Restaurants in zak en as na sluiting: 'Wat moeten we nu?'
Ling Zhang en Rudolf Verheijen moeten komende twee weken de deuren van hun restaurant Fling in Eindhoven sluiten. Ze zouden namelijk na middernacht gasten op hun terras in de Dommelstraat hebben gehad. Maar die gasten waren personeelsleden die wat napraatten na hun werk. "Het restaurant was helemaal gesloten. Deze straf hebben we niet verdiend", meent Rudolf. En Fling is niet het enige restaurant dat dit overkomt.
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanwege de coronamaatregelen uiterlijk om middernacht sluiten. Het restaurant van Ling en Rudolf sloot woensdagavond om elf uur. "De laatste gasten waren om halfelf al de deur uit", herinnert Ling zich. Daarna bleef het personeel in het restaurant om schoon te maken.
"De lampen waren uit en de stoelen lagen aan de ketting."
"Rond halfeen gingen Ling, ik en nog een medewerker even naar buiten om te roken en iets te drinken", vertelt Rudolf. "Wij waren klaar en we zaten te wachten op de afwasser, die nog in het restaurant bezig was. Dus we gingen op ons eigen terras zitten. Dat terras was duidelijk al dicht: de lampen waren uit en de stoelen buiten lagen aan de ketting. Dat kunnen onze buren bevestigen."
Twee boa's die langsliepen, zagen dat niet zo. In hun ogen was het terras nog geopend. "De twee vrouwen zeiden dat we een overtreding maakten door open te zijn en maakten een rapport op. Wij legden uit dat we gesloten waren en dat wij medewerkers zijn die even naar buiten gingen nadat we klaar waren met werken", vertelt Rudolf.
Een dag later, op donderdagmiddag, kregen Ling en Rudolf een brief van de gemeente op de mat. Hun restaurant moet de komende twee weken dicht. In de brief is te lezen dat ze zich niet hielden aan de coronaregels. "Eet- en drinkgelegenheid opengesteld voor publiek om 00.45 uur", zo staat in de brief te lezen. "De toezichthouders hebben uitgelegd dat het terras gesloten moet zijn na middernacht en dat hierin geen uitzonderingen worden gemaakt voor personeelsleden", schrijft de gemeente in de brief. Omroep Brabant heeft deze brief in handen.
"Waar komt het geld nu vandaan?"
Rudolf snapt hier niets van. "Je mag dus schijnbaar na twaalf uur lang werken niet even buiten gaan zitten omdat het binnen veel te warm is." Bij Ling lopen de emoties hoog op: "Wat moeten mijn personeelsleden en ik deze twee weken doen? Dit is niet eerlijk. Waar komt het geld nu vandaan? We waren voor komende week helemaal volgeboekt. De inkopen zijn al gedaan en het eten werd al geleverd. Dit klopt toch niet?"
Ruud Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Eindhoven, reageert teleurgesteld: “Voor de horeca die zeven maanden dicht is geweest, is dit een behoorlijke klap.”
"Het is geen goed signaal richting de horeca."
Bakker vindt dat de gemeente duidelijker moet zijn in wat de regels zijn. “De gemeente geeft aan: alles moet om middernacht dicht zijn. Maar wat versta je daaronder? Wij moeten na sluitingstijd nog schoonmaken bijvoorbeeld. Als je de hele dag hard hebt gewerkt, praat je nog even na met je mensen onder het genot van een drankje. Daar wordt wel heel zwart-wit naar gekeken. Het is geen goed signaal richting de horeca.”
Bakker verwacht niet dat gesprekken met de gemeente over de straf iets uithalen. Vrijdagochtend was er zo’n gesprek. “Daarin is medegedeeld dat de gemeente de huidige lijn volgt. En dat die niet veranderd wordt”, vertelt Bakker.
Ling en Rudolf gaan bezwaar maken tegen de beslissing. Maar tot daar een uitspraak over is gedaan, moeten ze dicht blijven. Ook de eigenaresse van Antonio's aan de overkant van de straat gaat het hogerop zoeken. Haar overkwam hetzelfde. Zij laat in het ED weten dat ze naar de rechter stapt. De gemeente laat weten dat ze later op vrijdag met een reactie komt.