Coronanieuws: personeel op olympische 'coronavlucht' was niet getest
De hoofdpunten:
- Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan.
- De afgelopen 24 uur kregen 3914 mensen in Nederland een positieve coronatestuitslag
- Ergens in Nederland wordt maandag de twintig miljoenste prik tegen het coronavirus gezet.
- In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 72 coronapatiënten opgenomen, voor het weekend waren dit er nog 67.
- De afgelopen 24 uur zijn twaalf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen, er overleden toen geen coronapatiënten.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is gesloten.
Universiteiten volgend collegejaar helemaal open
De Nederlandse universiteiten willen in het nieuwe collegejaar volledig opengaan. Ze zien niets in onderwijs op anderhalve meter afstand en willen studenten liever niet verplichten om te testen. Dat blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur.
"We willen hoe dan ook volledig open", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) tegen Nieuwsuur. "En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken." Maar als het kabinet zegt dat dit met testen voor toegang moet, dan zijn de universiteiten volgens Duisenberg wel bereid daaraan mee te werken.
De Technische Universiteit Eindhoven liet overigens weten rekening te houden met drie opties:
- onderwijs met anderhalve meter afstand,
- zonder anderhalve meter afstand,
- een lockdown, dus onderwijs via internet.
Crew van olympische coronavlucht niet getest
De KLM-crew die aan boord was van de olympische 'coronavlucht', was vooraf niet getest op het coronavirus. Dat zou een woordvoerder aan de NOS hebben bevestigd na berichtgeving van het AD. Het testen van personeel is volgens de woordvoerder geen protocol en zijn er achteraf geen besmettingen door de crew gemeld.
Van de zeven Nederlandse sporters die in Tokio corona bleken te hebben, zaten er volgens het AD zes in hetzelfde vliegtuig van de KLM. Tegen de krant zeggen die sporters dat ze bang zijn dat ze door de crew besmet zijn geraakt. Maar volgens de KLM-woordvoerder is dat onwaarschijnlijk en zijn de atleten mogelijk in de test- en quarantaineruimte in Tokio besmet geraakt.
Zo'n 1900 aanvragen op eerste dag van zesde NOW-periode
Het UWV ontving maandag zo'n 1900 aanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers bij wie de inkomsten in die periode met meer dan 20 procent dalen, kunnen het UWV vragen om een deel van hun loonkosten op zich te nemen. Dit is de eerste dag dat werkgevers een aanvraag konden indienen voor de zesde periode van deze coronasteunmaatrel.
Paaspop wil snel duidelijkheid en stapt naar de rechter
Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.
Ondernemers: 'evenementenverbod bittere pil voor sector'
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van 'een enorm bittere pil voor de sector' nu meerdaagse evenementen tot ten minste 1 september zijn verboden. Wel hebben de organisaties begrip voor het besluit en zijn ze blij met de duidelijkheid die het besluit oplevert voor ondernemers. Met het garantiefonds van de overheid is volgens hen een deel van de financiële problemen voor de evenementensector ook ondervangen.
Minister: plan voor inhaalzorg komt nu half augustus
Er is meer tijd nodig om tot een concreet
inhaalplan voor de zorg te komen. Het Ministerie van Volksgezondheid
dacht deze maand duidelijkheid te kunnen geven over hoe zorgingrepen die
vanwege corona niet door konden gaan, kunnen worden ingehaald. Maar
dat wordt nu half augustus, schrijft minister Tamara van Ark in een
brief aan de Tweede Kamer.
Kosten voor testen bij terugkomst voor eigen rekening
Als Nederlandse vakantiegangers na 8 augustus een
negatieve test nodig hebben om terug naar huis te gaan en hiervoor
kosten moeten maken, moeten ze die zelf betalen. Dat laat het
Ministerie van Volksgezondheid weten.
Niet in elk land zijn er kosten aan een test verbonden, benadrukt
een woordvoerder van het ministerie.
Na 8 augustus gelden er strengere regels voor terugkeer naar Nederland: reizigers moeten kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, recent corona hebben gehad of negatief zijn getest.
Reizigers kunnen bij grens worden gecontroleerd
Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies
komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij de grens. Er worden namelijk steekproeven gedaan, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf die datum een coronatestbewijs bij zich hebben. Dit kunnen een
vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Mensen die geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete
van 95 euro.
619 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn afgelopen etmaal 619 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder waren dat er 816.
3914 nieuwe coronagevallen in Nederland, laagste aantal sinds 7 juli
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.
