Er groeit een HUIS in Roosendaal: 'Het moet echt iets gaafs worden'
In het nieuwe stadskantoor krijgen inwoners van Roosendaal direct een warm onthaal. Bij de entree komt een espressobar waar mensen met een beperking komen te werken. “Je ziet geen bewaker, maar krijgt een vriendelijke ontvangst”, licht projectmanager Gabriel Jas toe. Het huiselijke stadskantoor richt zich daardoor meer op gastvrijheid.
De gemeentemedewerkers kunnen in het nieuwe stadskantoor flexibel werken. Dat kan bijvoorbeeld in het archief, maar ook op het dakterras of aan een statafel. Er komen achttien grote en kleine vergaderruimtes. “De ruimtes zijn actief of juist rustig. Daar maken we een goede balans in.”
"Ons doel is maximaal één container met echt afval."
Omdat de gemeente wil dat het stadskantoor het Green Excellent-certificaat krijgt, staat ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Vrijwel al het materiaal uit het oude gemeentehuis wordt hergebruikt. Zelfs de lift die al 45 jaar oud is. “Ons doel is maximaal één container met echt afval”, liet wethouder Cees Lok al eerder weten. “De rest is allemaal bedoeld om te hergebruiken.” Op het dak komen bijvoorbeeld tien bijenkasten te staan van hergebruikt materiaal.
Technisch en bouwkundig moet er overigens nog veel gebeuren, vervolgt projectmanager Jas. De planning is strak, toch zit er weleens wat tegen. Sommige onderdelen worden namelijk niet geleverd of zijn lastig verkrijgbaar. Daardoor is er een kleine vertraging van drie weken ontstaan en wordt er in de bouwvak doorgewerkt. “De manier waarop wij samenwerken met alle bedrijven zorgt ervoor dat elke uitdaging ook weer opgelost wordt.”
“We gaan ervoor zorgen dat wij en de stad trots zijn."
Op 21 januari moet het gebouw zijn deuren openen. “We gaan ervoor zorgen dat wij en de stad trots zijn. Het is maar een kantoor, maar je kan er echt iets gaafs van maken. Een gebouw met een eigen verhaal.”
Een beeld van de huidige stand van de werkzaamheden:
Een 3D-indruk van hoe het er uit moet gaan zien: