Coronanieuws: 523 nieuwe besmettingen, aantal vertekend door storing
De hoofdpunten:
- 523 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, 3513 in heel Nederland maar dit aantal valt lager uit vanwege een technische storing.
- In de Brabantse ziekenhuizen liggen 79 coronapatiënten.
- 7e coronageval in de Nederlandse olympische ploeg geconstateerd.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
Onderzoek: vaccin Pfizer/BioNTech werkt na half jaar 84 procent
De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech daalt na zes maanden naar 84 procent. Op het hoogtepunt ligt de werkzaamheid op 96 procent. Onderzoekers schrijven dat in een voorpublicatie van hun onderzoek, waar wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers aan meedoen.
Het vaccin werkt het beste in de eerste twee maanden na de tweede en laatste prik. Daarna wordt het langzaam steeds minder. De wetenschappers schrijven dat het vaccin ondanks de afname in effectiviteit na zes maanden nog steeds veilig is en Covid-19 erg goed kan voorkomen. Het middel beschermt voor 97 procent tegen ernstig ziekteverloop, staat in het onderzoek.
Coronaprik voor kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar in Israël
In Israël kunnen kwetsbare kinderen van 5 tot 11 jaar vanaf 1 augustus een prik tegen corona krijgen. Het gaat om kinderen die door hun gezondheidstoestand een risico lopen op ernstige complicaties na een besmetting met het virus. Ze krijgen een Pfizer/BioNTech-dosis van 0,1 milliliter, drie keer minder dan het standaardvaccin.
Luchtvaart nog lang niet hersteld van klap coronacrisis
De vraag naar vliegtickets is na lockdownversoepelingen iets hersteld in juni, maar ligt nog altijd ver onder het niveau van voor de coronacrisis. Volgens de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA was de vraag naar vliegreizen ruim 60 procent lager dan in juni 2019, het jaar voordat de pandemie met het longvirus uitbrak.
In mei was de achterstand op dezelfde maand twee jaar geleden nog bijna 63 procent. IATA vergelijkt de passagiersaantallen al het hele jaar met die van 2019, omdat een vergelijking met vorig jaar een vertekend beeld zou geven. Toen waren internationale vliegreizen praktisch onmogelijk.
Vooral de markt voor internationale vliegreizen zit nog altijd in crisismodus, zo wijzen cijfers van IATA uit. De vraag naar vluchten over de landsgrenzen daalde ten opzichte van juni 2019 met net geen 81 procent. Bij binnenlandse vluchten ging het om een afname van 22,4 procent.
Kabinet besluit waarschijnlijk maandag over eendaagse festivals
Het kabinet besluit naar verwachting maandag toch al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hiernaar te kijken, laat een woordvoerder weten. Het kabinet zei eerst dat het hierover pas later een besluit zou nemen.
Evenementen zonder zitplaatsen zijn tot 13 augustus sowieso verboden. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat meerdaagse festivals tot 1 september zijn verboden.
In een persbericht laat het bedrijf weten het kort geding, dat al eens werd uitgesteld, nog eens aan te houden. Dat besluit kwam nadat het kabinet had aangegeven "voornemens te zijn om op maandag 2 augustus al een uitspraak te doen over eendaagse evenementen vanaf 14 augustus". Het kabinet heeft dit verteld naar aanleiding van de gesprekken die het voert met de evenementenbranche.
Als ook festivals zonder overnachting tot 1 september worden verboden, zal het kort geding alsnog komende week plaatsvinden, aldus ID&T in een persbericht.
New York biedt burgers 100 dollar als ze zich laten vaccineren
Om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen COVID-19 biedt de stad New York een beloning van 100 dollar (ongeveer 85 euro). De Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt.
Het geld voor de eerste prik ligt vanaf 30 juli klaar bij vaccinatiecentra die door de stad worden gerund, maakte burgemeester Bill de Blasio bekend. Op dit moment is 54 procent van de New Yorkers gevaccineerd. Het doel om eind juni 5 miljoen burgers te hebben geprikt, werd niet gehaald.
Laag aantal nieuwe coronabesmettingen vertekend door storing
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 3513 nieuwe coronabesmettingen, 499 minder dan een dag eerder. Het aantal is echter lager door een technische storing bij de GGD's, zegt een woordvoerder van het instituut. Daardoor zijn niet alle positieve tests bij het RIVM binnengekomen.
Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is nog niet bekend. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.
Vorige week woensdag waren er nog 6883 nieuwe coronagevallen en de woensdag daarvoor 10.419.
Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden EU en VS
Volledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 04.00 uur, zo heeft de Britse regering besloten. Transportminister Grant Shapps meldt dat de uitzondering alleen geldt voor mensen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten.
Reizigers moeten zich voor vertrek nog wel laten testen op het coronavirus. Die test mag maximaal drie dagen oud zijn. Op de tweede dag van het bezoek aan Engeland moet opnieuw getest worden. Testafspraken moeten voor vertrek worden gemaakt. De kosten zijn voor de reiziger.
De Britten gebruiken een zogeheten stoplichtsysteem voor reizen van en naar het buitenland. De VS en veel landen in de EU, waaronder Nederland, hebben nu een geeloranje kleur. Die kwalificatie gaat gepaard met een quarantaineperiode van tien dagen. Wie via de Britse vaccinatiecampagne volledig is ingeënt, hoeft sinds 19 juli bij terugkeer uit deze landen al niet meer in quarantaine.
Rechtszaak Willem Engel tegen viroloog van Ranst 11 augustus behandeld
Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, daagt de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst voor de rechter. De zaak is woensdag voor de correctionele rechtbank in Mechelen ingeleid maar direct verschoven naar 11 augustus voor de inhoudelijke behandeling. Engel klaagt Van Ranst aan voor laster en 'eerroof'.
Engel en Van Ranst hebben het regelmatig publiekelijk, via Twitter, aan de stok met elkaar. Volgens Engel zet de viroloog hem te vaak weg als virusontkenner en fantast en beledigt Van Ranst hem door het spottend over 'dansleraar' en 'salsapandemie' te hebben. Hij wil dat de rechtbank bepaalt in welke mate de vrije meningsuiting kan worden gebruikt in de discussies tussen beiden.
Van Ranst vindt dat Engel misbruik van het procesrecht maakt. "Iedereen kan een klacht tegen om het even wie indienen. Dit moet stoppen. Hij heeft mij een communist, extremist, schorriemorrie, Holle Bolle Gijs en geen wetenschapper genoemd en is veel verder gegaan dan ik. Hij ontkent een virusontkenner te zijn maar ook het bestaan van de epidemie, de pandemie, de werkzaamheid van vaccins, het nut van PCR-tests. Ze zijn zeer blij dat ze mij voor een rechtbank krijgen. Ze dagen mij al zeer lang uit voor een debat, maar ik ga niet met hen in debat. Nu gebeurt dat dus voor de rechtbank."
Landelijk laagst aantal nieuwe coronagevallen in drie weken
Het aantal nieuwe coronagevallen is woensdag gedaald tot het laagste niveau in drie weken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 3513 meldingen van positieve tests. Dat zijn er 499 minder dan dinsdag. Vorige week woensdag waren er 6883 nieuwe gevallen en de woensdag daarvoor 10.419.
Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, het hoogste aantal sinds 8 juni. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Dinsdag werd het overlijden van drie personen geregistreerd.
523 nieuwe besmettingen
In Brabant zijn sinds dinsdag 523 nieuwe besmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Gisteren waren er dat nog 600.
Zevende coronageval in Nederlandse olympische ploeg
In de Nederlandse olympische ploeg is opnieuw een coronageval vastgesteld. Het gaat om Isabelle Jacobs, de assistente van roeicoach Josy Verdonkschot. De hoofdtrainer van verschillende vrouwenboten zit al een paar dagen in isolatie. Ook Jacobs is in quarantaine gegaan. Haar taken worden overgenomen door andere collega's, aldus een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF.
Het is het zevende positieve coronageval in de Nederlandse equipe. Skateboardster Candy Jacobs was vorige week woensdag de eerste Nederlandse olympiër die in quarantaine moest na een positieve test. Daarna volgden taekwondoka Reshmie Oogink, een staflid van de roeiploeg, skiffeur Finn Florijn en tennisser Jean-Julien Rojer. De meeste positief getesten vlogen met dezelfde vlucht naar Japan, net als een positief bevonden commentator van de NOS. Verdonkschot zat niet op deze vlucht. Van Jacobs is dat nog niet bekend.
