Vakbonden eisen onafhankelijk onderzoek naar angstcultuur bij Vlisco
Anderhalve week geleden kwam de rel tot een kookpunt. De complete ondernemingsraad van de stoffenproducent stapte toen op.
Volgens de afgetreden OR heerst er een angstcultuur binnen het bedrijf. Dreigementen, intimidatie en pesterijen zouden aan de orde van de dag zijn.
'Management verantwoordelijk voor angstcultuur'
De OR-leden zagen geen andere uitweg en legden hun functie als OR-lid neer. "Die situatie is het gevolg van een angstcultuur die afgelopen maanden een piek heeft bereikt", schreven zij destijds in een persbericht. Het management zou de aanstichter zijn voor de angstcultuur.
Volgens vakbond FNV zou de Helmondse fabriek de zaak af willen doen met een intern tevredenheidsonderzoek onder medewerkers. De vakbonden eisen een extern en onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken binnen het bedrijf.
'Intern onderzoek nooit anoniem'
''Zo'n intern onderzoek kan je wellicht anoniem invullen als medewerker, maar de resultaten worden bekeken door Vlisco en vaak zijn opmerkingen of kritiek makkelijk te herleiden tot een afdeling of zelfs tot een persoon. Dit zorgt ervoor dat je als medewerker niet volledig open durft te zijn'', vertelt Sarah Baghat van FNV.
Vlisco is onlangs overgenomen door investeringsfonds en Hema-eigenaar Parcom. Woensdag keurde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overname goed. Daarmee lijkt een overname van een Zuid-Afrikaanse partij, Made in Africa, waar lange tijd mee gesproken werd, van de baan. Het buitenlandse bedrijf spreekt van racisme en dreigt met een rechtszaak tegen het moederbedrijf van Vlisco.
Het Helmondse bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.
LEES OOK: