Reanimatiecursus en komst nieuwe AED's maken Eindhoven hartveilig
Henny Pietersma, vrijwilliger bij Eindhoven Hartveilig, is er blij mee. Ze is al een aantal jaar druk met het hartveilig maken van Eindhoven. Pietersma: “Ik vind dat iedereen zou moeten kunnen reanimeren.” Eindhoven Hartveilig zorgt voor de plaatsing van de AED's die de Philips Foundation beschikbaar stelt. Henny Pietersma vertelt: “Ik ben heel druk geweest de afgelopen tijd om adressen te vinden waar de AED’s kunnen hangen.”
Want de defibrillatoren komen in de wijk te hangen. Zo kan een burgerhulpverlener er snel bij als er een oproep is voor een reanimatie. De komst van de nieuwe AED’s gaat daar zeker bijdragen aan de hartveiligheid. “Maar,” zegt ze “er zijn ook mensen nodig die kunnen hulpverlenen. Anders heb je nog niets aan zo’n apparaat.”
Burgerhulpverleners
Wie een reanimatiecursus gevolgd heeft, kan zich ook aanmelden als burgerhulpverlener. Dit zijn hulpverleners die opgeroepen worden als er een reanimatie is in hun buurt. Zij weten waar ze een AED in de buurt kunnen vinden en zijn sneller op de locatie dan de ambulance.
Het kan nooit kwaad om een reanimatiecursus te volgen, maar voordat je je aanmeldt om opgeroepen te kunnen worden adviseert Pietersma mensen om er wel even over na te denken: “Je moet je goed bedenken of je een reanimatie aankunt en jezelf de vraag stellen: kan ik het aan als ik iemand eigenlijk dood zie en kun ik dan reanimeren? Kan ik het handelen als diegene het niet overleeft?”
112 bellen is het belangrijkst
Hulpverlener en mede-initiatiefnemer van Eindhoven Hartveilig Guido Wilmes legt uit wat er belangrijk is bij een reanimatie: “Als je een bewusteloos slachtoffer tegenkomt, moet je 112 bellen. Dat is het belangrijkst. De meldkamer vertelt je wat je dan verder moet doen.”
Als je niet kunt reanimeren, helpt de meldkamer je verder. Wilmes: “Zodra je 112 hebt gebeld, worden de burgerhulpverleners ingeschakeld en wordt de ambulance jouw kant op gestuurd. De hulpverleners zullen de reanimatie overnemen en een AED meebrengen.”
Binnen 6 minuten
“Het is belangrijk dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Dan heeft het slachtoffer de beste overlevingskans”, laat Henny Pietersma weten. Ze heeft nu al zo’n 8 reanimaties meegemaakt. “Het is gewoon prettig om te weten wat je moet doen. Daarnaast zorg je voor een veiligere wijk en het voelt goed op die manier iets bij te dragen.”
Aanmelden als burgerhulpverlener kan via www.hartslagnu.nl