Nieuw meldpunt malafide puppyhandel, probleem het grootst in Brabant
"Vanuit Oost-Europa worden veel te vroeg puppy's naar Nederland gebracht voor de handel. Wat we al dachten, weten we via het aanvragen van Wob-verzoeken nu zeker. Er wordt zelden opgetreden tegen foute puppyhandelaren", vertelt Soeters, woordvoerder van het nieuwe meldpunt.
Dankzij het meldpunt kunnen straks dossiers over specifieke handelaren worden opgebouwd. "Met zo'n dossier kunnen we de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dwingen om te handhaven. Als ze dan daartegen protesteert moet ze van goeden huize komen om al die meldingen over een broodfokker te negeren", legt Soeters uit.
"Met zo'n dossier sta je sterker."
"Omdat de meldingen los binnenkomen bij gemeente, politie, dierenorganisatie of NVWA gebeurt er weinig mee", zegt ze. "Met zo'n dossier sta je sterker."
Een speler van belang op de puppymarkt is Marktplaats. Het platform weigert advertenties van foute handelaren te blokkeren. “Handel in dieren op advertentiesites moet stoppen”, stelt Soeters. “Broodfokkers hebben soms wel dertig accounts die ze telkens vernieuwen. Zo doen ze zich voor als iemand met één leuk nestje. In werkelijkheid beheren ze een schuur met honderden puppy's. Wie het waagt om een negatieve recensie te schrijven, loopt het risico bedreigd en geïntimideerd te worden. Het systeem van reviews op Marktplaats faalt.”
Waarom Brabant koploper is wat betreft het aantal broodfokkers, weet de woordvoerder van House of Animals niet. "We zien alleen klachten en kunnen dan constateren dat het zo is. Er is ook een algemeen tekort aan honden. De wachttijd voor sommige rashonden is zelfs een paar jaar. Dat tekort voedt de handel in puppy's. De asiels waren tijdens corona ook vrijwel leeg. Nu zie daar weer honden terechtkomen die tijdens corona zijn aangeschaft."
"Maar ook kopers dragen verantwoordelijkheid."
“Broodfokhandel is een complex probleem”, aldus Soeters. “Aanbieders van zieke puppy's overtreden willens en wetens de wet. Maar ook kopers dragen verantwoordelijkheid. De vraag naar broodfokhondjes creëert aanbod. Met voorlichting creëren wij bewustzijn. Men denkt nog te vaak dat het wel meevalt. En gaat het mis, dan schaamt men zich. Onze boodschap is: deel je verhaal op ons meldpunt en help mee het mensen- en dierenleed te stoppen!"
LEES OOK: