onder meer een kliko die uit Chaudfontaine in België is komen drijven, ligt nu bij Sambeek op de kant.
Ook Loswal in Grave nog dicht
In Grave is de Loswal nog afgesloten voor publiek, vanwege het hoogwater. Ook die zou dit weekend weer open moeten kunnen, hoopt de gemeente.
Maaskade in Cuijk nog afgesloten
De Maaskade in Cuijk is vanwege hoogwater nog afgesloten, meldt de gemeente. Zodra het kan worden de opruimwerkzaamheden gestart. Dit weekend moet de kade dan weer toegankelijk zijn voor publiek.
De Maasboulevard in Cuijk is inmiddels wel weer toegankelijk voor verkeer.
Vlag halfstok op provinciehuis
De Belgische vlag is vandaag half stok gehesen bij het Brabantse provinciehuis. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van de dag van nationale rouw die vandaag in België gehouden wordt.
GS uiten daarmee hun medeleven bij het verlies aan levens in België en de andere getroffen landen.
'Hulp nodig bij opruimen'
Beheerders van natuurgebieden langs de rivieren onder meer in Brabant hebben hulp nodig om alle achtergebleven rommel na de overstromingen van de Maas weer op te ruimen. Op de oevers vinden boswachters kliko's, koelkasten, kadavers, hout en grote hoeveelheden huishoudelijk afval. In Zuid-Limburg zijn ook veel spullen aangespoeld die met het Maaswater uit België zijn aangevoerd.
Rijkswaterstaat is begonnen met kraanschepen rommel uit het water te vissen. De dienst hoopt zo te voorkomen dat stuwen en sluizen beschadigen door drijvende troep. Rijkswaterstaat overlegt ook met de gemeenten en de natuurbeheerders hoe de oevers en uiterwaarden opgeruimd moeten worden. Tussen de achtergebleven rommel bevindt zich ook afval dat gevaarlijk kan zijn.
200 kuub drijfhout bij Sambeek
Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van de troep in de Maas. Bij Sambeek ligt er al 200 kuub op het droge.
Rijkswaterstaat waarschuwt: er geldt nog steeds een vaarverbod
Gemeente Waalwijk verwacht donderdag weer normaal peil
De hoogwaterpiek in de Maas heeft dinsdagochtend Waalwijk bereikt. De gemeente laat weten dat de waterstand nog even hoger blijft dan gemiddeld. Maar dat de verwachting is dat de waterstand donderdag weer gezakt is naar normaal niveau. Er worden geen problemen verwacht.
Ook hoogwater nog bij Altena
Hoogwaterpiek bereikt Waalwijk
De hoogwaterpiek van de Maas heeft dinsdagmorgen Waalwijk bereikt. Rijkswaterstaat en de waterschappen verwachten niet dat de hoge waterstand van de Maas in de Biesbosch problemen gaat veroorzaken. De piek is sinds het hoge water Noord-Limburg bereikte flink afgezwakt door uitvloeiend rivierwater.
De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel is dinsdag dalend. De uiterwaarden en de buitendijkse gebieden zullen de komende dagen langzaam leeglopen, aldus Rijkswaterstaat.
Dijkgraaf Kees Jan de Vet: 'Het acute gevaar op overstromingen is geweken'
"Het acute gevaar op overstromingen is geweken", dat zei dijkgraaf Kees Jan de Vet (Brabantse Delta) tijdens een persconferentie dinsdagochtend. Bij die bijeenkomst werd duidelijk dat er in de Overdiepse Polder bij Sprang-Capelle geen water was gestroomd. De agrarische bedrijven in de omgeving hebben geen last van water op een hun bedrijf gehad. Ook al omdat de bedrijven op terpen zijn gevestigd. "Vanochtend om vijf uur was de hoogste waterstand. Vanaf nu daalt het waterpeil", aldus de dijkgraaf.
Onderzoek naar verband klimaatverandering en overstromingen
Het KNMI onderzoekt samen met weerinstituten uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk het verband tussen de hevige regenval van vorige week, de overstromingen en klimaatverandering. Extreme regenbuien worden over het algemeen nog extremer door de opwarming van de aarde, maar lokale effecten kunnen de regen nog heviger of juist minder erg maken. Het onderzoek moet half augustus klaar zijn.
De verwachte waterstanden in Brabant
Waterschap Aa en Maas over de verwachte waterstanden in de Brabantse plaatsen: Oeffelt, Cuijk, Grave (beneden), Megen, Lith-dorp. Engelen (Den Bosch) en Heesbeen.
Natte voeten voor koeien bij Maren Kessel
Deze koeien in de buurt bij Maren Kessel werden gespot door Marcel van Doormalen. Hun weiland is helemaal ondergelopen.
Drongelse veer bij Sprang Capelle
Jordy van Rossum maakte deze beelden bij de Drongelse veer bij Sprang Capelle. Er is goed op te zien hoe ver de Maas buiten zijn oevers is getreden. Maar dat zorgt niet voor problemen.
Hoogste waterstand in Overdiepse Polder
Bij de Overdiepse Polder heeft de Maas dinsdagochtend rond vijf uur de hoogste waterstand bereikt. De piek wordt op 2.32 meter boven N.A.P. verwacht. Pas bij een waterstand van 2.50 meter boven N.A.P. loopt de polder vol. Waterschap de Brabantse Delta verwacht dat dit niet gaat gebeuren. Het waterschap houdt de waterstanden en het peilverloop ter plekke goed in de gaten.
Kwelwater in zomerpolders
In de Afgedamde Maas zijn vier zomerpolders aanwezig. Waterschap Rivierenland verwacht dat alleen Nederhemert Noord zal vollopen. De verwachting is dat de overige drie zomerpolders (Nederhemert Zuid, Konijnenwaard, Poederoijen) te maken krijgen met kwelwater.
Voorbereidingen om sloot achter Maasdijk bij Doeveren te sluiten
Brabantse Delta: kom niet naar het hoge water kijken
Waterschap de Brabantse Delta waarschuwt mensen om niet naar het hoge water te komen kijken. Daarnaast adviseert Rijkswaterstaat om het contact met het Maaswater te vermijden. Er zit veel drijfvuil in het water. Bij de stuwen en verschillende andere plekken op de Maas wordt het vuil uit het water gehaald.
Brabantse Delta verwacht geen problemen met hoogwater
Geen scheepvaart op Amertak, steenbeschotting is weggespoeld