Video

Afval door hoogwater bij Keent opgeruimd zodat dieren het niet opeten

3 augustus 2021 om 17:56 • Aangepast 30 augustus 2021 om 12:00
nl
Emmers, flesjes, hout, ijzerdraad en heel veel plastic en heel veel andere rotzooi is achtergebleven in het natuurgebied bij Keent. Het kwam er terecht door het hoogwater. Brabants Landschap sloeg dinsdagochtend samen met 13 vrijwilligers aan het opruimen, zodat de bewoners van het gebied er geen last van kunnen krijgen.
Profielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Het hoge water van de Maas heeft veel afval achtergelaten in de uiterwaarden, waaronder de hoogwatergeul bij Keent. In het gebied lopen Taurossen en een aantal paarden die last kunnen hebben van de rommel. "De dieren knabbelen overal aan. Als plastic in de maag van een koe komt, verteert dat niet en dat is gevaarlijk", vertelt boswachter Willy van Schipstal.

"Het is niet prettig als je overal plastic tegenkomt."

Van Schipstal: "Keent is daarnaast een struingebied, mensen mogen overal doorheen wandelen. Het is dan niet prettig als je overal plastic tegenkomt.”

Na ruim een uur hebben de vrijwilligers al een behoorlijke berg afval verzameld. “Ik ben een enorme natuurliefhebber, dus ik besef maar al te goed wat deze spullen kunnen aanrichten als zij in de natuur terecht komen”, aldus een van de vrijwilligers.

Een van de vrijwilligers is ook veerman op het pontje Ravenstein-Niftrik, waardoor hij het hoogwater van dichtbij meemaakte. "We konden bijna niet meer varen door de stroming en de dag erop werd het pontje zelfs uit de vaart gehaald. Aan de andere kant gaf het ook mooie plaatjes en was het af en toe genieten", aldus de veerman. Hij is benieuwd wat het hoogwater heeft achtergelaten en helpt graag mee om het op te ruimen.

Het dorpje Keent werd in 1995 beroemd toen het door het hoge water werd afgesloten van de buitenwereld. Een van de vrijwilligers woont pal aan de dijk in het gebied en heeft het hoogwater in dat jaar meegemaakt. “Toen het water in de Maas zo hoog kwam, vond ik dat wel weer spannend. Ik ben blij dat de dijken hun werk goed hebben gedaan. Dat was echt een opluchting.”

"Ik ben blij dat ik mijn steentje op deze manier kan bijdragen."

Ze realiseert zich dat Brabant gelukt heeft gehad, gezien de overstromingen in vooral Limburg. "Het is echt verschrikkelijk wat daar is gebeurd, dus ik ben blij dat het hier meevalt. Toch ligt er ook bij ons veel rotzooi in het gebied en ik ben blij dat ik mijn steentje op deze manier kan bijdragen."

Flesjes, hout en heel veel plastic. Er wordt van alles gevonden.
Flesjes, hout en heel veel plastic. Er wordt van alles gevonden.
Vrijwilligers zijn volop bezig met opruimen bij Keent.
Vrijwilligers zijn volop bezig met opruimen bij Keent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!