Duitsers blijven 'gewoon' op Mallorca
Veel Duitse toeristen op Mallorca lijken hun vakantie niet te laten verpesten door de aanscherping van het reisbeleid in hun thuisland. De Duitse autoriteiten wijzen Spanje en ook Nederland aan als hoogrisicogebied. Daardoor gelden vanaf dinsdag strengere regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Reisorganisatie TUI laat persbureau DPA weten dat maar weinig vakantiegangers hun vakantie op het Spaanse eiland vroegtijdig hebben afgebroken.
Gevaar op nieuwe coronavarianten bij te trage levering vaccins aan armere landen
Als mensen in ontwikkelingslanden niet snel worden gevaccineerd, bestaat er een groot gevaar op nieuwe coronavarianten. Dat zegt Jos Dusseljee van Cordaid. "Op plekken waar weinig wordt gevaccineerd kan het virus zijn gang gaan en kan het muteren in een variant die sterker is. We hebben het gezien bij de Delta-variant, die heeft zich in no-time over de wereld verspreid."
Ziekenhuiscijfers stijgen nog tot volgende week, zegt Rutte
Het aantal corona patiënten in de ziekenhuizen zal nog een aantal dagen stijgen. "Zeker tot volgende week", verwacht demissionair premier Mark Rutte. "Dan is de verwachting dat het ook in de ziekenhuizen een niveau zal bereiken waarop het niet verder stijgt", zegt de minister-president na een corona-overleg. De verwachting is dat de ziekenhuiscijfers zoals gebruikelijk eenzelfde trend laten zien als de besmettingscijfers.
Gemengde gevoelens bij festivalorganisaties
Het ene festival kan niet doorgaan, maar heeft wel eindelijk duidelijkheid. Het andere festival heeft geen camping en kan wel doorgaan. Binnen de festivalwereld leven allerlei gevoelens.
Fieldlab vraagt duidelijkheid eendaagse festivals
Fieldlab Evenementen vraagt om snelle duidelijkheid voor eendaagse evenementen die nog wel op de kalender staan. De organisatie noemt het 'buitengewoon zuur' dat alle meerdaagse festivals met overnachting tot in ieder geval 1 september niet kunnen doorgaan.
14.25 Weer geen kindervakantieweken in Uden en Volkel
Opnieuw gaan de kindervakantieweken in Uden en Volkel niet door, schrijft DTV Nieuws. Door de verscherpte maatregelen, moeten de organisaties aan strenge protocollen voldoen, om van de gemeente een vergunning te krijgen. De organisatie zag te veel haken en ogen en heeft er voor dit jaar de stekker uitgetrokken.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gestegen
Er liggen nu 577 patiënten met COVID-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatie centrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 75 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht. Er liggen nu in totaal 437 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 38 meer dan zondag. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, een toename van 6 ten opzichte van de voorgaande dag. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel mensen op de ic's lagen.
Goed nieuws voor kermisfans in Zeelst
De kermis in Zeelst gaat door, meldt de gemeente Veldhoven:
Sunweb blij met versoepeling reisadviezen
Reisorganisatie Sunweb is blij dat Nederland de systematiek wat betreft de reisadviezen aanpast. Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. "Dit is voor de reisbranche, maar zeker ook voor de Nederlandse vakantiegangers, een heel belangrijke verandering die meer duidelijkheid gaat geven", zegt topman Mattijs ten Brink van Sunweb.
Teleurstelling bij organisatie Lowlands
Lowlands gaat opnieuw niet door. "We zijn net zo diep teleurgesteld als jullie: twee jaar op rij geen Lowlands is onvoorstelbaar, ook voor de artiesten, toeleveranciers, sponsors, cateraars, hun personeel en honderden zzp'ers. We willen iedereen bedanken die de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt aan het voorbereiden van het festival", laat de organisatie weten.
Reisadviezen versoepeld, terugkeer wel strenger
Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Nederlanders moeten straks wel ook een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn.
Kabinet zet definitief streep door festivalseizoen
Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar het kabinet trekt het verbod door voor festivals met een camping tot in september, zo zeggen ingewijden tegen het AD. Hoewel het aantal besmettingen de laatste dagen daalt, vindt het kabinet het niet verantwoord om meerdaagse bijeenkomsten door te laten gaan.
Tennissers verdrietig en terneergeslagen na 'achtbaan'
De Nederlandse tennissers zijn 'verdrietig en terneergeslagen' na de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer. Omdat de dubbelspecialist positief testte, hebben de Nederlandse tennissers zich teruggetrokken van de Spelen. "Deze dag is een achtbaan", laat coach Marco Kroes - samen met Elise Tamaëla verantwoordelijk voor de Nederlandse tennissers - weten. "We werden overdonderd door het nieuws van de teammanager. We waren allemaal sprakeloos, want we zijn zo hecht met deze groep."
Aantal coronaprikken stijgt tot twintig miljoen
Ergens in Nederland wordt maandag de twintig miljoenste prik tegen het coronavirus gezet. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken. Het vaccinatieprogramma gaat de laatste tijd steeds langzamer. In de afgelopen week zijn ongeveer een miljoen prikken gezet, schat het coronadashboard. Dat zou het laagste aantal sinds mei zijn. Het exacte cijfer komt dinsdag van het RIVM.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 72 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twaalf nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zeven coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Een werd overgeplaatst. Het voorbije etmaal overleden geen coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
'Digitale zorg moet blijvertje zijn maar niet worden opgedrongen'
Patiënten moeten bewuster worden van de mogelijkheden om digitale zorg te vragen en zorgverleners moeten het digitale aanbod uitbreiden. Dat zeggen Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Patiëntenfederatie Nederland. Digitale zorg heeft een enorme vlucht genomen tijdens de coronacrisis. De goede praktijken uit deze periode moeten worden behouden en de keuze tussen digitale en fysieke zorg moet uiteindelijk een recht worden, benadrukken de organisaties in reactie op een bericht in het AD.
Nederlandse tennissers trekken zich terug van Spelen
De Nederlandse tennissers komen niet meer in actie op de Olympische Spelen. Ze hebben besloten zich terug te trekken naar
aanleiding van de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer, zo maakte coach Marco Kroes bekend. Kiki Bertens of Demi Schuurs had in het gemengd dubbelspel nog in
actie kunnen komen met Wesley Koolhof, die met Rojer zijn opwachting maakte in het mannendubbelspel. Maandagochtend werd het duo Koolhof/Rojer echter uit het toernooi gehaald omdat Rojer besmet bleek.
Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten
Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen
deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een
eerdere afspraak.
Zo wil het kabinet 'klaar zijn voor het nieuwe schooljaar' na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit.
Vaccinatiegegevens zonder toestemming gedeeld met RIVM
Vaccinatiegegevens van zevenhonderd patiënten zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM, blijkt uit navraag van BNR bij de betrokken instanties. Voorafgaand aan een vaccinatie wordt gevraagd of de informatie gedeeld mag worden met het RIVM. Dit zou zijn misgegaan door een fout in een van de huisartsensystemen. Er waren eerder al problemen met het vastleggen van vaccinatiegegevens in het centrale register van het RIVM.
Weer een coronabesmetting in de Nederlandse olympische equipe
Tennisser Jean-Julien Rojer is positief op het coronavirus
getest bij de Olympische Spelen in Tokio. De Spelen zijn voor hem
voorbij. Hij heeft zich met Wesley Koolhof moeten terugtrekken uit het dubbelspel. De twee wonnen zondag nog hun wedstrijd in de eerste
ronde.
Rojer is op 17 juli uit Nederland vertrokken en werd na aankomst in Tokio iedere dag getest. Rojer verbleef buiten het olympisch dorp en gaat nu tien dagen in quarantaine.
Organisatie meldt zestien nieuwe besmettingen rond Olympische Spelen
De organisatoren van de Olympische Spelen hebben zestien nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld de in verband kunnen worden gebracht met de Spelen. Ze hebben alleen gezegd dat het in drie van de zestien gevallen om atleten gaat. De identiteit van de positief geteste personen is niet
bekendgemaakt. De organisatie heeft alleen gemeld dat het niet om Japanners ging.
Bussen rijden minder, ook na 'corona'
Hoe langer we massaal thuiswerken, hoe penibeler de financiële huishouding van bedrijven in het openbaar vervoer wordt. Zonder passagiers geen inkomsten. Dus zien provincies en vervoersbedrijven zich genoodzaakt te snijden in dienstregelingen van stads- en streekbussen. Door het hele land doen bussen vanaf volgend jaar minder frequent de haltes aan. Sommige trajecten worden helemaal geschrapt, is te lezen in Trouw.
Ondernemers kunnen opnieuw beroep doen op versoberde loonsteun
Ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen met ingang van maandag voor de zesde keer
loonsteun aanvragen bij het UWV. De subsidieregeling is voor deze periode wat versoberd. Nu veel lockdownmaatregelen zijn opgeheven, kunnen werkgevers geen honderd procent omzetverlies meer opgeven.