Studenten en mbo'ers kunnen maand langer gratis zelftests vragen
Studenten, mbo'ers en medewerkers in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen een maand langer gratis coronazelftests aanvragen via de website zelftestonderwijs.nl. Door het hoge aantal besmettingen onder jongeren verwacht onderwijsminister Ingrid van Engelshoven dat zelftests 'ook na de zomer onderdeel gaat uitmaken van de maatregelen', schrijft zij aan de Tweede Kamer.
Eerst zou de regeling voor gratis zelftests aflopen aan het einde van juli, maar nu kunnen studenten, scholieren en medewerkers de tests tot 'in ieder geval' 1 september aanvragen. Onderwijsorganisaties reageerden destijds verontwaardigd op het plan om 31 juli de site uit de lucht te halen.
Meer geld beschikbaar voor wegens corona afgelaste evenementen
De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. Vooralsnog worden de kosten geraamd op 120 miljoen euro, 40 miljoen meer dan voor de verlenging van het verbod op evenementen, schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven woensdag in een brief aan de Kamer.
Het demissionaire kabinet verlengde begin deze week het verbod op meerdaagse festivals van 14 augustus tot en met 3 september. Tot die tijd duurt de regeling. Over korter durende evenementen volgt nog een besluit. Maar als die ook niet mogen doorgaan, vallen ze eveneens onder de garantieregeling.
Brabantse ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 79 coronapatiënten opgenomen. Dat is er één minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn negen nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat er dertien coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Er werden twee patiënten overgeplaatst. Het voorbije etmaal overleed één coronapatiënten in een Brabants ziekenhuis.
Arbo Unie: aantal ziekmeldingen is gestegen
Het aantal ziekmeldingen is in het tweede kwartaal gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Arbo Unie, een nationale verlener van arbodiensten. Het bedrijf spreekt van een "normalisering", omdat in coronajaar 2020 historisch weinig ziekmeldingen werden geteld.
Het aantal ziekmeldingen is vergelijkbaar met dat van jaren als 2018 en 2019. De gemiddelde duur van een verzuim is in het tweede kwartaal op jaarbasis korter geworden. De afgelopen periode was dat zes dagen, tegen achttien dagen vorig jaar. Dat komt volgens
Arbo Unie doordat lockdownmaatregelen in het tweede kwartaal zijn versoepeld. Daardoor kwamen weer meer mensen samen waardoor verkoudheid en griep vaker werden overgedragen, wat kan leiden tot een kort ziekteverzuim.
Uitzender Adecco boekt nog een lagere omzet dan voor coronacrisis
Uitzendconcern Adecco is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Het Zwitserse bedrijf boekte in het tweede kwartaal nog 5 procent minder omzet dan in 2019. De opbrengsten stegen wel flink ten opzichte van vorig jaar omdat aan het begin van de coronapandemie de vraag naar uitzendpersoneel was ingestort.
Adecco boekte in het tweede kwartaal een omzet van bijna 5,3 miljard
euro, 26 procent meer dan vorig jaar. Onder de streep bleef voor de concurrent van Randstad een nettowinst over van 145 miljoen euro, tegen 21 miljoen euro een jaar eerder.
Opnieuw veel minder inbraken door coronacrisis
Het aantal woninginbraken in Nederland blijft door de coronacrisis onveranderlijk laag. De politie registreerde over de eerste zes maanden van dit jaar bijna 9800 inbraken. In de eerste helft van 2019, toen corona de samenleving nog niet in zijn greep had, ging het om bijna twee keer zo veel inbraken: ruim 18.000. Dat meldt datapersbureau LocalFocus op basis van een analyse van politiecijfers.
Er is al jaren sprake van een afnemend aantal inbraken, maar sinds het uitbreken van de pandemie kelderden de cijfers.
Risiconiveaus omlaag door daling aantal positieve tests
Omdat het aantal nieuwe coronagevallen steeds verder daalt, kunnen ook de eerste risiconiveaus omlaag. Een stuk of vijftien regio's waar nu nog het hoogste alarmniveau geldt, zeer ernstig, kunnen mogelijk een stapje terug doen. Ze komen dan uit op het een na hoogste niveau, ernstig.
De overheid maakt woensdag een nieuwe coronakaart van Nederland. Die wordt gebaseerd op het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames in elke veiligheidsregio. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsregio's op de hoogste trede, zeer ernstig. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, daar is de situatie ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens in Nederland.